Категорія
Війна
Дата

«Зрушити ситуацію на фронті». Олександр Сирський – новий головнокомандувач ЗСУ. Що про нього кажуть військові та чому його обрав Зеленський

Олександр Сирський /УНІАН

Олександр Сирський Фото УНІАН

Майже через два роки війни президент Володимир Зеленський наважився на зміну головнокомандувача. Замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами. Що про нього відомо

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Офіційно про призначення Олександра Сирського, 58, новим головнокомандувачем Збройних сил України (ЗСУ) Зеленський оголосив ввечері 8 лютого. «Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці», – зазначив президент під час виступу. Він ​​висловив довіру Сирському, назвавши того «найдосвідченішим бойовим командувачем» України.

Цю зміну в ОП готували майже пів року, каже консультант ОП та депутат, близький до керівництва «Слуги народу». 

Задачі, які Зеленський поставив перед новим головком – детальний план дій ЗСУ на 2024 рік, перезавантаження генералітету, справедливий розподіл зброї на фронті та ротації. Ще один виклик, який стоїть перед Сирським – «інший підхід до мобілізації», додав Зеленський. 

Головком своєю чергою вже озвучив основні завдання, які стоять перед керівництвом ЗСУ. Серед них – планування, логістика, застосування безпілотних систем. «Чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління, об’єднань, з’єднань і частин з урахуванням потреб фронту у новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів», – підкреслив він одразу після призначення.

Як новий головком може змінити ситуацію на фронті? 

Чому Зеленський обрав Сирського 

Ключова причина зміни головнокомандувача ЗСУ – бажання президента Володимира Зеленського зрушити ситуацію на фронті, кажуть два співрозмовники в ОП і в оборонному комітеті ВР. Останні великі перемоги українських захисників були понад рік тому, коли у листопаді 2022-го ЗСУ звільнили Херсон та правобережжя області

«Зеленського не дуже влаштовує оборона, і він певен, що Сирський, як архітектор Харківської операції, поведе ЗСУ вперед», – переконує один з консультантів ОП, який спілкувався на умовах анонімності, бо не уповноважений коментувати цю тему публічно. Схожа інформація й у депутата, близького до керівництва «Слуги народу».  

Серед кандидатів на нового очільника ЗСУ, за їхньою інформацією, розглядали також керівника Головного управління розвідки (ГУР) Кирила Буданова. «Це був скоріше запасний варіант, якби Сирський відмовився», – вважає депутат з СН. По-перше, у нього немає достатнього досвіду керування великими операціями на фронті. По-друге – ОП довелося б довго шукати нового очільника ГУР, додає він. 

Інша причина відставки Залужного лежить більше в політичній площині. «Мова не лише про популярність серед населення в Україні, а й зростаючу – на Заході», – каже консультант ОП. «Ризики ж, що Сирський набере популярність, аналогічну Залужному, мінімальні», – визнає він.  

Рішення могло бути частково мотивоване побоюванням Зеленського, що Залужний може стати його потенційним політичним опонентом у майбутньому, зазначили опитані The Guardian експерти. Але у своєму відео Зеленський, пояснюючи рішення про звільнення Залужного, заперечив будь-яку політичну мотивацію.

Що відомо про Сирського

Що відомо про Сирського

Сирський народився в Росії, в селі Новинки Володимирської області.

Закінчив Московське вище військове командне училище. Після проголошення незалежності України почав служити у Нацгвардії, а згодом – в ЗСУ. Закінчив Академію Збройних сил України та Національний університет оборони.

У 2000-х Сирський командував 72-ю механізованою бригадою.

З початком російсько-української війни у 2014 році, очолив штаб АТО. Був одним із командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015-го. Керував боями у Вуглегірську, координував вихід українських військових із Дебальцевого. 

За бої на Дебальцівському плацдармі нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

З 6 травня до 5 серпня 2019 року Сирський був командувачем Обʼєднаного оперативного штабу ЗСУ, з 5 серпня 2019-го – командувачем Сухопутних військ ЗСУ. З 8 лютого 2024 року – головнокомандувач ЗСУ.

«М’ясник» чи успішний генерал? Полярні думки про Сирського

Серед військових у Сирського полярний авторитет.

Одні відзначають успішні операції під його командуванням: оборона Києва у лютому–березні 2022-го, стрімкий контрнаступ у Харківській області у вересні 2022 року. «Харківська операція була в чомусь переламною – Росія зрозуміла, що все так просто не буде», – каже Роман Костенко, секретар парламентського комітету з нацбезпеки та ветеран АТО, «кіборг».

Позитивно про Сирського відгукується командир бригади «Хартія» Всеволод Кожемяко, який особисто брав участь у контрнаступі під Харковом. Сирський покликав до себе в команду молодих людей з великим бойовим досвідом, додає він.

З іншого боку – Сирському пригадують оборонну операцію під Бахмутом взимку–навесні 2023-го. Вона супроводжувалася важкими втратами українських військових та дискусіями, чи варті таких жертв руїни маленького міста, яке не мало стратегічного значення.

У Сирського є репутація «м’ясника», каже військовий, який спілкувався на умовах анонімності через чутливість питання. «Сирський воює по карті: тут стрілка, тут повинен бути прорив. Ціна мене не хвилює», – описує він тактику Сирського. Схожі тези про нечутливість до втрат фігурують й у статтях Politico та The Guardian. «Залужний вийшов, «різник» увійшов» – з таким заголовком вийшов матеріал Politico.

«Дуже погане рішення», – сказав NatSec Daily про призначення Сирського капітан ЗСУ, який говорив з виданням на умовах анонімності.

Призначення Сирського навряд чи матиме позитивний ефект для України, сказав інший співрозмовник видання, обізнаний з операціями Сирського. Причина начебто у тому, що на передовій його сприймають як суворого генерала радянського зразка, який бездушно піддає своїх людей небезпеці. «Українські військові дали Сирському моторошне прізвисько «мʼясник», – додав NatSec Daily капітан ЗСУ.

«У Сирського неоднозначна репутація серед фронтових військ, які стверджують, що він був байдужим до життя солдат під час бойових дій», – пише The Guardian.

Залужний сповідував інший підхід – враховував деталі аж до індивідуальних якостей сержантів, додає в коментарі Forbes Ukraine український військовий на умовах анонімності. «Питання – чи робитиме так Сирський?», – зазначає він. 

Getty Images

Getty Images

З такими оцінками категорично не згодний Сергій Череватий, який працював заступником Сирського зі стратегічних комунікацій в ОСУВ «Хортиця» та в комунікаціях Сухопутних Сил. Навіть при наступальних діях під командуванням Сирського втрати не були величезними відносно до втрат росіян, переконує він. «Все це підтвердиться, коли держава розкриє співвідношення наших втрат і втрат ворога», – каже Череватий.

Сирський вимогливий і жорсткий до себе та командирів, але не жорстокий, додає він. «Я на всіх нарадах був присутній. Жодного разу не чув [від Сирського] за «будь-яку ціну», – каже Череватий.

Як аргументи, що для Сирського люди є важливими, Череватий наводить кілька фактів. Генерал з часів АТО та ООС регулярно відвідує поранених в госпіталях, кожні півтора тижня їздить до військових на фронт. Коли постала загроза FPV-дронів – відразу викликав фахівців, щоб налагодити систему захисту.

Тези про «м’ясника», на його думку, розповсюджують переважно російські сили ІПСО та недоброчесні блогери. А думки одного-двох комбатів не можна вважати репрезентативними. «Він «мʼясник» лише для нашого ворога», – каже Череватий.

Олександр Сирський в пункті управління на Куп'янському напрямку /Telegram-канал СИРСЬКИЙ

Олександр Сирський в пункті управління на Куп'янському напрямку Фото Telegram-канал СИРСЬКИЙ

Військовий та секретар комітету нацбезпеки Костенко обіцяє підтримувати Сирського як нового головнокомандувача. Але генералу треба буде здобувати авторитет на новій посаді, вважає він.

Зміна командувачів теоретично може бути моментом вразливості. Росіяни можуть активізуватися, поки йде перестановка в штабах, командуваннях і системах управління. «Важливо, щоб передача військової влади була контрольованою. І пройшла без успіхів ворога», – пояснює Костенко.

Ми переоцінюємо роль однієї конкретної людини, але не генерали виграють війни, прокоментував звільнення Залужного та призначення Сирського у facebook молодший сержант 5 ОШБр Максим Скубенко. «Що конкретно для мене зміниться від того, що тепер буде інший головком? Нічого. Бачу, де ворог. Знаю, що з ним треба робити. Не романтизуйте війну і її дійових осіб теж», — написав він.

Зараз наявність снарядів важливіша за імена, погоджується Костенко. Хто б не був на чолі ЗСУ – генерал Сирський, Залужний, Мойсюк або інші – важко буде будь-кому. «Якщо в нього не буде ресурсів і підтримки народу України», – підсумовує нардеп.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні