Категорія
Новини
Дата

Міжнародний кримінальний суд планує порушити перші справи проти РФ, звинувачення можуть висунути Путіну – NYT

Міжнародний кримінальний суд має намір порушити дві справи про воєнні злочини, повʼязані з російським вторгненням в Україну, пише The New York Times. Росія звинувачуватиметься у викраденні українських дітей та навмисних атаках по цивільній інфраструктурі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ці справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими з початку війни, після кількох місяців роботи спеціальних слідчих груп. Головний прокурор Карім Хан повинен спочатку подати свої звинувачення колегії суддів, які вирішать, чи були дотримані правові стандарти для видачі ордерів на арешт, чи слідчим потрібні додаткові докази.
  • Поки незрозуміло, кого саме суд звинувачуватиме в кожному конкретному випадку. Деякі сторонні дипломати та експерти заявили, що президенту Росії Володимиру Путіну можуть висунути звинувачення, оскільки суд не визнає імунітет глави держави у справах, повʼязаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності чи геноцидом.
  • Кремль відкидає звинувачення у воєнних злочинах, але міжнародні та українські слідчі зібрали переконливі докази багатьох злочинів, скоєних з перших днів вторгнення.
  • Прокурор Хан публічно заявив про свій намір порушити справу щодо незаконної передачі дітей до Росії або на окуповані території України. Він додав, що ця справа є пріоритетом для його слідчих. У звіті, опублікованому в лютому Єльським університетом та програмою зі спостереження за конфліктами Держдепартаменту США, йдеться, що не менше 6000 дітей з України утримуються загалом у 43 таборах у Росії, причому фактична кількість вважається більшою.
  • У другому випадку головний прокурор розгляне безперервні атаки Росії на цивільну інфраструктуру, включаючи системи водопостачання, газопостачання та електростанції, які далекі від бойових дій і не вважаються законними військовими цілями.
  • Однак ймовірність судового розгляду залишається незначною, кажуть експерти, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а Росія навряд чи видасть своїх чиновників.

Контекст

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Станом на 11 листопада слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми поплічниками від початку повномасштабного вторгнення.

Управління ООН із прав людини повідомило у грудні, що щонайменше 441 мирного жителя вбито російськими військами в перші дні вторгнення в Україну та задокументовано вбивства в десятках міст у трьох регіонах. Загалом за війну до 4 грудня УВКПЛ нарахувало 6702 загиблих серед цивільного населення.

17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 19 січня Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні