Категорія
Новини
Дата

Заснований поляками стартап ШІ-дубляжу ElevenLabs став єдинорогом, залучивши $80 млн від інвесторів

Компанія ElevenLabs, що розробила сервіс дубляжу 29 мовами за допомогою штучного інтелекту, менше ніж за рік стала єдинорогом, отримавши оцінку $1,1 млрд, пише Bloomberg. Компанія у пресрелізі повідомила, що залучила $80 млн від Andreessen Horowitz, колишнього виконавчого директора GitHub Нета Фрідмана, колишнього голови відділу ШІ-розробок в Apple Деніела Гросса та інших.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Точну оцінку ElevenLabs не розкрила. Bloomberg із посиланням на виконавчого директора проєкту Маті Станішевські повідомив, що вона сягнула $1,1 млрд.
  • Інвестори вливають гроші в стартапи, які розробляють ШІ-інструменти, що генерують переконливі аудіо та відео, розглядаючи бізнес-можливості в рекламі та медіа. 
  • Водночас розвиток цього напрямку ШІ викликає занепокоєння експертів. Вони стурбовані поширенням дипфейків, які використовуються в шахрайстві, порнографії та політиці.
  • Завдяки залученим інвестиціям ElevenLabs планує вийти на використання сервісу, наприклад, в аудіокнигах, відеоіграх, медіа, дубляжі фільмів або створенні повноцінних ШІ-акторів, сказав Станішевскі. 
  • Однак це буде непросто. Широке використання ШІ у сфері розваг стало основною причиною нещодавніх страйків у Голлівуді
  • Поширення аудіо, згенерованого сервісом від ElevenLabs, викликає занепокоєння, що голоси акторів чи знаменитостей можуть використовуватися без дозволу та безплатно.

Контекст

ElevenLabs – сервіс для синтезу мови, клонування та трансформації голосу, розпізнавання згенерованих записів та «нейродубляжу» з підтримкою 29 мов, включаючи російську.

Компанію зі штаб-квартирою в Лондоні заснували у 2022 році колишній ML-інженер Google Петр Дабковські та колишній розробник стратегій розгортання Palantir Маті Станішевські. 

На січень 2024 року в ElevenLabs працює лише 40 співробітників, але в планах розширити штат до 100 осіб до кінця року. 

З моменту запуску, за власними даними сервісу, користувачі згенерували понад 100 років аудіо. У червні 2023 року компанію оцінювали у $99 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні