Категорія
Новини
Дата

Посол в ЄС прокоментував орієнтир президента Євроради про членство України в ЄС у 2030 році

Посол України в ЄС Всеволод Ченцов /Getty Images

Посол України в ЄС Всеволод Ченцов. Фото Getty Images

Україна швидко біжить до вступу в ЄС і має мотивацію стати повноцінним членом Євросоюзу до 2030 року. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Президент Євроради Шарль Мішель назвав 2030 рік як орієнтир для розширення ЄС та можливого членства України відповідно. Ченцов не хоче спекулювати на цій даті.
  • Але Україна розуміє, яку дистанцію їй треба пробігти до членства в ЄС, каже посол. «Що більша швидкість, то менший час», – додав він.
  • «На сьогодні ми дуже швидко бігаємо. Мотивація у нас є, тому все має скластися», – відповів посол на прохання Forbes уточнити, чи дозволяє нинішня швидкість євроінтеграції України досягти нашого членства в ЄС у 2030-му.

Контекст

На саміті у грудні Єврорада вирішила відкрити переговори про членство з Україною. Єврокомісія підготує новий звіт про прогрес України у виконанні критеріїв ЄС, і у березні Єврорада збереться на саміт знов. Очікування України – отримати на саміті переговорну рамку та почати переговори по суті.

Самі переговори — процес адаптації українського законодавства до європейського за 35 главами (галузями). Україні доведеться імплементувати близько 2700 європейських актів, пояснював прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Після того, як 22 червня 2022 року Європейська комісія надала Україні статус кандидата в ЄС, розпочався довгий та складний процес, який складається з багатьох маленьких кроків. Під них Єврокомісія дає певні рекомендації для виконання, розповідала в інтервʼю Forbes Вероніка Мовчан з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

У рамках європейського законодавства 35 розділів, які розділені на шість кластерів. Щодо виконання та закриття кожного розділу має пройти консенсусне голосування для відкриття наступного. 34 розділи в нас наразі – переговорні, відмічала вона. Як країна-кандидат Україна має перейняти все законодавство ЄС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні