Категорія
Новини
Дата

Директорку столичного ТРЦ підозрюють в ухиленні від сплати 145 млн грн податків. Імовірно, йдеться про «Гулівер»

2 хв читання

Генеральну директорку компанії, яка є власником одного з найбільших офісних та торговельно-розважальних центрів Києва, підозрюють в ухиленні від сплати податків більш як на 145 млн грн. Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки. Судячи з інформації у судовому реєстрі, йдеться про ТОВ «Три О» і його керівницю Ірину Круппу.

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками «фіктивності» та «транзитності», на отримання різноманітних послуг та придбання матеріальних цінностей тощо.
  • Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йдеться у повідомленні БЕБ. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку, зазначається у повідомленні. 
  • На підставі отриманих доказів детективи БЕБ повідомили директорці столичного ТРЦ про підозру. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваній запобіжного заходу.
  • Слідство не вказує назву компанії та імʼя її директорки. Проте наведені БЕБ факти та інформація в Єдиному реєстрі судових рішень свідчать, що, ймовірно, йдеться про компанію – власника ТРЦ «Гулівер», ТОВ «Три О», та його керівницю Ірину Круппу.
  • ТРЦ «Гулівер» – единий у Києві великий ТРЦ, який включає ще й офісний центр. Ірина Круппа – єдина жінка – керівниця столичного ТРЦ станом на 2019 рік.
  • Forbes поки що не зміг звʼязатися із пресслужбою компанії для коментаря. Якщо керівництво БФК «Гулівер» надасть офіційний коментар щодо цієї інформації, то редакція його опублікує.

Контекст

У грудні 2022 року Forbes писав про те, що компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом «Гулівер», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками

«Гулівер» було побудовано на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – «Ексім». Поліщук придбав ще на той момент недобудований актив у 2012-му, стверджувало видання «Коммерсантъ». Попередніми бенефіціарами комплексу були Вагіф Алієв, Олексій Кучеренко та Сергій Веселов.

Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука «Михайлівський», де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У 2018-му держбанки марно намагалися продати права вимоги за кредитом щодо «Гуліверу» (стартова ціна становила 18 млрд грн), однак охочих стати новим кредитором Поліщука не знайшлося. Чому? «Гулівер» не був у заставі як цілісний майновий комплекс, – пояснив один зі співрозмовників Forbes, дотичний до перемовин. – Новий власник не зміг би, наприклад, користуватися ліфтами чи зіткнувся б з іншими перешкодами для роботи».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні