Костянтин Жеваго /JEFF PACHOUD/AFP via Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Жеваго: Держава втратила 500 млн грн через непрозорий продаж Білоцерківської ТЕЦ

Костянтин Жеваго Фото JEFF PACHOUD/AFP via Getty Images

Національний банк навмисно оминув аукціон і продав Білоцерківську ТЕЦ, вартість якої становить близько 1 млрд грн, завчасно визначеному покупцю за штучно заниженою ціною у 298,6 млн грн. Так вважає бізнесмен Костянтин Жеваго, якому раніше належала частка (40%) у цьому підприємстві, повідомила пресслужба бізнесмена. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Костянтин Жеваго заявив про «вибірковий та незаконний підхід НБУ до питання продажу заставного майна». Він зазначив, що, згідно із законом «Про Національний банк України», задоволення боргових вимог за заставним майном має відбуватися за рахунок чистого доходу від відчуження такого майна. 
  • Ціна заставного майна визначається лише на відкритих торгах – всі продажі НБУ має здійснювати через прозорий аукціон з метою отримання найбільшої ціни, зазначив бізнесмен. 
  • Натомість, за словами Жеваго, Нацбанк цього разу навмисно оминув аукціон і продав Білоцерківську ТЕЦ, вартість якої становить близько 1 млрд грн, завчасно визначеному покупцю за штучно заниженою ціною в 298,6 млн грн. 
  • «Таким чином, державі та законним акціонерам БТЕЦ було завдано шкоди на більше ніж 500 млн грн, що є чистою корупцією з боку НБУ та покупця – Білоцерківської міської ради, яка в незаконний та не встановлений порядком спосіб придбала цю власність», – заявив Жеваго. 

Контекст

АТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль» у 2015 році уклало з НБУ договір застави корпоративних прав на частку (40%) в статутному капіталі ПрАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль» у забезпечення виконання зобов’язань за наданими банку «Фінанси та Кредит» кредитами рефінансування. Костянтин Жеваго, який на той час був власником банку, уклав із НБУ договір поруки, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінансової установи перед НБУ.

У 2016 році НБУ звернувся до Шевченківського райсуду Києва з позовом про стягнення заборгованості. У жовтні 2019-го суд задовольнив позов, водночас відмовивши в зустрічному позові Жеваго про визнання недійсним договору поруки.

На початку 2023 року госпсуд Київської області задовольнив позов НБУ про звернення стягнення на єдиний майновий комплекс ПрАТ «Білоцерківська ТЕЦ».

20 вересня Білоцерківська міська рада запропонувала Нацбанку викупити ТЕЦ за 298,6 млн грн.

Компанія Mulready Ventures Limited намагалася заблокувати угоду в судах, але 21 листопада Північний апеляційний господарський суд зняв заборону на продаж ТЕЦ.

11 грудня стало відомо, що Білоцерківська міська рада стала власником єдиного майнового комплексу ПрАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні