Категорія
Війна
Дата

До «нової Авдіївки» – ще далеко. Росіяни стягують сили для наступу на Куп’янськ. Чим важливе це місто і яка там ситуація зараз

Пошкоджена стела на в'їзді до Куп'янського району /Getty Images

Пошкоджена стела на в'їзді до Куп'янського району Фото Getty Images

Після Авдіївки новою військовою ціллю для армії Росії та політичною для путінського режиму може стати Купʼянськ Харківської області. Forbes Ukraine запитав у військових експертів про цінність міста для ворога та можливість наступу з цієї сторони на Харків. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Армія РФ не покидає спроби захопити Куп’янськ та підтягує нові сили на цей напрямок, йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW). Ще до захоплення росіянами Авдіївки під Куп’янськом ішли напружені бої.

Ворог прагнув захопити його будь-якою ціною, казав 13 лютого новий головком ЗСУ Олександр Сирський. Тиск Росії на Куп’янському напрямку лишається достатньо сильним, заявив 25 лютого на форумі «Україна.24» президент Володимир Зеленський. Росіяни мають шестикратну перевагу в артилерії, за словами президента, який особисто відвідував напрямок минулого тижня.

Чим стратегічно важливий Куп’янськ, яка ситуація на цьому напрямку та чи можна очікувати наступу ворога на Харків із цього напрямку?

Вузловий. Що треба знати про Куп’янськ

Територія, на якій розташований Куп’янськ, географічно схожа на Київ – відносно високі пагорби та сусідство з річкою Оскіл із широкими заплавами та рукавами. На правому березі Осколу та одному з пагорбів знаходиться саме місто Куп’янськ. Лівий берег – низький та рівнинний.

На пологому лівому березі, південніше від міста, знаходиться селище залізничників Куп’янськ-Вузловий. Сама назва населеного пункту говорить, що воно є великим залізничним вузлом. Селище буквально оточене коліями – в ньому сходяться гілки залізниці на п’яти напрямках.

На північ – на російські Бєлгород та Валуйки. На південний схід – на окуповані Сватове – Рубіжне – Попасну. На південний захід – на деокупований Святогірськ. На північний захід – на Харків.

Куп'янськ-Вузловий, залізниця /visicom.ua

Залізнична карта Куп'янська-Вузлового. Залізниця позначена темносірою лінією із засічками Фото visicom.ua

Залізниця є основним транспортом російської військової логістики, нагадує ексречник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. Тому ворога й вабить це місто.

Куп’янськ-Вузловий і сам Куп’янськ – важливі для росіян насамперед як логістичний хаб, додає капітан Ілля Євлаш, начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця», яке відповідає за цей напрямок.

«На базі міста вони можуть розмістити склади, ресурсні бази, штаби, військовослужбовців. А не стояти в полі чи лісі», – додає Євлаш. По-друге, вони можуть там створити плацдарм для подальших наступів.

Куп'янськ /Getty Images

Гармаші 57-ї бригади на Куп'янському напрямку Фото Getty Images

Тактика ворога на Куп’янському напрямку

У районі Купʼянська армія РФ наступає одразу з двох напрямків.

  • Північний. Мінімум із початку серпня 2023-го росіяни намагаються атакувати село Синьківка і прилеглі території. Але за майже сім місяців лінія фронту практично не змінилась.

На північному напрямку все стабільно, каже Євлаш. Але росіяни утримують тут війська, щоб розтягувати українські зусилля.

  • Південний. Наприкінці січня росіяни захопили села Крохмальне та Табаївку, що навпроти Оскільського водосховища. Табаївка перебуває фактично у сірій зоні, каже Євлаш.

Село знаходиться в низині. Військовослужбовці ЗСУ обрали зручні вогневі позиції довкола нього, пояснює начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця». Для ворога зайти в це село дорівнюватиме загибелі. «Переміщення росіян тут – у нас на долоні. Прямим наведенням будемо розстрілювати їхні позиції», – пояснює він.

Найінтенсивніша ситуація зараз на суміжному Лиманському напрямку, каже Євлаш. Росіяни розвивають наступ поблизу Тернів, у районі річки Чорний Жеребець та міста Сіверськ. «Підтягують резерви, артилерію, не відчувають нестачі боєприпасів», – розповідає начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця».

Армія РФ намагається пробиватися з різних точок – шукають слабке місце, пояснює Євлаш. Якщо просуватимуться на півночі, перемістять туди сили з менш перспективних напрямків для підсилення успіху. На південному векторі – відповідно, резерви кинуть туди.

Deep State Map

Deep State Map

Відповідь ЗСУ

Не варто боятися повторної окупації Купʼянська, оборонна лінія захисту в Харківській області «дуже непогана», казав президент України Володимир Зеленський.

На Куп’янському напрямку українські захисники побудували серйозні укріплення, стверджує спікер ОСУВ «Хортиця». Потужні бетонні споруди, тетраедри та протитанкові рови, мінні загородження і колючий дріт на небезпечних ділянках, де можливі штурми піхоти. «Багато укріплень зв’язані між собою сталевими канатами», – додає він.

Паралельно українські воїни намагаються протидіяти тактично. Обирають незручні для російського наступу позиції, заздалегідь виявляють та знищують ворога артилерією або дронами ще на етапі висування.

Росіяни мають перевагу у живій силі та техніці та застосовують авіацію, визнає Євлаш. Не з такою інтенсивністю, як в Авдіївці, де ворог скидав до 100 керованих авіабомб на день. Але минулої доби на Куп’янському напрямку було шість авіанальотів. Кожен літак може нести до шести бомб одночасно.

Українські захисники відчувають снарядний голод, додає він. Тому вимушені займати максимальну оборону і часом відходити на вигідніші рубежі. «Зараз ми в стратегічній обороні. Основне завдання – сточити наступальний потенціал ворога», – пояснює Євлаш.

Недоречно порівнювати цей напрямок з Авдіївкою. «Це різні кейси. Купʼянськ, слава богу, ще далекий від Авдіївки», – каже спікер.

Куп'янськ, міст /Getty Images

Зруйнований міст, що з'єднував правобережний Куп'янськ із лівобережним Куп'янськом-Вузловим Фото Getty Images

Не загроза для Харкова. Яким може бути задум росіян

Хоч Куп’янськ і знаходиться в Харківській області, але навряд чи наступ на місто є загрозою для Харкова, кажуть співрозмовники Forbes. Навіть у разі виходу до берегів Осколу росіянам довелось би форсувати річку та подолати ще 120 км до обласного центру. Ці 120 км теж мають низку перешкод, такі як велике місто Чугуїв та річку Сіверський Донець.

Якби росіяни збиралися знову наступати на Харків, їм логічніше було б це робити з Бєлгородської області, каже Селезньов. Звідти до міста – не більше 40 км.

Наразі ЗСУ стримують росіян на рубежах Синьківки, Крохмального, Табаївки та Тернів, запевняє Євлаш. Це найінтенсивніші напрямки. «Зарано говорити про те, що росіяни щось захоплять і почнуть рухатися на Харків, – каже він. – Але всі варіанти розглядаються».

Завдання мінімум для армії РФ – вийти на рубіж річки Оскіл, каже Микола Бєлєсков, старший аналітик фонду «Повернись живим». «Хочуть переграти результати нашого Балаклійсько-Куп’янського наступу вересня 2022-го», – пояснює він.

Куп’янський напрямок слід розглядати у поєднанні з південнішим Лиманським, вважає Селезньов. «Там сумарно близько 110 000 російських військ – це досить потужно», – каже він.

Гармаші 57-ї бригади на Куп'янському напрямку /Getty Images

Гармаші 57-ї бригади на Куп'янському напрямку. Фото Getty Images

Якщо росіянам вдасться захопити Куп’янськ-Вузловий, вони можуть використати залізницю вздовж лівого берега Осколу для просування на південь. Щоб спробувати знову «нависнути» над агломерацією Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка, як це було до Харківського контрнаступу ЗСУ у вересні 2022-го, каже Селезньов.

«Росіяни хочуть захопити всю Донецьку область. А Слов’янсько-Краматорська агломерація – найбільші населені пункти під контролем ЗСУ», – пояснює він.

Завдання максимум у росіян – ширше, каже Бєлєсков. Створити умови для стратегічної наступальної операції, щоб вийти в тил українським військам від передмість Запоріжжя і до Куп’янська. По суті, зробити велике флангове охоплення українських військ через Харківщину і Полтавщину.

Такий задум у росіян точно є, вважає Бєлєсков. Але малювати стрілочки легше, ніж їх реалізувати. «На практиці у них немає на це ні сил, ні засобів. Так що не дуже лякайте читачів», – підсумовує він.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні