Категорія
Новини
Дата

ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів за добу – Генштаб

За минулу добу Сили оборони витіснили ворога з понад 20 населених пунктів. Триває взяття їх під повний контроль та стабілізаційні заходи, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Українські війська продовжують звільнення населених пунктів від окупантів у Харківській та Донецькій областях.
  • Як повідомлялося раніше, в ході відступу російські війська спішно кидають свої позиції та тікають вглиб тимчасово зайнятих територій або на територію Росії. 
  • «Ця тенденція зберігається. Так, за минулу добу, окупанти вивезли награбоване у місцевих жителів майно та транспортні засоби з населених пунктів Великий Бурлук та Дворічна Харківської області», – додали у Генштабі. 
  • Зазначається, що у Луганській області російські військові з родинами пішли з міста Сватове, залишилися тільки військовослужбовці так званої «народної міліції» з числа місцевих жителів.
  • Повітряні сили ЗСУ завдали вісім ударів, у результаті чого вражено взводний опорний пункт, шість районів зосередження живої сили та військової техніки противника, а також один зенітно-ракетний комплекс, повідомили у Генштабі.
  • Очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що «на окремих ділянках фронту наші захисники вийшли до державного кордону з Росією».
  • Аналітики Інституту вивчення війни заявили, українські війська завдали великої оперативної поразки Росії, відвоювавши в стрімкому контрнаступі майже всю Харківську область.

Контекст

8 вересня ЗСУ повернули під контроль України понад 700 кв. км на харківському та південнобузькому напрямках.

Зокрема, військові частини вклинилися в оборону противника на глибину до 50 км. Під час ведення активних дій на харківському напрямку було звільнено понад 20 населених пунктів.

Минулого тижня головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та перший заступник голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський у спільному тексті для «Укрінформ» повідомили про розвиток війни в Україні. На їхню думку, оперативні перспективи для противника проглядаються на Ізюмському та Бахмутському напрямках. Імовірною кінцевою метою таких дій може бути вихід на адміністративний кордон Донецької області. Ще більш приваблива для противника перспектива просування на Запорізькому напрямку. Вона забезпечує подальші дії на північ та створення прямої загрози оволодіння Запоріжжям та Дніпром, що призведе до втрати українською стороною контролю над значною частиною Лівобережної України. 

Не виключені повернення до задуму захопити Київ та загроза повторного розгортання бойових дій з території Республіки Білорусь.

Водночас найбільше можливостей відкриває подальше просування на Південнобузькому напрямку з оперативного плацдарму на правому березі Дніпра. Успіх на Півдні, за умови його швидкого та вірного використання, може мати подвійний ефект. З одного боку, цілком реальні перспективи оволодіння Миколаєвом та Одесою. З іншого – створення загрозливого напрямку в бік Кривого Рогу, а в подальшому – і загрози центральним та західним регіонам України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні