Категорія
Новини
Дата

«Не курʼєри чи ігорка, це спеціалісти топрівня». Федоров відреагував на скасування бронювання Glovо, Visa і Favbet Tech

1 хв читання

Спеціалісти технологічних та інноваційних бізнесів, важливих для економіки підприємств мають бути заброньовані від мобілізації, повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, в Україні 700 000 заброньованих людей, і тільки 4000 – з ІТ-компаній. Цього тижня виник суспільний резонанс навколо бронювання працівників Glovo, Visa та Favbet.

Ключові факти

  • За словами Федорова, частка ІТ у ВВП країни майже 5%. Торік від сфери до держбюджету надійшло 20,8 млрд грн податків, що на 3,1 млрд грн більше, ніж у 2022 році. 
  • «Один ІТ-спеціаліст, який працює, створює та зберігає майже три робочі місця в економіці», – написав віце-премʼєр.
  • Всього у сфері IT працює понад 300 000 співробітників, а з них заброньовано тільки 1,5%, зазначив очільник Мінцифри.
  • За наказом, який викликав суспільний резонанс, подано до бронювання 54 IT-спеціалісти. «Це не курʼєри чи ігорка, це спеціалісти топрівня: архітектори, розробники, девопси», – повідомив він.
  • Федоров проінформував, що згідно із наказом, який згодом скасувало Мінекономіки, було заброньовано від ТОВ «Корт» – 6 осіб, ТОВ «Віза Україна» – 15, ТОВ «Гловоапп Україна» – 11, дочірнє підприємство «ССМ» – 6, «Агрі Чейн» – 1 особа та від ТОВ «Фавбет Тек» – 15 осіб.

Контекст

В Україні станом на 10 травня майже 4050 айтівців мають актуальну бронь від мобілізації, і близько 1300 спеціалістів ще очікують рішення, за даними Мінцифри.

Цього тижня виник суспільний резонанс навколо бронювання від мобілізації працівників Glovo, Visa та Favbet. Після цього міністерка економіки Юлія Свириденко скасувала відповідний наказ, голова економічного комітету парламенту Дмитро Наталуха запропонував владі повернутися до ідеї «економічного бронювання», яке передбачає виплату роботодавцем 20 000 грн на місяць військового збору за співробітника, а Кабмін вирішив змінити процедуру та критерії для отримання броні. Що може змінитися і чому електронне та економічне бронювання зависло між Кабміном, Генштабом і Радою, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні