Категорія
Новини
Дата

«Смарт-Холдинг» перебуває на межі зупинення через арешт корпоративних прав та активів – CEO

Бізнес групи «Смарт-Холдинг» перебуває на межі зупинення через арешт корпоративних прав, свердловин, газу в підземних сховищах і обмеження на проведення розрахунків. Про це на пресконференції заявила CEO групи Юлія Кірʼянова, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Зараз у звʼязку з імʼям нашого колишнього бенефіціара Вадима Новинського весь колектив «Смарт-Холдингу» звинувачують у деструктивній діяльності та фінансуванні тероризму», – сказала Кірʼянова. 
  • Вона заявила, що поставлено під загрозу робочі місця 3000 співробітників. «Наш великий прозорий бізнес нині перебуває на межі зупинення», – сказала CEO «Смарт-Холдингу».
  • Кірʼянова заявила, що траст, куди було передано права власності над активами Новинського у «Смарт-Холдингу», створено до початку запровадження санкцій проти нього. За її словами, це підтверджено юридичними висновками та експертизами, які ніхто так і не запросив.
  • CEO також повідомила, що кримінальне провадження проти «Смарт-Холдингу» і газовидобувних підприємств «Укргазвидобуток» та Enwell («Регал Петролеум») щодо неправомірності створення трасту було відкрито за заявою приватної особи. 
  • Водночас, за її словами, його відновлення як кінцевого бенефіціарного власника відбулося вибірково, а не на всіх підприємствах групи, оскільки газові ліцензії можна відкликати відповідно до ухвалення в країні нового законодавства, яке допускає таку можливість.

Контекст

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника «Смарт-Холдингу» і співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власники трастів були виключені з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

13 квітня СБУ повідомила про арешт майна підсанкційного бізнесмена Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

20 квітня стало відомо, що суд заарештував 18 млн кубометрів газу, який компанії Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз». Загальна вартість блакитного палива становить понад 144 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні