Штучний інтелект вплине майже на 40% робочих місць у всьому світі – прогноз МВФ /з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal
Категорія
Новини
Дата

Штучний інтелект вплине майже на 40% робочих місць у всьому світі – прогноз МВФ

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Штучний інтелект змінить глобальну економіку, повідомила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва. На її думку, ШІ торкнеться майже 40% робочих місць, замінивши одні та доповнивши інші.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Георгієвої, світ знаходиться на порозі технологічної революції, яка може дати поштовх продуктивності, прискорити глобальне зростання та підвищити доходи у всьому світі. «Однак це також може замінити робочі місця та поглибити нерівність», – попереджає очільниця МВФ.
  • Вона зазначила, що кінцевий ефект від розвитку ШІ важко передбачити. Проте, у новому аналізі МВФ оцінено потенційний вплив ШІ на світовий ринок праці. Багато досліджень передбачають ймовірність того, що робочі місця будуть замінені на ШІ. Однак у МВФ вважають, що у багатьох випадках ШІ, швидше за все, доповнюватиме людську роботу. Аналіз МВФ відображає обидва варіанти.
  • «Результати вражаючі: майже 40% зайнятості у світі піддаються впливу ШІ», – повідомила Георгієва. Вона нагадала, що історично автоматизація та інформаційні технології мали тенденцію впливати на рутинні завдання, водночас одна з особливостей ШІ – його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. 
  • У країнах із розвиненою економікою ШІ може вплинути на близько 60% робочих місць. Приблизно половина відкритих робочих місць може отримати зиск від інтеграції ШІ, що підвищить продуктивність. З іншого боку, додатки ШІ можуть виконувати ключові завдання, які в даний час виконують люди, що може знизити попит на робочу силу, і призведе до зниження заробітної плати та скорочення найму працівників. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути.
  • У країнах, що розвиваються і країнах з низькими доходами, очікується, що вплив ШІ складе 40% і 26% – відповідно. 
  • За допомогою Індексу готовності до штучного інтелекту співробітники МВФ оцінили 125 країн. Результати показують, що більш багаті країни, у тому числі країни з розвиненою економікою і деякі країни з ринком, що формується, як правило, краще підготовлені до впровадження ШІ, ніж країни з низькими доходами. Так, Сінгапур, США та Данія отримали найвищі бали в Індексі готовності до ШІ.

Контекст

На минулорічному звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF) зазначалося, що технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років. Зокрема, такі технології, як штучний інтелект, прискоюють скорочення канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців із технологій і кібербезпеки.

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь».

У червні 2023 року перша заступниця директора МВФ Гіта Гопінат попереджала про ризик «суттєвих збоїв на ринках праці», повʼязаних із генеративним штучним інтелектом, і закликала політиків швидко розробити правила для управління новою технологією.

Швидке впровадження штучного інтелекту може знизити заробітні плати, але поки що воно створює, а не знищує робочі місця, особливо для молодих та висококваліфікованих фахівців, йдеться у дослідженні Європейського центрального банку.

Засновник Microsoft Білл Ґейтс вважає, що розвиток штучного інтелекту дозволить людям перейти на триденний робочий тиждень. На його думку, ШІ не забере у людей роботу, але «змінить її назавжди». Раніше генеральний директор JPMorgan Джеймі Даймон заявив, що через штучний інтелект наступне покоління працівників матиме лише три з половиною робочі дні на тиждень. Водночас генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг каже, що через пʼять років штучний інтелект буде «досить конкурентоспроможним» порівняно з людьми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні