Категорія
Новини
Дата

ЗСУ отримали перші 20 дронів-камікадзе від клієнтів monobank

Збройні Сили України отримали перші 20 ударних дронів Warmate від користувачів monobank, повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. Такі безпілотники використовує армія Польщі та інші країни – члени НАТО.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Федоров повідомив, що менш ніж за тиждень вдалося зібрати на банку mono 64 млн грн, які передали на «Армію дронів». 
  • «За ці кошти закупили 40 безпілотників Warmate. Половину з них ми вже передали на фронт. Ще 20 дронів поїдуть на передову цього місяця», — зазначив міністр.
  • За його словами, на дронах українці залишили послання окупантам: «За Маріуполь і за Бучу», «Білет на концерт Кобзона». «Ми з Олегом Гороховським також передали ворогам «привіт», – написав у Телеграм Федоров.
  • Warmate виявляють і уражають легко броньовану техніку, засоби ППО, РЕБ (радіоелектронної боротьби) і РЕР (радіоелектронної розвідки) противника. Повна підготовка системи до місії в польових умовах триває не більш як 10 хв. Такі безпілотники використовує армія Польщі та інші країни-члени НАТО.
  • Для запуску Warmate використовується невелика пневматична катапульта. Завдяки тому, що він здійснює політ на висоті до 150-300 м та має електричний двигун, він непомітний для противника. Основні характеристики: дальність управління – до 30 км; крейсерська швидкість – 80 км/год; швидкість в атаці – 150 км/год; практична стеля – 150-300 м; розмах крил – 1,6 м; вага – 5,7 кг; вага бойової частини – 1,4 кг.

Контекст

На початку липня фандрейзингова платформа UNITED24 разом з Генштабом ЗСУ та Мінцифри оголосили про початок проєкту «Армія дронів». За місяць в Україні підготували 400 операторів для «Армії дронів».

На фронті перебуває близько 6000 «пташок». Мінцифри ставить мету: забезпечити на першу лінію фронту, протяжністю понад 1000 км, 10 000 дронів і 200 – на другу і третю. У межах проєкту «Армія дронів» міністерство вже законтрактувало 877 безпілотників майже на 948 млн грн. Це переважно закордонні «пташки». 

Дешевшим і швидшим рішенням мають стати власні розробки, на які держава виділяє гранти. Український фонд стартапів приймає заявки на гранти по $35 000. А Мінцифри провело Drone Hackathon, у якому взяли участь 150 розробників, об’єднані в 30 команд. 

Міністерство обіцяє профінансувати проєкти, однак про суми поки що не говорять. Спершу команди мають пройти акселератор. За інформацією Forbes, кожна команда отримає по 400 000 грн. Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні