Категорія
Новини
Дата

Справу на 146 млн грн проти керівництва ТРЦ Gulliver спрямували до суду (доповнено)

2 хв читання

Справу на 146 млн грн проти керівництва ТРЦ Gulliver спрямували до суду (доповнено) /надано пресслужбою ТРЦ Gulliver

надано пресслужбою ТРЦ Gulliver

Бюро економічної безпеки скерували до суду обвинувальний акт проти керівників ТОВ «Три О», яким належить столичний ТРЦ Gulliver. Їх підозрюють в ухиленні від сплати податків на 146 млн грн. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Окрім керівників ТОВ «Три О», обвинувальний акт також стосується ще двох компаній-пособників. Пресслужба БЕБ не називає їх. 
  • За версією слідства, впродовж 2019-2021 років підозрювані уклали низку договорів між керуючою компанією ТРЦ та підконтрольними субпідрядними товариствами на отримання різноманітних послуг. Ці товариства мали у тому числі ознаки «фіктивності» та «транзитності», заявляє БЕБ.  
  • У документах були вказані відомості про проведення на території ТРЦ робіт, які насправді не проводилися. Їхню відсутність підтвердили прцівники контрагентів постачальників послуг, зазначає слідство.
  • БЕБ вважає, що компанія безпідставно завищила розмір податкового кредиту з податку на додану вартість і за допомогою безтоварних операцій ухилилося від сплати податків в особливо великих розмірах. 
  • Загальна сума завданих державі збитків становить понад 145,8 млн грн, підрахували у БЕБ. 
  • Доповнено. В офіційній заяві пресслужби БФК Gulliver щодо передачі справи до суду зазначається, що обвинувачення є надуманим і необґрунтованим. До матеріалів кримінального провадження долучено висновки судових експертів, якими спростовуються висновки аналітичних досліджень ДПС та БЕБ, як і позиція БЕБ у цьому кримінальному провадженні в цілому, йдеться у заяві.
  • «Стороною захисту надано БЕБу і прокуратурі висновки судових експертів та нещодавно видані самою ДПС довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків, якими вщент спростовується висунуте обвинувачення та припущення про ухилення від сплати податків», – зазначили у пресслужбі БФК Gulliver.

Контекст

У грудні 2022 року Forbes писав про те, що компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом «Гулівер», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками

«Гулівер» було побудовано на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – «Ексім». Поліщук придбав ще на той момент недобудований актив у 2012-му, стверджувало видання «Коммерсантъ». Попередніми бенефіціарами комплексу були Вагіф Алієв, Олексій Кучеренко та Сергій Веселов.

Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука «Михайлівський», де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У 2018-му держбанки марно намагалися продати права вимоги за кредитом щодо «Гуліверу» (стартова ціна становила 18 млрд грн), однак охочих стати новим кредитором Поліщука не знайшлося. Чому? «Гулівер» не був у заставі як цілісний майновий комплекс, – пояснив один зі співрозмовників Forbes, дотичний до перемовин. – Новий власник не зміг би, наприклад, користуватися ліфтами чи зіткнувся б з іншими перешкодами для роботи».

У травні 2023 року БЕБ вручило підозру генеральній директорці Gulliver Ірині Круппі і розпочало досудове розслідування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд