Україна Батьківщина-Мати оборона /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Вижити у 2024-му, щоб перемогти у 2025-му. Якою може бути стратегія України на третій рік війни? Politico запитав про це у західних військових аналітиків

Від того, чи зможуть союзники України забезпечити її усім необхідним, залежить здатність ЗСУ утримувати позиції цього року. Фото Getty Images

Закінчується другий рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але швидкої перемоги, на яку сподівалася кожна зі сторін, поки не досягнуто. Втім багато хто певен, що існування незалежної України до цього часу – це вже перемога. Politico опитав військових аналітиків та експертів про те, чого варто очікувати на третій рік агресії Кремля. Forbes переказує головне з матеріалу

2024-й стане роком відновлення та підготовки для обох сторін, як це було у 1916-му і 1941-1942 роках, сказав Politico ексзаступник міністра оборони Бельгії. 

Три фактори впливу

Ніхто з опитаних Politico експертів не може точно спрогнозувати, як розгортатимуться події цього року. Але зазначили три основні фактори, які визначать розвиток подій у наступні місяці:

  1. Україна не має зброї та достатньої кількості військовослужбовців для контрнаступу. Тому країні доведеться переглянути свої очікування щодо результатів.
  2. Росія за допомогою союзників забезпечила собі артилерійську перевагу та обстрілює українські позиції.
  3. Без західних засобів ППО, далекобійних ракет та інших снарядів Києву буде важко утримувати надійну оборону.

Відхід ЗСУ від Авдіївки, а також безперервні обстріли армією РФ українських позицій та логістичних хабів ЗСУ у Роботиному, Купʼянську і Часовому Ярі вказує на гірше положення Києва порівняно з ворогом, пише Politico.

Німецький офіцер, який коментував питання на умовах анонімності, наголосив, що Україні вкрай потрібно облаштовувати кращі оборонні позиції.

Успіх Росії на полі бою вдався завдяки байдужості до людських втрат і нарощенню виробництва боєприпасів. Взяття Авдіївки обійшлося армії РФ у 47 000 солдатів, згідно з оцінками українських військових. До всього Росія виробляє від 1 до 4,5 млн снарядів на рік. Крім того, не можна забувати про налагодження постачання іранських дронів і північнокорейських балістичних ракет.

Власне українське військове виробництво поки не може давати таких же результатів, хоч Україна активно працює у цьому напрямку. А західні союзники Києва або не змогли виконати обіцяні постачання, як у випадку з мільйоном боєприпасів до березня цього року, або скоротили постачання, як це сталося із додатковою американською допомогою, яку не хоче ухвалювати Палата представників. 

Авдіївка /Getty Images

Панорама міста Авдіївка, знята безпілотником, 7 грудня 2023 року. Фото Getty Images

Нова стратегія

Американське видання пише про телефонну розмову міністра оборони України Рустема Умєрова, нового Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського і міністра оборони США Ллойда Остіна, яка відбулася 20 лютого. Чиновники поговорили про нові пріоритети України в питанні зброї та обладнання у найближчі місяці. 

Нові запити українців відображають важливі зміни у цьогорічних військових планах України, зазначає Politico анонімне джерело, знайоме з деталями розмови. На першому місці – засоби ППО, але замість винищувачів і танків Київ просить дрони для розвідки й далекобійних ударів та системи радіоелектронної боротьби.

Від того, чи зможуть союзники України забезпечити її усім необхідним, залежить здатність ЗСУ утримувати позиції цього року. 

Мобілізація

У питанні залучення додаткової живої сили Україна і Росія не на рівних. Російське населення втричі більше за чисельністю, ніж українське. Це дає змогу президенту РФ Володимиру Путіну поки уникати загальної мобілізації, а натомість задовольнятися «гарматним мʼясом» у вигляді вʼязнів та контрактників.

В Україні ж спроби знизити призовний вік з 27 до 25 років, що додало б армії близько 400 000 солдатів, наштовхнулися на запеклий спротив. Але українським генералам все одно потрібні свіжі сили, щоб забезпечити ротацію виснаженим солдатам і підготувати нових воїнів.

Цей рік Україна та євроатлантична спільнота використають для нарощення військової й індустріальної бази, вважає міністр оборони Естонії Ханно Певкур. «Щоб до 2025-го в України було достатньо військової потужності для перемоги над Росією», – каже він.

Але Politico зауважує, що Росії вже вдалося поставити свою економіку на воєнні рейки й зупинятися вона, схоже, не збирається.

Авдіївка /Getty Images

Новий дитячий майданчик на одному з подвір’їв Авдіївки, розбомбленому під час артилерійського обстрілу 31 грудня 2023 року. Фото Getty Images

Зберегти віру

Однією з проблем для України є песимістичні настрої союзників. Лише один респондент із 10 вірить у перемогу України, хоч більшість європейців і підтримує Київ та допомогу йому, згідно з опитуванням Європейської ради з питань міжнародних відносин.

Третина респондентів із таких країн, як Австрія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Іспанія і Швеція, хочуть обмежити підтримку ЄС для України. А більшість опитаних з Угорщини (64%), Греції (59%) та Італії (52%) воліють, щоб союзники підштовхнули Київ до перемовин з Росією.

Частково такий занепад настроїв спричинений зменшенням постачання допомоги останніми місяцями, проблемами з ухваленням нових пакетів фінансової підтримки для України в Палаті представників США і розмовами про ймовірне переобрання колишнього президента США Дональда Трампа.

ЗСУ /Getty Images

Артилерійська батарея 59-ї окремої моторизованої бригади ЗСУ б'є по позиціях росіян для підтримки військ на передовій у напрямку Авдіївки, 16 грудня 2023 року. Фото Getty Images

Українські та іноземні аналітики згодні в тому, що у війні для України багато чого залежить від прийняття наступного пакета допомоги від США, бо ці гроші можуть забезпечити значну частину боєприпасів і зброї на цей рік. Європейські країни працюють над збільшенням виробництва зброї і снарядів, але процес йде повільно.

Екскомандувач армією США в Європі Бен Годжес, вважає, що зʼявилося забагато поразницьких настроїв, якщо врахувати, що Україна ще міцно й впевнено тримається. Крім того, скоро в українському небі зʼявляться винищувачі F-16, США найближчим часом можуть надати більше ракет ATACMS, а Німеччина, можливо, піддасться тиску і погодиться відправити потужні крилаті ракети Taurus.

«Ця війна триває 10 років, у Росії були всі переваги. Але після цих років вона окупувала лише 18% території України, – наводить аргументи Годжес. – Росія втратила пів мільйона солдатів, справи у Чорноморського флоту погіршуються щодня, а російські повітряні сили не здатні закріпити перевагу у небі.»

На його думку, Росія у гіршій формі, ніж ми гадаємо, а західним лідерам потрібно взяти на себе чіткіші зобовʼязання. Мало «бути з Україною стільки, скільки знадобиться», зазначає Годжес. Треба надати їй усю необхідну зброю, з якою вона виграє цю війну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні