Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про застосування англійської мови в Україні

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський підписав закон про застосування англійської мови в Україні, про це свідчить картка законопроєкту №9432 на сайті Верховної Ради.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Законопроєкт депутати ухвалили в цілому 4 червня. 26 червня документ повернувся до Верховної Ради із підписом Зеленського.
  • Згідно із документом, англійська мова належить до мов міжнародного спілкування в Україні, і держава сприяє її вивченню громадянами України.
  • Метою законопроєкту є розширення застосування англійської мови у публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування громадянами України.
  • Відповідно до нього держава забезпечує обовʼязкове вивчення англійської мови та сприяє вивченню інших мов міжнародного спілкування в закладах освіти незалежно від форм власності.
  • Закон також передбачає, що англійська мова може використовуватися у Збройних силах України, Національній гвардії як мова міжнародного спілкування.
  • Крім цього, документ передбачає розроблення та затвердження державної цільової програми щодо сприяння вивченню та застосуванню англійської мови. Програма має враховувати демонстрацію іноземних фільмів англійською мовою.
  • Водночас закон наголошує, що жодне з його положень не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери функціонування і застосування української мови як державної, а також використання мов корінних народів і національних меншин (спільнот) України. 

Контекст 

Англійська посідає перше місце серед найбільш розмовних мов світу. У 67 країнах англійська мова є офіційною. Україна як кандидат у члени ЄС має подолати мовний бар’єр з країнами ЄС.

Опитування серед дорослого населення України, проведене КМІС за підтримки USAID у грудні 2022-го – січні 2023-го, показало, що 49% жителів узагалі не знають англійської, хоча 56% хочуть підвищити свій рівень володіння цією мовою. 

У червні 2023-го Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про надання англійській мові статусу міжнародної. Трансформація статусу англійської як мови міжнародного спілкування в Україні – це важливий крок до членства в ЄС, що дасть змогу підвищити конкурентоспроможність українського бізнесу, науки, освіти, інновацій та органів влади. 

На підтримку законопроєкту про надання англійській мові статусу міжнародної Мінцифри запустило програму Future Perfect. Її мета – популяризувати вивчення англійської. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд