Категорія
Світ
Дата

$130 000 за мовчання. Прокуратура США звинувачує Дональда Трампа у виплаті грошей порноакторці. Що це за справа

«Трампу висунуто звинувачення». Саме із такими заголовками вийшла більшість американських та міжнародних видань зранку. Forbes зробив огляд статей міжнародних ЗМІ, які висвітлюють справу 45-го президента США.

Дональд Трамп /Getty Images

Дональду Трампу висунув звинувачення мангеттенський прокурор Алвін Бреґґ. Фото Getty Images

Два роки тому Майкл Коен, вже колишній адвокат і повірений Дональда Трампа, під час свідчення у Конгресі описав історію, яка стала ймовірно основою для розслідування нью-йоркської прокуратури і висування звинувачення 45-му президенту США. Тоді Коен розповів про схему, за якою Трамп погодився заплатити актрисі фільмів для дорослих Стефані Кліффорд, також відомій як Стормі Деніелс, за мовчання про її стосунки із одіозним бізнесменом, щоб не нашкодити його президентській кампанії.

Прокуратура вбачає проблему не у факті відкупу, а у тому, за які гроші він був здійснений. Точне формулювання звинувачення ще не було оприлюднене, але відомо, що окружний прокурор Мангеттену Алвін Бреґґ побудував його навколо того, що Трамп підробив ділову документацію, що повʼязана із виплатами Стормі Деніелс.

Ще під час слухання у Конгресі у 2019-му Коен розповів, що тодішній президент США намагався приховати реальне призначення виплат. Трамп повертав з часом невеликі суми своєму адвокату, підписуючи їх у звітах як компенсації за юридичні «послуги». Тоді Коен розповів деталі розмов із Трампом про ці виплати і надав Конгресу два з 11 чеків, які він отримав – один був підписаний Трампом, а другий його сином, Дональдом Трампом – молодшим. 

Цього тижня Коен, який визнав свою провину за різними звинуваченнями, серед яких і плата за мовчання Деніелс із фонду передвиборчої кампанії Трампа, у заяві повідомив, що все ще дотримується своєї версії подій. Трамп же заперечує сексуальний звʼязок із порноакторкою і звинувачує Коена у брехні.

Відкупи заради президентства

Деталі про справи із Деніелс та приховування платежів світ дізнався зі свідчення Коена перед Конгресом, яке тривало цілий день у 2019-му, а також із інтервʼю акторки. Ключові факти зібрав The Washington Post.

У 2015-му Трамп вирішив балотуватися у президенти. За кілька місяців після висування його кандидатури Коен зустрівся із Девідом Пекером, другом Трампа і тодішнім гендиректором American Media Inc (AMI), компанії-власниці таблоїда National Enquirer.

Згідно зі свідченнями Пекера, який пішов на угоду зі слідством, щоб уникнути звинувачень проти себе, вони із Коеном домовилися, що Пекер за допомогою свого таблоїда «буде розбиратися із негативними історіями про стосунки Трампа із жінками». Одна із обраних стратегій називається «зловити і закопати», коли видання купує права на історію і ніколи її не друкує.

Майкл Коен, колишній адвокат Трампа /Getty Images

Два роки тому Майкл Коен, вже колишній адвокат і повірений Дональда Трампа, під час свідчення у Конгресі описав історію, яка стала ймовірно основою для розслідування нью-йоркської прокуратури і висування звинувачення 45-му президенту США. Фото Getty Images

Така угода вже знадобилася у червні 2016-го, коли модель Карен Макдугал звʼязалася із National Enquirer і сказала, що хоче розповісти про свій роман із Трампом, який у них був у 2007-му (Трамп це заперечує). AMI погодилася викупити пожиттєві права на історію за $150 000 і потім так ніколи і не друкувала її. Пекер розповів прокурорам, що підписав угоду, за якою Коен мав повернути ці гроші компанії, але цього так і не сталося.

У жовтні 2016-го Коен дізнався про те, що тепер вже Стормі Деніелс хоче розповісти свою історію про роман із Трампом. За словами Деніелс, вона познайомилася із Трампом на турнірі із гольфу для зірок у 2006-му, коли йому було 60, а їй 27. Дівчина погодилася на секс, бо сподівалася отримати роль у шоу Трампа.

Коен особисто зайнявся цією справою. Кампанії Трампа не потрібен ще один скандал після оприлюднення запису, у якому кандидат у президенти вихвалявся сексуальними нападами на жінок. Як зазначається у визнанні провини Коена у 2018-му, він звʼязався із адвокатом Деніелс і вони домовилися про $130 000 за мовчання.

Коен розповів Конгресу, що перед підписанням угоди він порадився напряму із Трампом. Він також сказав, що Трамп направив його до Аллена Вайссельберга, головного фінансиста Trump Organization, щоб організувати виплату.

Вайссельбергпорадив Коену знайти друга, який хотів би приєднатися до одного з клубів Трампа, і використати членський внесок для виплати акторці, але Коен сказав, що у нього немає нікого на прикметі.

Коен засвідчив, що для Трампа головне було «уникнути грошового сліду, який би привів до нього, що нашкодило б кампанії». Час йшов, а гроші все не зʼявлялися і акторка почала нервувати, тому Коен взяв усе на себе.

Колишній адвокат Трампа розказав, що взяв кредит, щоб самому заплатити Деніелс, перевів необхідну суму на новостворену підставну компанію, яку він назвав Essential Consultants і яка потім заплатила адвокату Деніелс. У січні 2017-го Коен надав виписку Essential Consultants з банку директорам Trump Organization, щоб вони відшкодували його витрати.

Директори компанії Трампа погодилися заплатити Коену $420 000 за старання. Сума включала не лише витрати на Деніелс, а також:

  • додаткові податкові виплати;
  • $60 000 бонусів;
  • за повідомленням Wall Street Journal, $50 000 Коен переспрямував невеликій технологічній компанії, яка «накрутила» онлайн-опитування на користь Трампа.

Коен розповів Конгресу, що волів би отримати всі гроші «за раз», але Вайссельберг сказав, що вищезазначену суму виплатять протягом року, щоб «вони виглядали як оплата послуг адвоката». Вся ця угода, за свідченнями Коена, відбувалася за особистого схвалення Трампа.

У 2018-му Трамп спершу збрехав, заявивши, що не знав про те, звідки йшли гроші. Пізніше визнав виплати і назвав їх «оплатою за послуги адвоката, але не з фондів кампанії».

Але у справі Коена прокурори зазначили, що не існувало угоди про надання послуг і не було виставлено рахунку за надання Коеном юридичних послуг у 2017-му. Ймовірно це і стане основою звинувачень проти Трампа.

Наслідки справи і її потенційний результат

Юридичні експерти кажуть, що ця справа навряд буде простою. Коментатори Bloomberg і WP зазначають, що підробка бізнесової звітності вважається проступком (misdemeanor) у Нью-Йорку, але її можуть перекваліфікувати у кримінальне правопорушення (felony), якщо фальсифікація документів здійснювалася для прикриття чи здійснення іншого злочину.

У цій справі таким обтяжувальним злочином може бути приховування реального використання пожертв на президентську кампанію. Але пожертви на кампанію є частиною федеральної кампанії, що може ускладнити справу.

Стефані Кліффорд (Стормі Деніелс) /Getty Images

Трамп погодився заплатити актрисі фільмів для дорослих Стефані Кліффорд, також відомій як Стормі Деніелс, за мовчання про її стосунки із ним, щоб не нашкодити його президентській кампанії. Фото Getty Images

Трамп може сказати, що зробив ці виплати, щоб захистити свою родину і кампанію. (Коен засвідчив у 2018-му, що бажання захистити Меланію Трамп було однією із причин його допомоги зі справою Деніелс.) А ще колишній президент може послатися на те, що діяв за порадою свого адвоката, Коена, який не міг порадити йому порушити закон.

Wall Street Journal також ексклюзивно повідомив про те, що мангеттенські прокурори розслідують роль Трампа у оплаті мовчання вищезгаданої моделі Playboy Макдугал. Це підвищує шанси на те, що звинувачення проти Трампа можуть бути повʼязаними із виплатами обом жінкам.

Однопартійці Трампа згуртувалися навколо Трампа, стали на його захист і переважно згодні із твердженням 45-го президента про те, що вся ця справа – це «полювання на відьом» і «використання закону як зброї» проти нього.

Financial Times повідомляє про те, що рішення мангеттенського прокурора спровокувало обурення прихильників Трампа і республіканської партії. Декілька республіканців, які очолюють комітети у Палаті представників, уже запустили розслідування справи Браґґа проти Трампа, звинувативши прокурора у тому, що він піддався тиску лівих (демократів).

WP пише, що президентська кампанія Трампа хоче представити цю справу як політично вмотивовану і організовану «демократами-ліворадикалами». Крім того, представники кампанії заявили, що розслідування Браґґа фінансує філантроп-ліберал Джордж Сорос. Один радник сказав, що Трамп звісно не хотів отримати офіційне звинувачення, але він планує «витиснути зі справи усі можливі для нього політичні бонуси».

І ці бонуси йому вже «капають». Коли Трамп на своїй сторінці у Truth Social написав, що його можуть заарештувати, у його фонд президентської кампанії прихильники скинули понад $2 млн. А попередній пік пожертв прийшовся на день після обшуків ФБР на курорті Трампа Mar-a-Lago з приводу таємних документів.

У політичну вмотивованість справи проти Трампа вірить багато американців. The Washington Post наводить результати опитування:

  • 93% республіканців і 62% всіх американців вважають справу Браґґа заснованою на політиці, а не законі;
  • 1 з 4 республіканців і 57% американців вважають, що це звинувачення повинно стати причиною для дискваліфікації Трампа із президентських перегонів 2024-го.

Цікаво те, що, згідно із законами США, це звинувачення не завадить Трампу балотуватися у президенти, навіть якщо його визнають винним. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні