Категорія
Новини
Дата

Зеленський до кінця року підпише містобудівний законопроєкт Шуляк – джерела Forbes

Президент Володимир Зеленський, ймовірно, ще цього року, підпише законопроєкт №5655 про реформу містобудування, попри критику громадських активістів та мерів міст. Про це розповіли Forbes чотири співрозмовники у керівництві «Слуги народу» (СН), команді президента та серед нардепів президентської фракції з економічного та фінансового комітетів Верховної Ради.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський та Офіс президента вирішили не застосовувати право вето для законопроєкту №5655, незважаючи на те, що відповідна петиція вже протягом першої доби набрала 25 000 підписів, необхідних для розгляду президентом.
  • Документ, ймовірно, буде підписано вже до кінця цього року, розповіли Forbes чотири співрозмовники у керівництві «Слуги народу» (СН), команді президента та серед нардепів президентської фракції з економічного та фінансового комітетів Верховної Ради, які попросили не згадувати їхніх імен у цій статті.
  • «В ОП ніхто не хотів мати справу з репутаційними ризиками, – каже на правах анонімності юрист, який консультує Офіс президента. – Тож шукали варіанти, як вийти з цієї кризи, коли резонанс трохи спаде».
  • Причина підтримки реформи ОП – за неї виступили одразу два віце-премʼєри, які користуються довірою Зеленського – Олександр Кубраков і Михайло Федоров, розповіли два співрозмовники, дотичні до ОП та один із топкерівників «Слуги народу». Вони також публічно виступили за прийняття законопроєкту у чинній редакції. «В обох незаплямована репутація, вони користуються довірою президента», – пояснює нардеп з президентської фракції.
  • Саме на новоствореному Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює Кубраков, та Мінцифри Федорова лежатиме завдання імплементації реформи. Один зі співрозмовників, дотичних до ОП, називає Кубракова неформальним співавтором реформи. Міністр запевнив президента, що бере на себе відповідальність за її реалізацію, додає інший співрозмовник із команди Зеленського.
  • Закон дає пів року на реалізацію реформи, уточнив пізніше Кубраков. За його словами, за цей час необхідно розробити та прийняти понад 50 підзаконних актів. Міністр не уточнив, про які саме додаткові зміни йдеться. «Якщо під час впровадження закону будуть певні перекоси або недоліки, будемо вносити відповідні правки», – додає нардеп у керівництві СН.

Контекст

Документ авторства очільниці президентської партії Олени Шуляк, прийнятий Радою в цілому 13 грудня, одразу ж викликав критику серед громадських активістів, архітекторів та низки мерів міст, зокрема, Віталія Кличка, Андрія Садового та Бориса Філатова.

Суть реформи – у цифровізації основних процедур, повʼязаних із будівництвом нових обʼєктів: отримання дозволів на початок робіт, перевірка документації, контроль за ходом будівництва тощо.

«Е-система дозволяє виключити чиновника з багатьох ключових процесів, – пояснював заступник Кубракова у новоствореному Мінгромад та інфраструктури Мустафа Найєм. – Де це можливо, вона видає рішення автоматично на підставі наявності необхідних документів та порівняння даних у реєстрах».

Один із головних аргументів проти – відсутність контролю з боку держави спростить процедуру отримання дозволів на будівництво (особливо для великих учасників ринку). Про це, зокрема, йдеться у заяві Асоціації міст України від імені 35 голів населених пунктів, опублікованій 13 грудня. З критикою законопроєкту виступили Мінкульт, Головне юридичне управління Верховної Ради та Нацагентство з запобігання корупції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні