Офіс Світового банку у Вашингтоні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світовий банк прогнозує зростання ВВП України на 3,2% у 2024 році

Офіс Світового банку у Вашингтоні Фото Getty Images

Економіка України у 2024 році зросте на 3,2%, йдеться у прогнозі Світового банку. У 2025-му зростання українського ВВП сягне 6,5%, що є найвищим показником для регіону «Європа й Центральна Азія».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналітики СБ зазначили, що у Східній Європі темпи зростання ВВП повернулися до позитивної тенденції, зокрема в Україні економіка зросла на 4,8%. Прогноз по Україні на 2024 рік – 3,2%, на 2025-й – 6,5%.
  • Попри позитивну тенденцію, виробництво в Україні минулого року залишалося на 30% нижчим за довоєнний рівень, ідеться у пресрелізі.
  • За прогнозом СБ, зростання глобального ВВП у 2024 році очікується на рівні 2,4%, у 2025 році – 2,7%. Такі темпи зростання – найслабший початок десятиліття за останні 30 років, зазначив Світовий банк.

Ключова цитата

«Без значної корекції курсу 2020-ті роки стануть десятиліттям втрачених можливостей. Зростання в найближчій перспективі залишатиметься слабким, унаслідок чого багато країн, що розвиваються, особливо найбідніші, застрягли в пастці: із паралізуючим рівнем боргу та слабким доступом до їжі для майже кожної третьої людини. Це завадить прогресу в багатьох глобальних пріоритетах. Можливості переломити ситуацію все ще існують», – сказав Індерміт Гілл, головний економіст групи Світового банку та старший віцепрезидент.

Контекст

За даними Держстату, реальний ВВП України в третьому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,7%, а порівняно з липнем – вереснем 2022-го – на 9,3%. У другому кварталі цього року зафіксовано зростання ВВП на 19,5% після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі минулого року.

НБУ поліпшив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, істотніші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Водночас в ухваленому Верховною Радою держбюджеті-2024 реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%, середньорічний курс долара – 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні