Категорія
Новини
Дата

Заснована українцем Поляковим Firefly Aerospace вивела на орбіту супутник Космічних сил США

1 хв читання

Американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, яку заснував Макс Поляков, запустила ракету Alpha у межах місії Victus Nox на замовлення Космічних сил США. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті компанії.

Ключові факти

  • Це третій запуск Firefly Aerospace ракети Alpha. Компанія здійснила місію Victus Nox, розроблену Космічними силами США. Мета – оперативно вивести космічні апарати на орбіту. Це потрібно для заміни знищених супутників або посилення вже існуючих.
  • Усі підготовчі етапи Firefly Aerospace завершила за 24 години. За 27 годин з моменту отримання наказу – ракету Alpha запустили.
  • Політ відбувся штатно на всіх етапах. Ракета Alpha успішно вивела на орбіту супутник Millennium Space Systems. 

Контекст

До лютого 2022-го головним інвестором та акціонером Firefly Aerospace був українець Макс Поляков. З 2017 року Поляков інвестував у Firefly близько $210 млн. У травні 2021-го компанія залучила перші $75 млн зовнішніх інвестицій.

29 грудня 2021 року Комітет з іноземних інвестицій США почав вимагати, щоб Поляков продав 50% акцій компанії. Вони належали йому та його інвестфонду Noosphere Ventures. 

Фонд залучив інвестбанкірів для пошуку покупця. 24 лютого 2022-го частку Noosphere викупила американська AE Industrial Partners. Сторони не розголошували деталі угоди. 

Firefly стала третьою приватною компанією, яка змогла успішно досягнути орбіти з другої спроби. Раніше це зробили Rocket Lab та Virgin Orbit Річарда Бренсона. 

Перший політ Firefly Aerospace 3 вересня 2021-го завершився невдало. Причина – відмова одного з чотирьох двигунів ракети через пошкоджений електричний контакт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні