Категорія
Новини
Дата

«Завозять все». Мінфін за зменшення ліміту у €150 на безмитну доставку посилок з-за кордону

2 хв читання

Міністерство фінансів виступає за зменшення неоподатковуваного ліміту ціни імпортованих товарів, повідомив в інтервʼю «РБК-Україна» міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, як правило, навіть якщо імпортна продукція коштує €300, то декларується €150, щоб взагалі не сплачувати податки, і це лазівка, яку прагнуть закрити.

Зараз українці не сплачують ПДВ за посилки вартістю менше €150, уряд запропонував зменшити безмитний ліміт більш ніж утричі – до €45. За всі посилки дорожче треба буде сплачувати податок.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Марченко заявив, що питання неоподатковуваного ліміту викликає багато критики. Зокрема, йдеться про запропоновані урядом зміни в оподаткуванні міжнародних посилок.
  • «Нас турбує той факт, що в Україні практично вся інтернет-торгівля та електронна комерція знаходяться в «тіні». Умовно кажучи, в рамках ліміту €150 неоподатковуваної вартості товару у нас завозять все», – сказав міністр.
  • За його словами, проблема значно більша, ніж просто небажання платити незначні податки при імпорті.
  • Він зазначив, що більшість продавців працюють як субʼєкти спрощеної системи оподаткування і, навіть маючи обороти у сотні мільйонів гривень, сплачують лише єдиний податок 5%.
  • Роздрібні мережі, які мають торгові майданчики, склади, зазвичай зареєстровані не як ФОП і вони менше зловживають, заявив очільник Мінфіну.

Ключова цитата

«У нас, як правило, навіть якщо імпортна продукція коштує €300, то декларується €150, щоб взагалі не сплачувати податки. Я вже не кажу про те, що таким чином розбивають цілі партії товарів. Це та лазівка, яку ми вважаємо за потрібне закрити», – сказав Марченко.

  • За статистикою за 2023 рік без оподаткування митними платежами імпортовано 51,5 млн штук міжнародних поштових відправлень. У середньому, виходить, кожен українець отримав дві посилки за рік. «Думаю, 10,2 млн пенсіонерів були б дуже здивовані, дізнавшись, скільки посилок з-за кордону вони «завезли», – додав він.

Контекст

З 1 липня 2019 року в Україні неоподатковуваний ліміт поштових посилок був зменшений зі €150 до €100. Передбачалося оподаткування посилок, сума яких перевищувала €100. Але якщо товар коштував, наприклад, €130, то на €30 нараховувався ввізний податок (€3) та ПДВ (€6).

У січні 2022 року Верховна Рада збільшила ліміт на безмитну доставку посилок з-за кордону до €150. Оподатковується лише частина вартості, що перевищує ліміт. Якщо товари коштують €170 – ПДВ (20%) сплачується з €20.

У травні цього року набув чинності закон, що підвищує з €150 до €1000 поріг вартості товарів, які юрособи та ФОПи можуть пересилати за кордон у міжнародних поштових або експрес-відправленнях без письмового декларування.

У липні уряд анонсував рекордне збільшення податків за час війни. Серед них і надходження від посилок до України. У разі ухвалення законопроєкту безмитний ліміт зменшиться більш ніж утричі – до €45. До того ж є й обмеження за переліком товарів, що пересилаються. Детальніше про це – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд