Категорія
Новини
Дата

Заснована українцем Поляковим Firefly Aerospace вивела на орбіту супутник Космічних сил США

Американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, яку заснував Макс Поляков, запустила ракету Alpha у межах місії Victus Nox на замовлення Космічних сил США. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Це третій запуск Firefly Aerospace ракети Alpha. Компанія здійснила місію Victus Nox, розроблену Космічними силами США. Мета – оперативно вивести космічні апарати на орбіту. Це потрібно для заміни знищених супутників або посилення вже існуючих.
  • Усі підготовчі етапи Firefly Aerospace завершила за 24 години. За 27 годин з моменту отримання наказу – ракету Alpha запустили.
  • Політ відбувся штатно на всіх етапах. Ракета Alpha успішно вивела на орбіту супутник Millennium Space Systems. 

Контекст

До лютого 2022-го головним інвестором та акціонером Firefly Aerospace був українець Макс Поляков. З 2017 року Поляков інвестував у Firefly близько $210 млн. У травні 2021-го компанія залучила перші $75 млн зовнішніх інвестицій.

29 грудня 2021 року Комітет з іноземних інвестицій США почав вимагати, щоб Поляков продав 50% акцій компанії. Вони належали йому та його інвестфонду Noosphere Ventures. 

Фонд залучив інвестбанкірів для пошуку покупця. 24 лютого 2022-го частку Noosphere викупила американська AE Industrial Partners. Сторони не розголошували деталі угоди. 

Firefly стала третьою приватною компанією, яка змогла успішно досягнути орбіти з другої спроби. Раніше це зробили Rocket Lab та Virgin Orbit Річарда Бренсона. 

Перший політ Firefly Aerospace 3 вересня 2021-го завершився невдало. Причина – відмова одного з чотирьох двигунів ракети через пошкоджений електричний контакт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні