Категорія
Новини
Дата

Зеленський призначив заступників головкома ЗСУ Сирського та начальника Генштабу Баргилевича. За що вони відповідатимуть?

Володимир Зеленський, Олександр Сирський /Офіс президента України

Володимир Зеленський та Олександр Сирський (в центрі) Фото Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський 10 лютого погодив полковників Вадим Сухаревського та Андрія Лебеденка заступниками новопризначеного головкома Олександра Сирського. Заступниками начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича будуть Володимир Горбатюк, Олексій Шевченко та Михайло Драпатий.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • «Сьогодні весь день проводив наради з військовим керівництвом та урядом. Продовжуємо перезавантаження команди управління в Силах оборони», — сказав Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.
  • Президент пояснив, що до виконання нових обовʼязків приступають люди, яких добре знають в армії і які самі добре знають, що потрібно армії. «Бойові командири цієї війни, чий досвід буде корисним саме на загальноармійському рівні», — пояснив він.
  • Заступниками головкома Олександра Сирського стали полковник Вадим Сухаревський та полковник Андрій Лебеденко.
  • Напрямок Сухаревського — безпілотні системи та розвиток застосування дронів ЗСУ.
  • Напрямок Лебеденка — інновації, технологічний компонент армії та бойових систем.
  • Заступниками начальника Генерального штабу Збройних Сил України Анатолія Баргилевича Зеленський погодив кандидатури бригадних генералів: Володимира Горбатюка, Олексія Шевченка та Михайла Драпатого.
  • Напрямок Горбатюка — оперативна робота, робота штабів, планування, управління. «В кожному штабі мають на 100% розуміти фронт», — зазначив Зеленський.
  • Напрямок Шевченка — логістика. «Максимальна якість логістики у нашій армії», — сказав президент.
  • Напрямок Драпатого — підготовка військових.

Контекст:

29 січня з’явилися чутки про можливе звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Тоді Офіс президента і Міноборони цю інформацію спростували. 

Але 8 лютого, майже через два роки війни, президент Володимир Зеленський таки звільнив Залужного з посади головнокомандуючого ЗСУ та призначив замість нього генерал-полковника Олександра Сирського.

9 лютого Зеленський призначив новим начальником Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича. Від жовтня 2023 року він керував Силами територіальної оборони.

Задачі, які Зеленський поставив перед новим головком Сирським – детальний план дій ЗСУ на 2024 рік, перезавантаження генералітету, справедливий розподіл зброї на фронті та ротації. Ще один виклик, який стоїть перед Сирським – «інший підхід до мобілізації», зазначав Зеленський. 

Головком Сирський своєю чергою озвучив основні завдання, які стоять перед керівництвом ЗСУ. Серед них – планування, логістика, застосування безпілотних систем. «Чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління, об’єднань, з’єднань і частин з урахуванням потреб фронту у новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів», – підкреслив він одразу після призначення.

Яким Залужний був головнокомандувачем, військовослужбовцем і людиною? Forbes Ukraine запитав про це у військовослужбовців Сил оборони.

Щодо вдалих і не дуже рішень Валерія Залужного як головкома ЗСУ, читайте тут.

Що про новопризначеного головкома ЗСУ Олександра Сирського кажуть військові та чому його обрав Зеленський — в розборі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні