Категорія
Новини
Дата

Зеленський змінив склад Ставки верховного головнокомандувача

Президент Володимир Зеленський зніс зміни у склад Ставки верховного головнокомандувача, відповідний указ оприлюднений на сайті президента.  

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За рішенням глави держави до складу Ставки увійшли: перший заступник голови СБУ Василь Малюк, командувач Сил територіальної оборони ЗСУ Ігор Танцюра та командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ Віктор Хоренко.
  • Також Зеленський затвердив у персональному складі Ставки верховного головнокомандувача Юрія Лебедя – командувача Національної гвардії України.
  • Тим самим указом Зеленський вивів зі складу Ставки колишнього очільника СБУ Івана Баканова, колишнього командувача ССО Григорія Галагана та екскомандувача ТрО Юрія Галушкіна.

Контекст

15 травня президент призначив командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України генерал-майора Ігоря Танцюру, звільнивши з цієї посади Юрія Галушкіна.

У липні президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генеральну прокурорку Ірину Венедіктову й усунув голову Служби безпеки України Івана Баканова.

Баканова усунули від виконання обовʼязків голови Служби безпеки України відповідно до статті 47 дисциплінарного статуту ЗСУ, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року №551-XIV. Ця норма передбачає усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків за «невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків».

19 липня Верховна Рада звільнила Баканова з посади голови СБУ.

25 липня Зеленський звільнив Григорія Галагана з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України та призначив на цю посаду Віктора Хоренка.

У серпні Зеленський звільнив керівників управлінь Служби безпеки в Києві та Київській області, а також у Тернопільській і Львівській областях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні