Жан Беленюк /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Остання Олімпіада Беленюка. Вирішальні сутички за нагороди у боротьбі, драма у важкій атлетиці. Підсумки дня на Іграх в Парижі для України

3 хв читання

Жан Беленюк після «бронзової» сутички на Олімпіаді в Парижі Фото Getty Images

Українські борці сьогодні здобули дві медалі на Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Дві наші веслувальниці успішно стартували в індивідуальних змаганнях, а у спортивній гімнастиці юна дебютантка пробилася до фіналу. На прохання Forbes спортивний журналіст і військовослужбовець Юрій Онищенко підбиває підсумки дня Олімпіади.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Греко-римська боротьба

Парвіз Насібов у фінальній сутичці в категорії до 67 кг здобув срібну нагороду, поступившись іранцю Саіду Есмаілі з рахунком 5:6. Напередодні Парвіз отримав величезну гематому на оці у півфіналі, але попри це провів сутичку з іранцем на рівних. У Токіо-2020 Парвіз так само здобув срібло і так само поступився іранцю.

Жан Беленюк боровся за бронзову нагороду у категорії до 87 кг з поляком Аркадіушем Кулінічем та переміг з рахунком 3:1. 

Це була остання сутичка у спортивній кар’єрі Беленюка. Він також здобував золоту медаль у Токіо-2020 та срібну нагороду у Ріо-2016.

Парвіз Насібов /Getty Images

Фінальна сутичка Парвіза Насібова Фото Getty Images

Веслування на байдарках та каное

У змаганнях на каное-одиночках у спринті на 200 м Людмила Лузан у попередньому заїзді посіла четверте місце, подолавши дистанцію за 48,42 секунди.

Так само Анастасія Рибачок у своєму заїзді стала четвертою з часом 47,04. Обидві наші веслувальниці не потрапили до фіналі напряму і сьогодні ще провели чвертьфінальні заїзди

Рибачок стала першою у своєму заїзді (47,11 с), так само першою фінішувала і Лузан (47.42 с). Півфінал та фінал відбудуться 10 серпня.

Чоловіча збірна з веслування вийшла у фінал змагань у байдарці-четвірці на дистанції 500 метрів.

У півфіналі українці фінішували на 4-й позиції з результатом 1:20,67. У фіналі наша команда теж зупинилась у кроці від призової трійки – стали четвертими з відставанням в одну секунду від бронзової нагороди. 

Втім це дуже класний результат, зважаючи, що Україна вперше в історії була представлена у цій дисципліні на Олімпійських іграх. У складі української команди виступили Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Іван Семикін, Ігор Трунов.

Вільна боротьба

Аліна Грушина-Акобія у ваговій категорії до 57 кг в 1/8 фіналу здолала четверту сіяну польку Ангеліну Лисак, яка до 2020 року виступала за Україну – 16:13. Наша борчиня по ходу сутички поступалася 5:13.

У чвертьфіналі українка зустрічалася з американкою Гелен Маруліс, яка має 5-й номер посіву. 32-річна представниця США була чемпіонкою Ріо-2016 та срібною призеркою Токіо-2020. Нашій борчині, очевидно, не вистачило сил і вона поступилася – 4:7.

25-річна Грушина-Акобія – бронзова призерка чемпіонату світу, дворазова чемпіонка Європи. 

Василь Михайлов не зміг вийти у чвертьфінал у ваговій категорії до 86 кг, поступившись в 1/8 фіналу представнику Сан-Марино Майлсу Назему Аміну – 4:7.

На Іграх у Токіо Михайлов зупинився на стадії 1/8 фіналу.

Спортивне скелелазіння 

Євгенія Казбекова проводила другу частину півфінальних змагань. Напередодні у болдерінгу вона стала 14-ю, а сьогодні в дисципліні «трудність» посіла 15-е місце і не змогла вийти у фінал. Загалом в активі українки 84,6 очка.

До фіналу відібралися лише 8 найкращих спортсменок. Україна вперше представлена на Олімпіаді у скелелазінні.

Сучасне п’ятиборство

У п’ятиборців змагання сьогодні почалися з фехтування, і наш Олександр Товкай посів перше місце, набравши 245 балів. Владислав Чекан став 26-м з результатом у 200 балів. Змагання триватимуть 9 і 10 серпня.

У жіночих змаганнях Валерія Пермикіна також пройшла раунд фехтування і стала 28-ю, набравши 200 балів.

Важка атлетика

Єдина представниця Україні у цьому виді спорту Каміла Конотоп змагалася у категорії до 59 кг. У ривку вона підняла 104 кг, а в поштовху 123 кг. 

Під час другої спроби у поштовху Каміла травмувалася і не змогла поліпшити свій результат. У підсумку українка посіла 7 місце із сумою 227 кг.

На Олімпіаді у Токіо Каміла Конотоп стала п’ятою із сумою 206 кг. Українка є чинною чемпіонкою Європи.

Спортивна гімнастика

Таїсія Онофрійчук виступила у кваліфікації індивідуального багатоборства. Вона стала п’ятою у вправах з обручем, третьою з булавами, другою з мячем і в сумі її результат склав 103.250 бала. Цього виявилося достатньо для виходу до медальної стадії.

У фінал багатоборства, який відбудеться 9 серпня, кваліфікувалися десять спортсменок. 

Для 16-річної Таїсії це дебютна Олімпіада. Онофрійчук є наймолодшою гімнасткою, яка коли-небудь представляла Україну в особистих змаганнях в цьому виді.

Розклад на 9 серпня

9 серпня на Олімпіаді стартує брейкінг і Україна має у цьому виді спорту одразу двох представниць. Також сьогодні за медалі поборються наші веслувальниці. Спочатку вони проведуть півфінальний заїзд і в разі успіху змагатимуться у фіналі.

Розклад змагань:

11:00 Стрибки у воду, 10-метрова платформа. Кваліфікація – Олексій Середа

11:30 Веслування на байдарках та каное, каное-двійки на 500 м. Півфінал і фінал – Людмила Лузан/Анастасія Рибачок

12:00 Вільна боротьба, категорія 62 кг. 1/8 фіналу – Ірина Коляденко

12:00 Вільна боротьба, категорія 125 кг. 1/8 фіналу – Олександр Хоцянівський

12:16 Спортивна гімнастика, кваліфікація командного багатоборства серед жінок

15:30 Спортивна гімнастика, індивідуальне багатоборство – Таісія Онуфрійчук

17:07 Брейкінг. B-girls — Анна Stefani Пономаренко і Катерина Kate Павленко

18:00 Сучасне п’ятиборство – Владислав Чекан, Олександр Товкай

20:30 Синхронне плавання, кваліфікація – Марина та Владислава Алексіїви

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд