Категорія
Життя
Дата

Як покращити професійну англійську? П’ять неочевидних порад від тренерки мови з 15-річним досвідом викладання

56% українців стверджують, що хотіли б покращити свій рівень знання іноземної мови. Одним із найпоширеніших чинників-стимулів – його вказали 31% опитаних – є можливість працювати в міжнародних компаніях. /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

56% українців стверджують, що хотіли б покращити свій рівень знання іноземної мови. Одним із найпоширеніших чинників-стимулів – його вказали 31% опитаних – є можливість працювати в міжнародних компаніях. Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

За опитуванням КМІС, 56% українців хотіли б покращити рівень іноземної мови. Їх мотивує професійне зростання: один із найпоширеніших чинників-стимулів – його згадали 31% опитаних – можливість працювати в міжнародних компаніях. Керівниця напрямку онлайн-уроків з іноземних мов у стартапі Promova Катерина Проценко – про незвичні та ефективні шляхи прокачати бізнес-англійську

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Законопроєкт про надання англійській мові статусу міжнародної в Україні нагадав: у порівнянні з жителями інших європейських країн українці недостатньо володіють англійською мовою. Відповідно до опитування КМІС, 49% дорослого населення країни не знає англійської, а читати, писати й спілкуватися цією мовою на побутовому й професійному рівнях можуть 23% опитаних. За індексом EPI, що вимірює володіння англійською, Україна посідає 40-ве місце. Її сусідки – наприклад, Польща та Чехія – мають 16-ту та 27-му позиції відповідно.

Як підвищити свій рівень володіння англійською з метою кар’єрного зростання, крім відвідування курсів або занять із репетитором?

Дивіться серіали про офісне життя

Всі ми любимо час від часу вмикати улюблений серіал англійською. Хтось фанатіє від «Друзів», комусь ближче «Секс і місто». Проте побутова лексика з цих серіалів не допоможе покращити англійську для роботи. Для цього потрібно дивитися серіали про професіоналів у своїй сфері, де події розгортаються в офісі. Хорошим джерелом потрібної лексики можуть стати Suits, The Office, Industry, Parks and Recreations, WeCrashed, Younger та The It Crowd.

Серіали дають можливість вивчати мову більш натурально – не через переклад слів та детальні пояснення граматики, а так, як це роблять уперше діти. Вони розбираються у багатьох словах та конструкціях лише через контекст. Суть цієї ідеї в тому, що зустрічаючи не просто окремі слова, а цілі вирази, ми легше починаємо засвоювати мови. А завдяки тому, що аудіо супроводжується візуальним рядом, можемо зрозуміти значення слів, яких не знаємо.

Серіали допомагають навчитися краще сприймати мову на слух, особливо складні терміни, які потрібні для роботи. Вимова – важлива навичка, якою не варто нехтувати під час вивчення англійської. Часто слова з професійного вокабуляру можуть мати досить неочевидну вимову. Наприклад, термін entrepreneur («підприємець») змушує поламати язика навіть носіїв англійської мови.

Проходьте професійні курси та майстер-класи англійською

У багатьох компаніях співробітників заохочують регулярно проходити майстер-класи та довготривалі курси для розширення експертизи у тому, чим вони займаються. Здобувати нові знання можна не лише українською. Вивчати щось нове англійською – завжди хороша ідея, особливо, коли це безпосередньо стосується вашої роботи. Тому наступного разу, коли будете підшукувати курси для підвищення кваліфікації, обговоріть з HR-менеджерами курси в іноземних компаніях, де лекції читають англійською. Ви отримаєте нові знання, міжнародні контакти й потужний мовний буст в потрібних контекстах.

Наважитися на професійні курси з викладанням англійською може бути лячно, коли ви не маєте такого попереднього досвіду. Але є кілька порад, які допоможуть вам зважитися. По-перше, лекції зазвичай супроводжуються слайдами, а іноді й конспектами. Ви можете використати їх, щоб краще зрозуміти суть, якщо вам поки важкувато сприймати швидку мову на слух. По-друге, якщо лекція розміщена на YouTube, можна увімкнути режим субтитрів і читати їх одночасно з тим, як ви слухаєте лектора чи лекторку. По-третє, якщо лекція – файл запису, то можна використати штучний інтелект для розшифровки video-to-text. Так ви отримаєте готовий конспект уроку, де зможете краще розібрати незнайомі слова англійською.

Користуйтеся застосунками для вивчення мов

Майже у кожного в телефоні знайдеться хоч один застосунок для вивчення мов. Ви скачали його колись давно, трошки поклацали та відклали на довгу полицю з думкою, що таке навчання не дуже працює. Дарма. Так, вивчення слів за допомогою застосунків не зробить з вас білінгва. Але це й не є основною метою цих застосунків. Їхнє завдання – сформувати звичку вивчати мову регулярно, щодня та надати якісний інтерактивний контент, аби утримувати увагу. Також у застосунках є пуш-повідомлення, які мотивуватимуть вас робити маленькі кроки кожного дня, аби ви точно відчули прогрес.

фото з сайту promova.com

фото з сайту promova.com

Як пише Джеймс Клір у своїй книзі «Атомні звички», ми часто недооцінюємо вагомість незначних покращень. У той же час, якщо ці незначні покращення перетворюються на звички та повторюються щодня, користь від них накопичується. Таким чином, якщо щодня витрачати 5–10 хвилин на вивчення 5–7 нових слів за допомогою мобільного застосунку, за рік можна вивчити близько 2000 нових слів, і це в той час, коли активний словниковий запас пересічної людини становить від 20 000 до 35 000 слів.

Деякі застосунки мають спеціальні тематичні курси, які спрямовані саме на покращення англійської для роботи. Наприклад, ми в Promova, спираючись на запити наших користувачів, розробили курс Business English, який доступний у нашому мобільному застосунку та на вебі. Він допомагає розширити словниковий запас для розмов на ділових зустрічах, створення презентацій та написання е-mail, незалежно від спеціалізації вашої компанії.

Розширюйте нетворкінг англомовними колегами

Нічого кращого, ніж мовна практика з реальними людьми, ще не вигадали. Аби позбутися мовного бар’єру та покращити усі навички для роботи, потрібно знайти правильного співрозмовника – людину з тієї ж самої сфери, яка веде робочу комунікацію англійською. 

Надокучати реальним партнерам компанії, аби просто поспілкуватися англійською на робочі теми, не варто. Це може призвести до погіршення комунікації та поганого сприйняття вас як професіонала. Аби знайти англомовного колегу для практикування англійської для роботи, можна зареєструватися у застосунку Bumble. Не всі знають, але він створений не лише для дейтингу. Увімкнувши режим Bizz, ви можете сконектитися з людьми з різних сфер у різних країнах. Принцип користування Bumble Bizz аналогічний до пошуку пари – ви свайпаєте вправо чи вліво та чекаєте, поки станеться метч, а потім у вас є 24 години аби написати цікавій для вас людині.

Не забувайте про штучний інтелект

Штучний інтелект на кшталт ChatGPT може допомогти покращити англійську. Але є важлива умова – ви вже повинні володіти мовою хоча б на середньому рівні. Це важливо для валідації того навчального матеріалу та результатів генерації, якими вас забезпечуватиме чат. Важливо пам’ятати, що ChatGPT – предикативна модель, вона робить помилки. 

Якщо ви зберетеся промптувати ChatGPT для вивчення корпоративної англійської самостійно, краще обмежуватися всього кількома типами завдань.

Почати можна з пояснення значення слова та ілюстрації його використання у реченні. Для цього використовуйте наступний промпт: Give me the definition of the word ‘X’. Give me three examples of how this word is used in a sentence. Далі можна попросити ChatGPT згенерувати gap-fill вправу, щоб попрактикувати застосування нових слів, які вам важливо використовувати в роботі. Промпт може бути таким: Act as a professional writer writing an exercise book for learning English. Make a gap-fill exercise for B2 learners with the following words.

Також ви можете використовувати ChatGPT, щоб перевірити, чи правильно написане речення англійською, перед тим як відправляти повідомлення іноземним партнерам. Для цього потрібно лише прописати наступний промпт: I will give you my sentence with this word, please correct my mistakes and explain why they are wrong. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні