ветеринарна клініка, Звірополіс, Алден Вет /Карасьова Олександра за допомогою Midjourney
Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

За рік – мінус 20%. Ветклініки переходять на ФОП, піднімають ціни і втрачають прибутки. Що відбувається на ринку медицини для тварин?

3 хв читання

Від липня 2022-го у ветеринарній сфері стало на 102 суб’єкти господарювання більше – ймовірно завдяки новим ФОП. Фото Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

З липня 2023 року закрилося 189 юридичних осіб із КВЕД «Ветеринарна діяльність» – мінус 20% порівняно з показниками 2022-го. Але їхню кількість компенсувала реєстрація нових ФОП, свідчать дані Держстату. Про що може свідчити тенденція?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Влітку 2022 року власник Ветеринарного шпиталю Genesis Михайло Білецький розробляв план релокації з Харкова до Києва. Новому ринку готувався запропонувати хірургію при онкології та інших важких станах у тварин. Сервіс недешевий – 20 000-100 000 грн, порівняно з 1200-8500 грн за поширену послугу стерилізації котів і собак.

Після трьох місяців підготовки Білецький відкрив клініку в Солом’янському районі столиці. Самоокупним його бізнес на ФОП став з першого місяця, каже власник. Форму ФОП від початку обирав через зрозумілу систему оподаткування, говорить він. «Люди йшли з цікавості, коли дізнавались про нову клініку в місті», – пояснює Білецький. У 2023-му продажі шпиталю зросли на 30-40% до попереднього року, додає підприємець, не розкриваючи фінансових показників. 

Чи справді в галузі все добре? Від липня 2022 року у ветеринарній сфері стало на 102 суб’єкти господарювання більше – ймовірно завдяки новим ФОП, кількість яких за цей період зросла з 1409 до 1755. Чому з липня 2023-го закрились майже дві сотні ветеринарних ТОВ та інших форм юросіб?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд