Silicon Valley Bank /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Збанкрутував американський Silicon Valley Bank. Це найбільший крах банку за 15 років

Silicon Valley Bank Фото Getty Images

В США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством з часів економічної кризи 2008 року і другим за величиною в історії США, пише The New York Times. SVB займав 16-е місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Проблеми у банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує у стартапи – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 
  • 8 березня клієнти SVB різко збільшили обсяги зняття коштів, після чого банк вжив екстрених заходів. Щоб розплатитися з вкладниками, банк змушений був продати частину активів і втратив на цьому майже $2 млрд. 
  • Це викликало паніку серед ключових венчурних фірм, які порадили компаніям вивести свої гроші з банку.
  • Федеральна корпорація зі страхування депозитів вирішила призначити керуючого кредитною організацією, поставивши під свій контроль майже $175 млрд депозитів клієнтів.
  • Водночас Мінфін США запевнив у стійкості фінансової системи країни, попри банкрутство SVB. За словами міністерки Джанет Єллен, у регуляторів є ефективні інструменти, які дають змогу впоратися з ситуацією. У Мінфіні запевнили, що клієнти Silicon Valley Bank отримають усі свої депозити.
  • У Білому домі підтримали Мінфін. Там наголосили, що фінансова система США змінилася за період, що минув від кризи 2008 року. 
  • «Ми знали, що нам потрібно підвищити стійкість нашої банківської системи, що дозволить їй протистояти таким потрясінням», – зазначила голова Ради економічних консультантів Сесілія Роуз.

Контекст

Silicon Valley Bank був найбільшим банком Кремнієвої долини, входив до індексу S&P 500. Банк отримував гроші високотехнологічних стартапів, які зуміли залучити кошти венчурних капіталістів. Частину депозитів банк залишав на своїх рахунках, іншу – інвестував у довгострокові казначейські та іпотечні облігації.

Активи банку подвоїлися з $49 млрд у 2018 році до $102 млрд наприкінці 2020-го, а 2021 року склали вже $189,2 млрд. 

Silicon Valley купив величезну кількість облігацій перед тим, як ФРС почала підвищувати процентні ставки. У міру зростання ставок активи банку ставали менш привабливими, оскільки прибуток за щойно випущеними державними облігаціями був вищим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні