Нацполіція обшукала онлайн-школу «Оптіма» /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Свій бізнес
Дата

«Ми вам влаштуємо веселе життя». Підприємиця Марія Мілецька хотіла побудувати великий навчальний центр під Києвом, але опинилася в кримінальній справі. Як так сталось?

Нацполіція обшукала онлайн-школу «Оптіма» Фото колаж Анастасія Левицька

Підприємиця Марія Мілецька вже 10 років розвиває онлайн-школу «Оптіма», планувала розширити бізнес і створити навчальний центр, де б поєднувалося онлайн- та офлайн-навчання. Для цього керівниця школи придбала ділянки в Київській області. Через угоду до офісу «завітали» з обшуками слідчі Нацполіції. Forbes розібрався, що сталося

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

10 січня 2024-го до приміщення онлайн-школи «Оптіма» увірвалися слідчі Національної поліції і зупинили навчальний процес. Обшук на підприємствах ТОВ «Фаховий передвищий коледж «Оптіма», ТОВ «Центр освіти «Оптіма», ТОВ «Центр туризму «Оптіма» був санкціонований ухвалою Печерського районного суду місяцем раніше.

Як випливає з ухвали, копія якої є в розпорядженні Forbes, обшук провели в рамках досудового розслідування за кримінальним провадженням від 2016 року. Нацполіція підозрює голову сільської ради села Віта-Поштова, депутатів та інженера-землевпорядника в тому, що вони, користуючись службовим становищем, незаконно вивели та передали у володіння приватним власникам 14,6 га землі, яка належала Міністерству оборони України.

Яким чином ймовірна змова депутатів сільської ради у 2016-му дотична до офісів онлайн-школи у 2023 році? Співзасновниця та керівниця «Оптіма» Марія Мілецька у травні 2023-го придбала декілька ділянок розміром в 4 га за 24 млн грн у Віті-Поштовій. На них Мілецька разом зі своїми партнерами планувала побудувати освітній центр. Про те, що ці ділянки фігурують у кримінальному провадження, Мілецька дізналася вже після покупки, коли її вперше викликали на допит у серпні 2023 року.

Засновниця онлайн-школи «Оптіма» Марія Мілецька

Засновниця онлайн-школи «Оптіма» Марія Мілецька

Майбутній центр мав стати базою для гібридного формату навчання 1000-1500 учнів: онлайн+офлайн, зазначає Мілецька. Знайшла ділянку на OLX, оформлення угоди доручила брокеру і юридичній компанії, нотаріус цю угоду зареєстрував, додає вона. «Ми з партнерами не приділили багато уваги цій угоді, бо здавалося, що це не дуже важливий крок, а важливо, що ми створюємо новий цікавий продукт», – каже підприємиця.

Окрім обшуку в компанії, слідчі прийшли й додому до Мілецької. Документи з купівлі ділянок, які були вилучені слідчими, за словами підприємиці, вона б і так передала правоохоронцям, якби вони звернулися. «Я не розумію, який стосунок ми маємо до цієї справи, чи ми мали проводити своє розслідування перед купівлею?» – обурюється підприємиця.

Мілецька розповідає, що під час обшуків стикнулася з психологічним тиском. Слідчий казав, що «вони влаштують їй веселе життя і все одно примусять відмовитися від ділянки». На момент виходу цієї статті в слідчому управлінні Нацполіції не відповіли на запит Forbes, який надіслали понад два тижні тому.

Що таке «Оптіма»?

  • Онлайн-школа, заснована в 2014 році Марією Мілецькою, пропонує загальноосвітні програми для учнів молодшої, середньої та старшої школи.
  • Станом на січень 2024-го в школі навчалося 21 372 учні, з них 4912 – на благодійних пакетах.
  • В 2022 році виторг ТОВ «Центр освіти «Оптіма» становив 240 млн грн, загальна сума сплачених податків за 2023-й – 33 млн грн, загальна сума пожертв на армію – 11,5 млн грн.
  • Згідно з результатами НМТ 2023 року «Оптіма» зайняла 3-тє місце серед шкіл Києва та 6-те місце по країні.

Джерело: дані компанії, Youcontrol

Три справи Віта-Поштової

Слідчі Нацполіції у своєму клопотанні до суду стверджують, що група підозрюваних з метою легалізації незаконно набутої землі продали Мілецькій дві ділянки. За їхніми даними один з підозрюваних, депутат місцевої сільської ради Петро Пекарський працює консультантом у компанії «Оптіма Хоум», в якій Мілецька є однією з шести співзасновників.

Вона підтверджує, що дійсно компанія підписала договір на надання консультаційних послуг із Пекарським у червні 2023-го, вже після придбання землі. Компанія «Оптіма Хоум» створена для реалізації будівництва нового освітнього центра. За словами підприємиці, Пекарського їй порекомендував брокер як людину, яка може займатися питаннями погодження проєкту, підключення комунікацій та інших задач, пов’язаних з будівництвом на придбаній землі. На ці послуги з ним і був підписаний договір.

Нацполіція – не єдина інстанція, яка займається ділянками у Віта-Поштовій. Існують ще дві справи – цивільна та адміністративна за скаргою Київського квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України. 

За адміністративною справою у 2017 році суд першої інстанції (Київський окружний адміністративний суд), Київський апеляційний адміністративний та Касаційний адміністративний суд скаргу Міністерства оборони не задовільнили й залишили ділянки в приватній власності.

Як підприємцю перевірити ділянку перед купівлею

Любов Полішкевич, керуюча партнерка юридичної фірми «Результат», керівниця практики земельного права та нерухомості

Первинний аналіз (фундаментальний)

Замовити інформаційну довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та витяг з Державного земельного кадастру. Критерій пошуку – кадастровий номер земельної ділянки. Це дасть змогу з’ясувати інформацію про реального власника земельної ділянки, наявність зареєстрованих обмежень (обтяжень), сервітути, встановити відсутність незареєстрованих будівель або споруд, уточнити цільове призначення ділянки та склад її угідь.

Аналіз перспектив забудови

На цьому етапі необхідно перевірити, чи відповідають ваші наміри забудови земельної ділянки містобудівній документації. На жаль, у зв’язку з воєнним станом в Україні дані геопорталів наразі недоступні для аналізу широким загалом. Проте власник земельної ділянки, який має намір її продати, вправі подати заяву до органу місцевого самоврядування або до відповідного органу містобудування і замовити витяг з містобудівної документації. Це дозволить уникнути розбіжностей у реалізації проєкту та забезпечити його відповідність плану розвитку території. Тільки повна відповідність містобудівній документації забезпечить надалі безперешкодне отримання дозвільної документації на будівництво.

Верифікація продавця

Перевірте продавця і переконайтеся, що його права на ділянку виникли в законний спосіб. Класична перевірка за реєстром боржників відобразить актуальну інформацію про наявність боргів у продавця, які цілком можуть перешкодити укладанню самого договору і зруйнувати ваші плани ще в офісі нотаріуса. Але більш ґрунтовно й уважно слід перевірити інформацію про земельну ділянку в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Це допоможе уникнути потенційних юридичних спорів щодо неї. Зміст інших судових рішень щодо продавця проллє світло на його ділову репутацію.

Комунікації (заключний етап)

Наскільки ділянка обладнана необхідними комунікаціями. Точну інформацію можна отримати, замовивши топографічне знімання з детальним відображенням інженерних мереж, яке в ідеалі має бути засвідчене підписами представників відповідних сервісних компаній. На дані, що наявні у відділах планування місцевих органів містобудування, не варто особливо розраховувати, оскільки повсякчас прокладаються нові мережі і припиняють експлуатацію старі.

За цивільною справою, яка триває з 2020-го, Апеляційний суд виніс ухвалу 21 грудня 2023 року, якою визнав, що Мілецька є законним набувачем земельних ділянок, проте постановив витребувати з інших 16 фізичних осіб ділянки на користь Міністерства оборони.

Цивільні та адміністративні справи щодо цих ділянок були відкриті ще до покупки Мілецькою. Її адвокат Олександр Протас вважає, що юристи, які займалися угодою, недбало поставилися до питання перевірки ділянок і не проінформували покупчиню, як слід. Підприємиця каже, що вона довірилась юристам, які їй сказали, що ділянки обтяжень не мають, а всі суди по них виграні.

Кримінальне провадження може тривати роками, говорить адвокат Протас. Будувати освітній центр, поки триває кримінальна справа, Мілецька не буде попри те, що цивільний та апеляційний суд підтвердили законність її прав власності. «Ми платимо податки, щомісяця допомагаємо армії і готові інвестувати тут, в Україні, – розповідає підприємиця. – Скільки ще має бути судових рішень, щоб я могла бути впевненою, що мої права власності не порушуватимуться і, якщо я щось побудую, то завтра цей бізнес не арештують?» 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні