Без ознак втоми. Чотири перемоги України на дипломатичному фронті. Колонка заступниці міністра юстиції Ірини Мудрої /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Без ознак втоми. Чотири перемоги України на дипломатичному фронті. Колонка заступниці міністра юстиції Ірини Мудрої

Getty Images

Підтримка України заходом може виглядати недуже сенсаційною, як хотілося б громадськості. Але міжнародна спільнота не втомилася від війни в Україні, а лише нарощує допомогу.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра розповіла про чотири перемоги України на дипломатичному фронті.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Консенсус перемоги

Побачивши успіхи України на полі бою, міжнародні партнери почали схилятися на користь нашої перемоги. Якийсь час чули риторику про «збереження обличчя» диктатора Володимира Путіна. Зі збільшенням інформації про воєнні злочини Росії прихильників такої позиції ставало все менше. Як наслідок, Міжнародний кримінальний суд вже видав ордер на арешт Путіна

США, Велика Британія, Польща, Латвія, Литва та Естонія системно допомагають Україні у військово та дипломатично. 

Нещодавно в США конгресмени презентували проєкт резолюції «Перемога України». В документі схвалюють приєднання України до НАТО та наголошують на необхідності притягнути до відповідальності воєнних злочинців та виплат компенсацій.  

Проєкт резолюції передбачає повернення до кордонів 1991 року, а це означає, що жодні маневри зі здаванням територій в обмін на припинення вогню не розглядаються. Його автори — республіканець Джо Вілсон та демократ Стів Коен. Ще одне підтвердження, що прихильність до перемоги України американські політики демонструють незалежно від партійної приналежності. 

Гарантії безпеки 

Вступ України до НАТО — найважливіша умова мирного майбутнього України. Для цього потрібна згода 31 країни-членів організації. Поступово процес йде. Нещодавно президент України Володимир Зеленський взяв участь у саміті Україна — Північна Європа. За підсумками події учасники зробили Спільну заяву, де наголошується на прагненні включення України до системи європейської безпеки та необхідності притягнути до відповідальності всіх воєнних злочинців.

Цього літа на саміті у Вільнюсі НАТО може представити новий формат взаємодії з Україною. Якщо зараз діє принцип 31+1, то очікується перехід до формату 32. 

Це серйозні зміни. Зараз союзники з НАТО мають спочатку домовитися всередині блоку, а вже потім взаємодіяти з Україною. 

Після оновлення українська сторона зможе безпосередньо співпрацювати з кожною країною-членом НАТО окремо. Це розвʼяже руки у багатьох питаннях нам та нашим партнерам, та мінімізує ризики вето з боку деяких членів Альянсу. 

Справедливість та компенсації 

Міжнародне право, яке зазвичай недуже швидке, зараз працює максимально активно. Нідерланди завдяки досвіду засудження міжнародних злочинців активно включилися в підтримку України щодо притягнення до відповідальності організаторів вторгнення в Україну. 

Міжнародний кримінальний суд, який офіційно вважає Путіна підозрюваним у воєнних злочинах, розташований у Гаазі. Там же знаходиться й Міжнародний реєстр збитків — інституція яка забезпечує справедливі виплати громадянам України, які постраждали від агресії РФ. 

Нідерланди поділяють усі 10 пунктів Формули миру президента України та беруть на себе сьомий пункт — щодо відновлення справедливості. 

Саме Нідерланди можуть побудувати систему відповідальності за агресію РФ в Україні: розслідування та кримінальне переслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду; створення трибуналу та забезпечення повного відшкодування збитків шляхом створення Міжнародного компенсаційного механізму. 

Важливо, щоб Суд був повноцінним, а не гібридним. Його створення схвалили вже 36 держав. 

Більше санкцій 

Україна — основний ініціатор посилення тиску на РФ. З останніх оновлень – перегляд санкційної політики в Action Plan 2.0, яку нещодавно презентувала робоча група Єрмака-Макфола. 

План показує, які точки для агресора є найвразливішими та куди натиснути, щоб ще сильніше послабити Росію: нафта та енергетика, торгівля, включаючи товари подвійного призначення, більше військових, технологічних, фінансових та індивідуальних санкцій. 

Україна наполягає на офіційному визнанні того, що Росія є спонсором тероризму.

Всі описані вище події відбулися буквально за один тиждень. Це лише видима частина величезної роботи, яку проводить українська сторона.

Жодної втоми від України немає — підтримка зростає, а на нас на всіх обовʼязково чекає перемога.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні