Категорія
Гроші
Дата

«У різні роки затримували людей на хабарі в одному й тому самому кабінеті». Що непокоїть НАБУ на другому році війни? Розповідає заступниця директора бюро Поліна Лисенко

Поліна Лисенко, заступниця директора НАБУ. /з особистого архіву

Поліна Лисенко, заступниця директора НАБУ. Фото з особистого архіву

Заступниця директора НАБУ Поліна Лисенко стала гостею щотижневого YouTube-проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes. Які складнощі у боротьбі з корупцією бачить бюро, чому йому бракує детективів та які провали спіткали ключовий антикорупційний орган.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Поліна Лисенко працювала в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) з початку його заснування у 2015 році. Протягом чотирьох років була помічницею першого заступника НАБУ Гізо Углави. Також працювала в Офісі генерального прокурора, Офісі простих рішень та результатів і очолювала Центр протидії дезінформації при РНБОУ. 

У квітні 2023 року повернулася до роботи у НАБУ як заступниця директора бюро

Під час ефіру «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» Лисенко розказала про реформу бюро, співпрацю з бізнесом, факапи в НАБУ та справу Пивоварського.

Про ефективність та потенціал НАБУ 

У НАБУ працює 700 співробітників. Для них честь та ділова репутація – не просто слова, а спосіб життя. В органа є великий потенціал за умови впровадження двох ініціатив. Перша – збільшення штату бюро на 300 осіб. Друга – створення експертної установи при НАБУ. Пропонуємо збільшувати штат поступово протягом трьох років. Це коштуватиме держбюджету 400–500 млн грн на рік. 

Бюро зараз працює над 627 розслідуваннями, якими опікуються 250 детективів. Цього ресурсу недостатньо, враховуючи складність справ. Більш як за вісім років роботи станом на 30 червня в НАБУ майже 400 підозрюваних та близько 472 обвинувальних акти, 946 обвинувачених та 115 обвинувальних вироків. 

Відшкодування в кримінальних провадженнях НАБУ та САП станом на 30 червня 2023 року – 6,7 млрд грн. Це кошти, що фактично вже надійшли до бюджету. Тому НАБУ це не лише про ефективні розслідування та превенцію, а й про економічний ефект. 

Наразі перед нами стоять два виклики: розслідування системної корупції – під час війни та під час відновлення, після нашої перемоги. 

У НАБУ відбулася реорганізація – було звільнено 20 людей з відділу комунікації, управління з роботи із заявниками та в територіальних управліннях. Натомість взяли 20 детективів, аналітиків, оперативних співробітників для створення відділу в Дніпрі. 

«У різні роки затримували людей на хабарі в одному й тому самому кабінеті». Що непокоїть НАБУ на другому році війни? Розповідає заступниця директора бюро Поліна Лисенко /Фото 1

Про боротьбу з корупцією

Якщо подивимося на практику країн Європейського союзу чи Америки, то навіть там є корупція. Навіть у Китаї, де є смертна кара за корупцію, остання досі існує.  

У практиці НАБУ були історії, коли в одному й тому самому кабінеті в різні роки затримували на хабарі посадовців. Ідеться, наприклад, про Державну митну службу, «Укрзалізницю» тощо. На жаль, зміна людини на посаді не гарантує, що корупцію буде зупинено. Посадовці часто керуються принципом «найкраще для себе, а не для держави».

З корупцією потрібно боротися системно на рівні держави, змінюючи правила та процедури, які цю корупцію спричиняють. Одних ефективних антикорупційних органів недостатньо, потрібен комплексний підхід. 

Про факапи в НАБУ 

Головний недолік – недостатньо комунікації з медіа та суспільством. Виникає якийсь вакуум інформації, який заповнюється конспірологічними теоріями або спеціально придуманими історіями для того, щоб показати НАБУ в іншому світлі. Зараз намагаємося змінити цей підхід.

Інших глобальних провалів у НАБУ не було. За час існування бюро жодного співробітника не було притягнуто до відповідальності за корупційні чи кримінальні правопорушення. 

Чи є загроза незалежності НАБУ? 

Дамо суспільству сигнал, якщо такий ризик буде. В історії НАБУ були різні періоди. У 2016 та 2017 роках у приміщеннях НАБУ проводилися обшуки, наших співробітників допитували у підвалах інших органів. У 2021-му відбулася зміна статусу НАБУ.

Нам вдалося вийти з усіх кризових ситуацій завдяки підтримці міжнародних партнерів та громадянського суспільства й журналістів. Навряд чи ситуація була такою, як зараз, якби бюро залишилося без підтримки у той момент.  

Про справу Пивоварського та ідеологію бюро

Людина може бути ефективним менеджером, реформатором, лідером думок тощо. Але якщо вона порушує закон, детективи мають це розслідувати. Це не про ліву ідеологію, комунізм чи капіталізм. Це про процесуальну незалежність детектива. Він розслідує справу разом із прокурорами САП. Збирає докази, доводиться винність чи невинність. У цьому разі це винність. 

Якщо є якісь сумніви, впевнена, що всі крапки над «і» буде розставлено у Вищому антикорупційному суді. Нині зі 140 рішень суду лише 10 – виправдовувальні вироки.  

Про співпрацю з бізнесом та державою 

Після форуму підприємців Forbes, на якому голова НАБУ Семен Кривонос закликав бізнес звертатися до бюро у разі корупційних проявів, до мене звернулося двоє підприємців. Щодо їхніх заяв уже працюють детективи НАБУ.

Є інша ситуація. Нещодавно я виступала також на одному заході, де люди казали про недовіру до правоохоронної системи і що краще дати хабаря і мати захист. Тут завжди потрібно починати з себе. Інакше ситуація, звісно, може змінитися на краще, але це буде довше, складніше та з меншою результативністю.

Як стимулювати бізнес звернутися до НАБУ? Мені здається, що за час існування НАБУ вже довело свою ефективність та незалежність.

НАБУ дає рекомендації щодо усунення корупційних ризиків у різних сферах. Наприклад, наші детективи виявили ризики у процесі публічних закупівель. Вони були опубліковані. Згодом відбулася зустріч у Міністерстві економіки з детективами, та за декілька днів до нас надійшов лист від Кабміну із пропозиціями щодо зміни законодавства у сфері публічних покупок. Тобто весь процес зайняв приблизно тиждень. Будемо посилювати цю співпрацю. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні