Реджеп Ердоган переміг у другому турі виборів президента Туреччини /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Економічна криза в Туреччині не завадила Реджепу Ердогану виграти чергові президентські вибори. Як це вплине на країну та відносини із Заходом. Розбір Politico та Bloomberg

Реджеп Ердоган переміг у другому турі виборів президента Туреччини Фото Getty Images

Дива не сталося: Реджеп Ердоган переміг у другому турі виборів президента Туреччини. Це буде його третій термін на посаді. Ще одна країна не захотіла відмовитися від лідера з автократичними принципами правління. Politico розглядає потенційні варіанти дій нового-старого президента Туреччини, а Bloomberg робить економічні прогнози.

Forbes коротко переповідає матеріали.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Реджеп Ердоган обійшов свого опонента Кемаля Киличдароглу в другому турі президентських виборів у Туреччині з невеликим відривом – 52% проти 48%. Передвиборча кампанія Ердогана демонструвала його прихильність до авторитаризму.

«Результати голосування демонструють, що президент може застосувати політику ідентичності, аби вичавити перемогу за найгірших економічних умов із часу фінансової кризи 2001-го», – каже Амре Пекер, директор європейських досліджень в Eurasia Group, маючи на увазі фінансовий крах у Туреччині понад 20 років тому, який допоміг Ердогану прийти до влади, відмічає Politico.

Чергова перемога Ердогана відображає його повний контроль над державними ресурсами, відмічають критики новообраного президента. За їхніми словами, Ердоган перетворює країну на все більш автократичну, вдаючись до неприхованого впливу на ЗМІ та увʼязнення опозиційних політичних і громадських лідерів.

Ще пʼять років правління Ердогана можуть завдати непоправної шкоди турецькій демократії, вважають вони.

Результат виборів демонструє, наскільки народ Туреччини цінує усе те, що Ердоган зробив для країни на посаді премʼєра та президента, стверджують його прихильники. Вони впевнені, що Ердоган зробив Туреччину сильнішою, ніж вона була 20 років тому. Економічне зростання, розвиток інфраструктури та виведення країни на міжнародну арену як активного гравця – його заслуга. Вони також нахвалюють його незалежну від Заходу політику, попри те що Туреччина є членом НАТО.

Після своїх попередніх переможних виборів Ердоган вдавався до жорсткішої політики в консервативних і націоналістичних питаннях, відзначає Пекер.

Під час своєї промови з нагоди перемоги Ердоган дав зрозуміти, що навряд чи відмовиться від авторитарного стилю правління впродовж наступних пʼяти років президентства.

Європейський суд з прав людини вже деякий час тому визнав неправомірним увʼязнення курдського політика та опонента Ердогана – Селахаттіна Деміртаса, але Ердоган відзначив, що той повинен залишатися за ґратами.

Економічні виклики

Захмарна інфляція (2022 року досягла 85%) та здешевшання ліри, курс якої цієї пʼятниці сягнув найслабшої позиції відносно долара США, стануть випробуванням для Ердогана. Та ще й резерви країни були на дуже низькому рівні напередодні виборів.

Інфографіка: падіння ліри відносно долара /Скріншот сайту Bloomberg

Вартість ліри відносно долара падає з 2012-го попри втручання держави. Фото Скріншот сайту Bloomberg

Після оголошення перемоги Ердогана ліра впала на 0,5%, до 20,07 за долар США, що є майже рекордом, відмічає Bloomberg. Аналітики Волл-стріт вважають, що турецька національна валюта ослабне ще більше.

Morgan Stanley прогнозує падіння курсу нацвалюти Туреччини до 28 лір за долар США до кінця року, якщо Ердоган відмовиться змінювати економічну політику. Wells Fargo & Co очікує, що курс досягне 23 лір за долар США до кінця кварталу.

«Перемога Ердогана не надто тішить іноземних інвесторів, – цитує Хаснаіна Маліка, стратега в Tellimer у Дубаї, Bloomberg. – Висока інфляція, надто низька облікова ставка та відсутність чистих валютних резервів можуть стати початком глибокої кризи, яка вплине на усі види активів».

«Очевидно, що поточна економічна модель не працює, – сказав Бурат Сетінцекер, менеджер з управління фінансами у Strateji Portfoy в Стамбулі. – Ердоган розуміє це, тому найближчим часом варто очікувати на скромний перехід до ортодоксальної [економічної] політики, адже далі так тривати не може. Будь-які ознаки цього переходу ринок прийме з радістю».

Bloomberg, посилаючись на двох турецьких чиновників, говорить про те, що Ердоган може оголосити склад нового уряду вже цієї пʼятниці. Переобраний президент нібито пообіцяв, що нова економічна команда матиме «міжнародну довіру».

Так він, можливо, натякає на потенційний перехід від неортодоксальної політики, в основі якої стоять ультранизька облікова ставка та активне втручання держави в ринки.

А от Politico наводить слова Ердогана під час переможної промови, які не обіцяють суттєвих економічних змін. Він сказав, що буде утримувати низьку облікову ставку, адже вважає, що так можна знизити інфляцію. Багато економістів вважають таку думку абсурдною. 

Норовливий союзник Заходу

Переобрання Ердогана означає, що на світовій арені позиція Туреччини навряд чи зазнає радикальних змін. «Анкара й надалі буде підтримувати плідні економічні та дипломатичні відносини з Москвою, залишаючись важливим, але складним союзником для НАТО», – вважає Пекер з Eurasia Group.

«Росія та Туреччина потрібні одна одній у всіх сферах. Захід обрав не надто збалансований підхід, а в справах із такою країною, як Росія, збалансований підхід необхідний. Ми поки що не збираємося застосовувати санкції проти Росії, як це зробив Захід», – сказав Ердоган в інтервʼю CNN після першого туру виборів, наголосивши на «особливих стосунках» із президентом РФ Володимиром Путіним.

До всього зрештою Ердоган схвалить вступ Швеції до НАТО в обмін на дозвіл закупити у США винищувачі F-16, вважає Пекер.

Непрості в Ердогана відносини й з Євросоюзом. Європейці вважають переобраного президента Туреччини порушником верховенства права, а також він погрожує відправити усіх сирійських біженців із Туреччини до Європи.

«Результатом цих виборів Туреччина надішле сигнал Заходу, – відмітив Ердоган минулого місяця. – Ця країна не слухає те, що говорить Захід, ані в питаннях боротьби з тероризмом, ані в питанні визначення економічної політики».

Ердоган як ніколи могутній, відмічає Politico. А союзникам Туреччини по НАТО залишається лише чекати, чи виконає він свої обіцянки та погрози. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні