Категорія
Життя
Дата

Олімпійські ігри-2024 у розпалі. Ось 10 драматичних фільмів і серіалів про масштабні змагання та видатних спортсменів

5 хв читання

Епізоди: Україна на Мундіалі, Пульс, Гонка, Повернення Сімони Байлс /колаж Анастасія Савеленко для Forbes Ukraine

До завершення першого тижня Олімпіади-2024 Forbes зібрав найбільш яскраві спортивні драми України та світу Фото колаж Анастасія Савеленко для Forbes Ukraine

Шлях українців до Чемпіонату світу з футболу довжиною у 13 років, історія поразки та перемоги однієї з найбільш титулованої гімнасток світу Сімони Байлс, допінговий скандал, що змінив систему перевірки спортсменів на Олімпійських іграх. До Олімпіади-2024 Forbes зібрав фільми та серіали про великий спорт, зняті в Україні та у світі

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Football Must Go On (2023)

Режисер: Володимир Мула, Алекс Ґейл

Рейтинг IMDb: 8.0

Football Must Go On

4-серійний документальний серіал описує боротьбу «Шахтаря» у Лізі чемпіонів УЄФА сезону 2022-2023 – під час великої війни.  

Осінь 2022 року. Перед першим матчем Ліги чемпіонів УЄФА головний тренер футбольного клубу «Шахтар» Ігор Йовічевіч зібрав команду на «Арені Львів», де знаходився центр допомоги переселенцям. «Ми граємо не для себе, а для всіх, хто вимушений жити на стадіоні», – сказав команді Йовичевич. У першому матчі ФК «Шахтар» переміг німецький «Лейпциг» у гостях з рахунком 1:4. Це одна зі сцен, яка увійшла до Football Must Go On. 

Над серіалом працювали команди Paramount+ і CBS Sports. З українського боку за виробництво відповідала команда з чотирьох людей на чолі з режисером Володимиром Мулою. З боку США – лауреат премії BAFTA, режисер Алекс Ґейл. 22 травня Мула отримав премію Sports Emmy Awards у номінації «Outstanding Documentary Series – Serialized».

ЮКІ (2020)

Режисер: Володимир Мула

Рейтинг IMDb: 8.7

Трейлер фільму «Юкі»

У Північній Америці хокей є одним із п’яти найпопулярніших видів спорту, свідчать дані платформи Experian Data Quality. Одна з традицій гри – наносити прізвища переможців Кубка Стенлі на сам трофей. Частина з них вкрита прізвищами гравців із українським корінням, яких називають Ukrainians або UKE. Режисер Володимир Мула дослідив історії українських хокеїстів, що брали участь у грі протягом 100 років.

Донедавна «ЮКІ» був найбільш касовим українським документальним фільмом із бокс-офісом у 641 000 грн. Наразі його обігнали «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Перший код» Артура Лермана та «Ми, наші улюбленці та війна» Антона Птушкіна.

Пульс (2021)

Режисер: Сергій Чеботаренко

Рейтинг IMDb: 7.0

Трейлер фільму «Пульс»

Художній фільм описує історію легкоатлетки, яка хоче потрапити на Олімпійські ігри. На заваді стає травма, отримана в автомобільній аварії. 

В основу фільму лягла історія паралімпійської чемпіонки та неодноразової призерки літніх Паралімпійських ігор Оксани Ботурчук. Спортсменка консультувала творців фільму та акторів, аби деталі, пов’язані зі спортом чи життям із частково втраченим зором, були відтворені максимально точно.

«Пульс» об’єднав сузір’я українських артистів. У ролях – Ахтем Сеітаблаєв, Станіслав Боклан, Лілія Ребрик. Авторкою саундтреку української спортивної драми стала alyona alyona.

Епізоди: Україна на Мундіалі (2024)

Режисер: Артем Григорян

Рейтинг IMDb: 8.7

Трейлер фільму «Епізоди: Україна на Мундіалі»

Ніч з 3 на 4 вересня 2005 року, аеропорт «Бориспіль». Українська футбольна збірна повертається з Грузії. Після 13 років спроб команда нарешті пройшла на Чемпіонат світу з футболу. «Це один із найбільш емоційних моментів у моїй карʼєрі», – згадує лідер збірної Андрій Шевченко у документальному фільмі «Епізоди: Україна на Мундіалі».

Стрічка про чемпіонат світу з футболу 2006 року вийшла на Netflix 11 червня 2024-го. Її герої – зірки українського футболу: Андрій Шевченко, Олександр Шовковський, Артем Мілевський, Руслан Ротань, Владислав Ващук, Сергій Федоров, Семен Альтман, Юрій Роменський, Віктор Вацко та інші відомі футболісти української збірної.

Я, Тоня (2017)

Режисер: Крейг Гіллеспі

Рейтинг IMDb: 7.9

Трейлер фільму «Я, Тоня»

Байопік про одну з найкращих фігуристок світу Тоню Гардінг у виконанні Марго Роббі. Сюжет фільму побудований на інтерв’ю з Гардінг та її колишнім чоловіком Джеффом Гіллолі, які періодично змінювали сказане та плутались у фактах. Тож чи повністю довіряти фільму – глядач має вирішити самостійно. 

Тоня – амбітна спортсменка, яку все життя гнітила мати. Вона стала першою американською фігуристкою, яка виконала два потрійних акселя – найскладніших стрибки у фігурному катанні. На Зимових Олімпійських іграх 1992 року Тоня зазнала поразки, фінішувавши четвертою. Вона влаштовується офіціанткою, але її переконують підготуватися до Зимових Олімпійських ігор 1994 року.

Ікар (2017)

Режисер: Браян Фогель

Рейтинг IMDb: 7.9

Трейлер фільму «Ікар»

Документальна стрічка «Ікар» описує історію режисера та велогонщика Браяна Фогеля, що досліджував світ незаконного допінгу в спорті. Він хотів довести, що спосіб перевірки олімпійських спортсменів на наркотики є недосконалим. Йому погодився допомогти директор Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков. Він розробив протокол, який дозволив би Фогелю приймати заборонені препарати для підвищення продуктивності, уникаючи позитивних результатів тестів на наркотики. 

Зрештою фокус Фогеля змістився на шокуюче викриття одного з найбільших допінгових скандалів в історії спорту. Документальний фільм показує, наскільки далеко зайшла спонсорована державою допінгова програма в Росії.

Повернення Сімони Байлс (2024)

Режисер:  

Рейтинг IMDb: 7.3

Трейлер фільму «Повернення Сімони Байлс»

«Я думала – як скажу їм, що все дуже погано?» – пригадує Сімона Байлс, одна з найбільш титулованих гімнасток у світі. У 2020 році на Олімпійських іграх в Токіо вона шокувала спортивний світ відмовою брати участь у змаганнях, хоча від неї очікували мінімум чотири золоті медалі. Та під час виконання стрибків спортсменка відчула, що втрачає орієнтацію в повітрі. 

Після перерви вона вирушила у подорож, щоб відновити навички та підготуватись до тріумфального повернення. 

Foxcatcher (2014)

Режисер: Беннет Міллер

Рейтинг IMDb: 7.0

Трейлер фільму «Foxcatcher»

Американський біографічний спортивний трилер із зірковим акторським складом – Стів Карелл, Ченнінг Татум і Марк Руффало. 

Фільм заснований на реальних подіях, що відбувались навколо американського мільйонера, філантропа та власника клубу реслерів Foxcatcher Джона Дюпона. У 1986 році він найняв двох борців-золотих медалістів Олімпійських ігор Марка Шульца та його старшого брата Девіда, щоб тренувати американських реслерів для участі у національних, світових та олімпійських змаганнях. Історія можливого успіху завершується убивством. 

Гонка (2013)

Режисер: Рон Говард

Рейтинг IMDb: 8.1

Трейлер фільму «Гонка»

Біографічний спортивний фільм, в центрі якого – суперництво між двома гонщиками Формули-1: британцем Джеймсом Хантом і австрійцем Нікі Лаудою. У ролях Кріс Гемсворт та Даніель Брюль. 

У 1976 році Лауда вважався фаворитом у перегонах Формули-1. Але він потрапляє у аварію та вибуває зі змагань, поки його конкурент Гант продовжує набирати бали. Коли Лауда знаходить сили повернутись до боротьби, конкуренція запалюється з новою силою. 

Диво (2004)

Режисер: Гевін ОʼКоннор

Рейтинг IMDb: 7.5

Трейлер фільму «Диво»

Історія однієї з найвідоміших спортивних перемог США: про американська чоловіча збірна з хокею здобула золоту медаль на Зимових Олімпійських іграх 1980 року. Її перемогу над досвідченою радянською командою, яка вважалась сильнішою, назвали «Дивом на льоду». У головній ролі тренера – Курт Рассел, у ролях другого плану – Патрісія Кларксон і Ноа Еммеріх.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд