Категорія
Новини
Дата

Звільнені командири «Азова» перебуватимуть у Туреччині до кінця війни – Зеленський

Президент Володимир Зеленський повідомив, що п’ятеро звільнених командирів «Азова» перебуватимуть у Туреччині до кінця війни. Такої домовленості було досягнуто з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, повідомив Зеленський.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Президент України подякував Ердогану за провідну роль у процесі звільнення полонених. «Ми домовилися, що п’ятеро звільнених командирів «Азова» перебуватимуть у комфортних умовах у Туреччині до кінця війни та зможуть бачитися з родинами», – написав він.
  • За його словами, Україна на знак вдячності за допомогу державі визволила з полону Росії п’ятьох громадян Великої Британії, двох – США, громадян Марокко, Швеції, Хорватії. Президент подякував за сприяння у звільненні Саудівській Аравії.
  • «Пам’ятаємо про всіх, хто перебуває в російському полоні, і зробимо все для їхнього порятунку», – додав Зеленський.
  • Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив про продовження роботи над обміном військовополоненими з російською стороною, зокрема «всіх на всіх».
  • «Ми памʼятаємо про всіх, хто залишається в полоні. Україна разом із союзниками працює над обміном «всіх на всіх». Успіхи ЗСУ в контрнаступі щодня збільшують обмінний фонд», – написав Костін.
  • При цьому він наголосив, що «всі російські воєнні злочини будуть розслідувані, а злочинці отримають покарання».

Контекст

У рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві повернули проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. Додому повернулися військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, бійці ТРО, митники, цивільні, зазначив глава ОП Андрій Єрмак. Серед них – офіцери, командири, Герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові.

«Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з «Азовсталі» – вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом», – додав Єрмак.

Обмін Медведчука на українських захисників не означає перешкоджання для розгляду його справ у суді, йдеться в повідомленні СБУ.

Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список осіб, яких вдалося повернути з російського полону в результаті обміну 21 вересня. Документ оприлюднено на сайті штабу.

Проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура вела дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук сидів під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчука затримала СБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні