Джо Байден і Емманюель Макрон /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Світ
Дата

Економічні наслідки війни в Україні сіють розбрат між Вашингтоном та союзниками – інсайд WSJ

Джо Байден і Емманюель Макрон Фото Колаж Анна Наконечна

Емманюель Макрон та інші лідери ЄС незадоволені новою європейською політикою США. Вона, на думку політиків, посилює економічні проблеми Європи, спричинені війною в Україні та енергетичною кризою. Розбіжності спробують вирішити під час візиту Макрона до Байдена, пише WSJ із посиланням на інсайдерів у Парижі та Вашингтоні.

Forbes вибрав головне

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Російська агресія в Україні вдихнула нове життя в НАТО й вивела на новий рівень торгівлю і взаємні інвестиції США та Європи. США та європейські союзники єдиним фронтом виступали проти вторгнення Путіна усі дев'ять місяців війни. Але зараз європейські чиновники починають демонструвати розчарування тим, що ЄС дедалі більше залежить від Вашингтона у питаннях безпеки та економічної стабільності.

Після російської газової блокади США стали одним із найбільших постачальників газу до Європи. Але американський ЗПГ обходиться Євросоюзу набагато дорожче, ніж російський трубопровідний газ, європейські виробники страждають від високих цін. Крім того, Європа потребує військової підтримки Вашингтона і покладається на США у спробах уникнути прямої конфронтації з Росією.

На порядку денному – геополітика та економіка

Очікується, що економічні та геополітичні проблеми стануть головними на порядку денному зустрічі президента Франції Емманюеля Макрона та президента США Джо Байдена. Макрон збирається домагатися від американського колеги зниження ризику ескалації у відносинах між Росією та Заходом, повідомили французькі чиновники. Він хоче знайти спосіб закінчити війну за столом переговорів, а не на полі бою, повідомив WSJ високопосадовець у французькому уряді. При цьому, уточнив він, Україна має сама вирішувати, коли та як вести переговори з агресором.

За словами представників Білого дому, у американського президента склалися з Макроном довірчі стосунки, але між двома країнами існують розбіжності. Макрон вважає американський закон про боротьбу з інфляцією, який має набути чинності в січні, загрозою для європейської промисловості. Цей документ передбачає величезні субсидії та податкові пільги виробникам, які використовують компоненти з Північної Америки або налагодили там збирання.

Європейські партнери США кажуть, що ці заходи закривають американський ринок безлічі європейських товарів, які не можуть претендувати на податкові пільги. Франція побоюється, що компанії, які страждають від високих цін на енергоносії у Європі, починають переносити виробництво до США.

Закон «може спричинити хвилю деіндустріалізації в Європі», – каже професор економіки Національного університету технічних та соціальних наук Себастьян Жан. Макрон проситиме Байдена зробити для європейських компаній такі самі винятки із закону, які отримали фірми з Канади та Мексики.

Французький уряд заявив також, що хоче податкових пільг від ЄС, оскільки вони також допоможуть протистояти американському закону щодо боротьби з інфляцією. «Нам потрібен такий самий закон, як у американців, – заявив Макрон минулого місяця. – Китай захищає свою промисловість, Сполучені Штати також. А в Європі всі двері навстіж».

Військова підтримка України

Макрон та Байден обговорять військову підтримку України Заходом, повідомили французькі чиновники. В останні місяці під тиском США та інших союзників Франція збільшила військові постачання Києву. Днями Париж відправив до України дві системи ППО Crotale та дві реактивні системи залпового вогню.

Але Макрон не відмовляється від думки, що стане посередником у війні в Україні. За кілька тижнів до вторгнення Росії він був головним переговорником із Путіним із боку Заходу і намагався організувати зустріч між Байденом та лідером РФ. Зусилля французького президента провалилися, але він продовжував регулярно спілкуватися з Путіним телефоном. У кулуарах саміту «Великої двадцятки» на Балі наприкінці листопада Макрон закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна відігравати більш активну роль у переговорах із Москвою.

Китай – окремий предмет розмови між Макроном та Байденом. «Наші погляди на Китай не збігаються. Але є тверда думка, що ми маємо говорити з Пекіном у рамках загального сценарію, як ми робимо це з усіх важливих питань», – розповів високопосадовець адміністрації Байдена.

Політологи розцінюють візит Макрона як повернення Байдена до дипломатичної діяльності після перерви в зустрічах з іноземними лідерами, спричиненої пандемією. Поїздка свідчить про те, що відносини між Парижем та Вашингтоном починають відновлюватися після того, як США позбавили Францію багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні