Зліва направо – засновники Grammarly Макс Литвин, Дмитро Лідер і Олексій Шевченко. Фото Grammarly
Категорія
30 років українского бізнесу
Дата

2019 рік. Перший єдиноріг | Історія українського бізнесу

Зліва направо – засновники Grammarly Макс Литвин, Дмитро Лідер і Олексій Шевченко. Фото Grammarly

30 років українського бізнесу. Якими ми були, як стали тими, хто ми є, — Forbes розповідає про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік — одна історія, один урок. 2019 рік

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У жовтні 2019 року сервіс перевірки правопису Grammarly залучив $90 млн, коли його оцінка становила більше $1 млрд. Єдинорогів, або технологічних стартапів із мільярдною капіталізацією, що швидко зростають, тоді налічувалося менше 500 в усьому світі. Маленьке поповнення для глобального клубу найкращих стартапів – величезний стрибок для України.

До цього до єдинорогів з українським корінням можна було з натяжкою зарахувати два проєкти – сервіс для спільної роботи над кодом GitLab, який придумав харків’янин Дмитро Запорожець, та британський необанк Revolut, співзасновником і технічним директором якого є уродженець Миколаєва Влад Яценко. Обидві ці компанії з Україною майже нічого, крім громадянства засновників, не пов’язує. На відміну від Grammarly.

Проєкт заснували Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер. У Києві вони мають просторий двоповерховий офіс на верхніх поверхах вежі БЦ «Гулівер», площа якого 3000 кв. м. У ньому (віднедавна – гібридно) під керівництвом Лідера працює приблизно 200 фахівців. Штаб‑квартира, двоє засновників та CEO перебувають у Каліфорнії.

2019 рік. Перший єдиноріг | Історія українського бізнесу /Фото 1

У 2017‑му Grammarly залучила рекордні для України $110 млн від конгломерату інвесторів під керівництвом General Catalyst, у чиєму портфелі Canva, Stripe, Snapchat. Чим сподобалася розробка? Найкращою на ринку технологією перевірки правопису і тону мови, а також семимільйонною аудиторією. З 2011 року Grammarly є прибутковою.

«Чому угода Grammarly важлива? У нас багато успішних IT‑бізнесів, які живуть на свої. А інвестор завжди змушує бігти в кілька разів швидше», – зазначає Денис Довгополий з Unicorn Nest. Між двома раундами Grammarly прискорилася – з 2017 до 2019 року кількість активних користувачів зросла до 20 млн.

Єдиноріг з нової географії – глобальний знак якості. «Механіка венчуру не змінилася за останні 15 років, зате сильно відрізняється довіра до ринку», – згадує Влад Воскресенський, засновник компанії InvisibleCRM, яка залучила перший раунд фінансування в 2006 році. «Тоді не було продуктових компаній з України, інвестори не розуміли, де це і що це», – каже він. Після Grammarly в компанії з українськими засновниками і центрами розробки інвестували американські Sapphire Ventures і Andreessen Horowitz, лондонський Hoxton Ventures. А General Catalyst інвестував у бостонський AirSlate, який розробляють 800 українських співробітників.

Сукупні статки засновників Grammarly Forbes оцінив у 2021 році в $770 млн. У компанії з цими розрахунками не згодні, але в деталі не вдаються: «Компанія коштує понад мільярд».

У червні 2021 року, за даними CB Insight, у світі налічується 728 єдинорогів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні