Категорія
Новини
Дата

ЗСУ відійшли від Соледара задля збереження особового складу

Українські військові відступили з населеного пункту Соледар Донецької області, повідомив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий, пише «Укрінформ». Після місяців інтенсивних боїв українська армія відійшла на околиці міста на підготовлені позиції.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Череватий уточнив, що задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледара та закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони. 
  • «Оборонці Соледара здійснили справжній подвиг, незважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів потужно тримали свої позиції. Вони завдали ворогу величезних втрат в особовому складі, які можна порівняти з втратами агресора у двох чеченських війнах», – заявив він.

Контекст

Після багатомісячних штурмів Бахмута на початку року росіяни вирішили змінити тактику. Основною ціллю стали дві дороги, які йдуть до Бахмута. З півночі – траса М-03 в напрямку Привілля, а з півдня – дороги в напрямку Костянтинівки та Часового Яру. 

Ворог намагається відрізати Бахмут від шляхів постачання й змусити українські війська залишити оборону міста.

На початку року російські війська перегрупувалися та здійснили масовану акцентовану атаку в районі Соледара – невеликого містечка на 10 000 мешканців у довоєнний час.

Бої на околицях Соледара тривали уже досить давно. Але ворог не вдався до лобової атаки на саме місто. Приблизно 4–6 січня росіянам вдалося прорвати оборону ЗСУ в двох місцях, північніше та південніше Соледара, і зайняти стратегічні висоти. Цьому передували масовані артилерійські обстріли й потужний штурм вагнерівців. 

13 січня офіційний представник міноборони Росії Ігорь Конашенков повідомив, що російські підрозділи взяли Соледар увечері 12 січня. За його словами, це дає змогу відрізати шляхи постачання українських військ у Бахмуті, «після чого заблокувати та взяти в котел підрозділи ЗСУ, що залишаються в ньому».

15 січня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не розповсюджувати неперевірену інформацію про Соледар. За її словами, там «тривають бої».

16 січня Forbes повідомляв, що Росії, схоже, вдалося захопити Соледар і просунутися подекуди до 5 км на цьому напрямку за два тижні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні