Категорія
Найбагатші
Дата

Майже $1,5 млрд заробітків на десятьох. Хто увійшов до рейтингу Forbes «10 найбільш високооплачуваних спортсменів світу 2024 року»

6 хв читання

Стефен Каррі, Джон Рам, Кріштіану Роналду і Ліонель Мессі. /Getty Images/Анастасія Решетнік

Стефен Каррі, Джон Рам, Кріштіану Роналду і Ліонель Мессі. Фото Getty Images/Анастасія Решетнік

Вперше в історії 10 зірок спорту у щорічному рейтингу Forbes заробили за рік понад $100 млн кожен, а їхні спільні заробітки сягнули рекордних $1,38 млрд.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Саудівська Аравія зі своїм Державним інвестиційним фондом (PIF) допомогла багатьом зіркам спорту потрапити до цьогорічного списку Forbes «10 найбільш високооплачуваних спортсменів». Справа в тому, що PIF, який має активів на $925 млрд, спонсорує спортивні ліги, такі як LIV Golf, чи володіє спортивними командами, як-от «Аль-Наср» і «Аль Іттіхад». І саме приналежність до аравійських спортивних проєктів принесли значну частину заробітків гольфісту Джону Раму і футболістам Кріштіану Роналду, Неймару і Каріму Бензема. Навіть Ліонель Мессі дотичний до Саудівської Аравії, адже є офіційним туристичним амбасадором країни.

Втім інші спортсмени цьогорічного рейтингу теж не можуть поскаржитися на свої заробітки за рік. Кожен із десяти учасників цього списку у 2024-му заробив понад $100 млн, що трапилося вперше в історії підрахунків Forbes. Цьогорічна десятка разом за останні 12 місяців заробила приблизно $1,38 млрд до сплати податків і виплат комісійних агентам, побивши минулорічний рекорд в $1,1 млрд.

Крім того, на захмарні заробітки цих зірок спорту вплинуло підвищення вартості прав на трансляцію спортивних подій і дуже прибуткові нагоди за межами спортивних майданчиків. Найбільш успішним поза спортом виявився баскетболіст Леброн Джеймс, який заробив $80 млн проєктами, які не вимагають вправного влучання мʼячем у кошик.

10 найбільш високооплачуваних спортсменів 2024 року

1. Кріштіану Роналду – $260 млн

Кріштіану Роналду футбол /Getty Images

Кріштіану Роналду Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $200 млн

Заробітки поза спортом: $60 млн

Національність: португалець

Вид спорту: футбол

Вік: 39

Цьогоріч Роналду очолив рейтинг спортсменів із найбільшими заробітками вже вчетверте в своїй карʼєрі. У 2024-му цьому сприяла переважно його річна зарплата у $200 млн в його нинішньому клубі «Аль Наср», яку він відробляє хорошою грою. 39-річний нападник наразі забив найбільше голів (33) у Про-лізі Саудівської Аравії цього сезону і отримав звання «Гравець місяця» у серпні, вересні, грудні і березні. Та й спонсори його дуже цінують, адже 629 млн підписників — це чимала база потенційних клієнтів, якою користуються криптобіржа Binance, фітнес-застосунок Erakulis, а також Nike, Herbalife, Clear Haircare і Whoop.

Крім того, «Ювентус», колишній клуб Роналду, винен йому $10,5 млн за неправомірне зниження зарплат футболістів під час пандемії. 

2. Джон Рам – $218 млн

Джон Рам гольф /Getty Images

Джон Рам Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $198 млн

Заробітки поза спортом: $20 млн

Національність: іспанець

Вид спорту: гольф

Вік: 29

Рішення Рама приєднатися до ліги LIV Golf минулого грудня виявилося надзвичайно прибутковим – і йдеться навіть не лише про більшу частину $350 млн, які гольфіст, за деякими повідомленнями, отримав за згоду брати участь в LIV Golf. Хоча іспанець ще не виграв жоден з турнірів LIV Golf, він вже заробив $6,6 млн на семи змаганнях ліги у 2024-му. Крім того, Рама зробили капітаном команди під назвою Legion XIII, а це звання традиційно передбачає 25% частки у франшизах ліги.

3. Ліонель Мессі – $135 млн

Ліонель Мессі футбол /Getty Images

Ліонель Мессі Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $65 млн

Заробітки поза спортом: $70 млн

Національність: аргентинець

Вид спорту: футбол

Вік: 36

Перехід Мессі в «Інтер Маямі» став поворотним для його нового клубу: продажі квитків злетіли, відбувся успішний передсезонний світовий тур і зʼявилися неабиякі вигідні спонсорські угоди, наприклад із Royal Caribbean, яка стала найдорожчою в історії Вищої футбольної ліги США. «Інтер Маямі» нині друга найдорожча командою ліги вартістю $1,03 млрд, за оцінкою Forbes, і вона очікує зростання виторгу цього року до $200 млн зі $118 млн у 2023-му. 

А Мессі і надалі працює так само наполегливо, як про це розповідають. Восьмиразовий володар «Золотого мʼяча» забив 10 голів в своїх перших девʼяти іграх цього сезону, а нещодавно він виявився першим гравцем Вищої ліги, який став асистентом у пʼяти голах за одну гру. Існують дані про те, що Мессі обʼєднався із White Claw Hard Seltzer, щоб цього літа запустити свій власний спортивний напій.

4. Леброн Джеймс – $128,2 млн

Леброн Джеймс баскетбол /Getty Images

Леброн Джеймс Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $48,2 млн

Заробітки поза спортом: $80 млн

Національність: американець

Вид спорту: баскетбол

Вік: 39

Багато хто сумнівається у майбутньому Джеймса в «Лос-Анджелес Лейкерс» після чергового невтішного плейофу. Його контракт передбачає можливість продовжити грати ще один сезон із зарплатою $51,4 млн, повідомляє Spotrac. Цього року Джеймс ймовірно востаннє приєднається до Національної команди США з баскетболу, яка боротиметься за Олімпійське золото в Парижі влітку. А готуючись до життя після баскетболу, Леброн уклав угоду із DraftKings у січні і приєднався до когорти зірок, які інвестують гроші у новий міжнародний гольфійський проєкт PGA Tour Enterprises.

5. Янніс Адетокунбо – $111 млн

Янніс Адетокунбо баскетбол /Getty Images

Янніс Адетокунбо Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $46 млн

Заробітки поза спортом: $65 млн

Національність: грек

Вид спорту: баскетбол

Вік: 29

Адетокумбо наразі відновлюється після травми гомілки, яка лише додала негараздів до і так непростого сезону для його команди «Мілуокі Бакс». Поза грою у нього все йде краще. У січні Адетокумбо запустив власну продюсерську компанію, у лютому підписав рекламну угоду із компанією безалкогольних напоїв Starry (належить Pepsi), а цього року очікується вихід шостої моделі кросівок спортсмена у партнерстві із Nike.

6. Кіліан Мбаппе – $110 млн

Кіліан Мбаппе /Getty Images

Кіліан Мбаппе Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $90 млн

Заробітки поза спортом: $20 млн

Національність: француз

Вид спорту: футбол

Вік: 25

Цілком можливо, що 25-річний француз здійснить свою дитячу мрію і перейде до «Реал Мадриду» у наступному сезоні. Попри те, що його нинішній клуб «Парі Сен-Жермен» витратив $1,3 млрд на те, щоб переманити до себе Мессі, Мбаппе і Неймара, він так і не став володарем кубку Ліги чемпіонів, хоч і виграв шість з семи можливих внутрішніх титулів. Сам Мбаппе активно працює за межами футбольного поля. Він заснував студію розважального контенту у 2022-му, яка уклала угоди із НБА, Nike, Hublot та Oakley.

7. Неймар – $108 млн

Неймар футбол /Getty Images

Неймар Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $80 млн

Заробітки поза спортом: $28 млн

Національність: бразилець

Вид спорту: футбол

Вік: 32

Раніше повідомлялося, що аравійський ФК «Аль Хіляль» запропонував Неймару купу бонусів, щоб умовити його на перехід, а саме доступ до приватного літака, автопарк люксових автівок і маєток із прислугою. Але початок його роботи в клубі затьмарила травма. У жовтні під час кваліфікаційного раунду на Чемпіонат світу бразилець у складі національної команди надірвав передню хрестоподібну звʼязку, через що клубний сезон для нього закінчився після всього пʼяти ігор в складі аравійського клубу. Але травма не завадила йому укладати рекламні контракти. Відколи він травмувався Неймар додав до свого портфелю спонсорів Skims, запустив нові бутси із Puma і почав розробляти власну лінійку алкогольних та безалкогольних коктейлів із Fun Brands.

8. Карім Бензема – $106 млн

Карім Бензема футбол /Getty Images

Карім Бензема Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $100 млн

Заробітки поза спортом: $6 млн

Національність: француз

Вид спорту: футбол

Вік: 36

Бензема, який став володарем «Золотого мʼяча» у 2022-му, пішов з «Реал Мадриду» вільним агентом і приєднався до саудівської «Аль Іттіхад» зокрема і через, за його словами, релігійні переконання. Втім і його перший сезон в Саудівській Аравії затьмарили проблеми зі здоровʼям, через які він повернувся у клініку «Реал Мадриду», де лікується під наглядом свого колишнього лікаря, повідомляє ESPN.

9. Стефен Каррі – $102 млн

Стефен Каррі баскетбол /Getty Images

Стефен Каррі Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $52 млн

Заробітки поза спортом: $50 млн

Національність: американець

Вид спорту: баскетбол

Вік: 36

Влучність Каррі принесла йому місце у Національній збірній США, у складі якої він поїде цього літа на Олімпійські ігри в Парижі. Поза грою він підписав угоду зі спортивним брендом Under Armour, яка забезпечить його пенсію завдяки $75 млн акцій компанії, які він отримає між 2029-м і 2034-м рівнозначними виплатами. До Curry Brand тепер належить не лише сам Каррі, а й кілька інших спортсменів. Крім того, баскетболіст знявся у псевдодокументальному серіалі для стримінгу Peacock.

10. Ламар Джексон – $100,5 млн

Ламар Джексон американський футбол /Getty Images

Ламар Джексон Фото Getty Images

Спортивні заробітки: $98,5 млн

Заробітки поза спортом: $2 млн

Національність: американець

Вид спорту: американський футбол

Вік: 27

Ламар Джексон потрапив до цьогорічної десятки завдяки $72,5 млн бонусу за підписання нової угоди із «Балтімор Рейвенс» минулого року, про яку він домовився як власний агент. Поза спортом 27-річний квотербек співпрацює із Oakley і StatusPro, виробниками відеогри віртуальної реальності NFL Pro Era. Крім того, йому належать різні бізнеси, серед яких ресторан, продакшн-студія, лейбл звукозапису і лінія одягу Era 8.

Методологія

Forbes рахував заробітки спортсменів між 1 травня 2023-го і 1 травня 2024-го, а розмови із десятками інсайдерів індустрії допомогли нам із цим. Більшість зі співрозмовників попросили про анонімність, але Forbes хоче висловити подяку Маріано Трасанде з DODICI Sports Management.

Крім того, Forbes брав до уваги повідомлення в новинах і зарплати в таких базах даних, як Capology і Spotrac. Всі цифри було конвертовано в долари США відповідно до поточного курсу обміну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні