Категорія
Найбагатші
Дата

Проєкт «Дивовижний». Як Маск будує для співробітників окреме місто. Розповідає Wall Street Journal

Ілон Маск, власник низки передових компаній світу, активно намагається створити власне місто, в якому житимуть його співробітники. Wall Street Journal розібрав нову ідею учасника клубу найбагатших. Forbes переповідає історію

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Під час зустрічей із землевласниками та агентами з нерухомості Маск і співробітники його компаній описали його бачення техаського містечка-утопії на березі Колорадо, де його працівники зможуть жити та працювати.

Директори Boring Co., Маскової тунельної компанії, говорять про формування нового містечка в окрузі Бастроп, що неподалік Остіну. У власному місті Маск зможе сформувати власний муніципалітет, який дасть йому змогу швидше схвалювати плани підприємця, розповідають ті, хто знайомі з проєктами Маска.

Ці ж люди розповіли, що Маск і його топ-керівники хочуть, щоб остінські співробітники, серед яких працівники Boring, Tesla і SpaceX, могли орендувати будинки у місті за цінами, що нижчі ринкових.

Заплановане містечко, що прилягає до виробничих потужностей Boring і SpaceX, наразі в процесі будівництва. Там вже є низка модульних будинків, басейн, відкритий спортивний майданчик і тренажерний зал. Про це свідчать фото на Facebook і розповідають очевидці, які знайомі з містечком. А перед вʼїздом на територію висить знак «Ласкаво просимо у Снейлбрук, Техас. Засн. 2021».

Назва Снейлбрук повʼязана з талісманом компанії Boring. Коли Маск заснував цю фірму з розбудови тунелів, то кинув виклик працівникам, щоб ті створили нудні машини, що рухаються «швидше за равлика».

Дехто з Boring, наприклад, президент компанії Стів Девіс, навіть говорить про більші плани, такі як створення великого міста. Про це WSJ дізнався з повідомлень, які потрапили йому до рук, і від кількох працівників компанії. Минулого року під час загальних зборів Boring Девіс сказав, що вони всі візьмуть участь у виборах мера.

Згідно з законами штату Техас, у містечку має бути принаймні 201 мешканець, щоб воно отримало офіційний статус, а потім потрібно отримати схвалення від окружного судді. Наразі округ Бастроп ще не отримував заяву від Маска чи якихось його компаній на схвалення нового населеного пункту, повідомила речниця округу.

Місто Ілона Маска /Скріншот сайту Wall Street Journal

Супутникові знімки території, на якій почалося будівництво містечка Ілона Маска. Фото Скріншот сайту Wall Street Journal

План: створити нове місто

За останні три роки юридичні особи, які повʼязані з Масковими компаніями чи виконавчими директорами, купили принаймні 3500 акрів землі неподалік від Остіна – це вчетверо більше за територію Центрального парку в Нью-Йорку. Про це свідчать земельні записи округу, опитані землевласники та чиновники округу.

Деякі агенти з нерухомості та чиновники розповіли, що наближені до Маска сказали їм, що у самого мільярдера ще більше землі у цій місцевості – не менше 6000 акрів.

Нове містечко розташується в окрузі Бастроп. Юридична особа під назвою Gapped Bass, президентом якої є вищезгаданий Девіс, купила там понад 200 акрів землі за останні два роки. Компанія SpaceX придбала близько 60 акрів.

З минулого року працівники Boring можуть подавати заявку на отримання в оренду дво- або трикімнатного будинку за близько $800 на місяць. Про це WSJ дізнався з оголошення для співробітників компанії та від людей, які знайомі з планом. Якщо працівника звільнять або він він сам піде, то у нього буде 30 днів на те, щоб виїхати з будинку.

За даними компанії нерухомості Zillow Group Inc, середня вартість оренди в Бастропі становить близько $2200 на місяць.

Виконавчі директори прагнуть, щоб будинки в містечку були доступні для співробітників усіх компаній Маска.

Gapped Bass вже подала заяву в округ Бастроп для отримання дозволу на будівництво ще 110 будинків у запланованому містечку, яке в заяві називається «Проєкт «Дивовижний».

Чиновники округу вже погодили назви вулиць: «бульвар Boring», «вулиця Вотерджет», «перехрестя Каттергед».

Один із будинків Boring планує перетворити на школу для 15 учнів.

Знайомі з планами Маска люди розповіли, що мільярдер розглядає можливість збудувати власний маєток на купленій землі в окрузі Бастроп. Останні кілька років він живе у маєтку друга в Остіні.

Де саме буде його потенційний будинок і на якій стадії реалізації знаходиться цей проєкт, поки невідомо.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні