Категорія
Новини
Дата

Заволодіння аеропортом «Одеса». НАБУ повідомило про підозри двом одеським бізнесменам

НАБУ і САП заявили, що викрили злочинну групу, яка заволоділа майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 2012–2022 рр. у розмірі понад 2,5 млрд грн. Як повідомила пресслужба НАБУ, наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Ключові факти

  • Про підозру повідомлено: двом одеським бізнесменам-співорганізаторам схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України; колишньому міському голові Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України; колишньому в.о. заступника міського голови Одеси – ч. 5 ст. 191 КК України; директору ТОВ – ч. 5 ст. 191 КК України.
  • Слідство не називає прізвища підозрюваних. Раніше справжніми власниками аеропорту «Одеса» називали бізнесменів Олександра Грановського і Бориса Кауфмана, хоча офіційно вони це заперечували.

Контекст

Як заявило слідство, у 2011 році два відомих одеських бізнесмени організували схему заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса». Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР) з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Слідство заявляє, що отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати в розвиток аеропорту. 

Крім того, на думку слідства, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

Отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. Крім того, понад 535 одиниць основних засобів із 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що забезпечують безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі, йдеться у повідомленні НАБУ.

За договором «інвестори» зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню, заявляють у НАБУ. 

Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.

Наразі про підозру повідомили: двом одеським бізнесменам-співорганізаторам схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України; колишньому міському голові Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України; колишньому в.о. заступника міського голови Одеси – ч. 5 ст. 191 КК України; директору ТОВ – ч. 5 ст. 191 КК України.

НАБУ зареєструвало кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Одеської міської ради за попередньою змовою з ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса», КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» і ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» щодо заволодіння комунальним майном у червні 2016 року. Тоді у справі фігурував мер Одеси Геннадій Труханов. 

У грудні 2022 року детективи НАБУ затримали бізнесменів Бориса Кауфмана і Алекса Боруховича (раніше Олександра Грановського) в Одесі. Їм повідомили про підозру за ч. 1. ст. 255 (Створення, керівництво злочинною організацією) та ч. 3 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) КК України. Справа стосується корупційних схем щодо комунальної власності Одеси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні