Багато перших користувачів ChatGPT забили на сполох після запуску чатботу в маси у грудні: застосунок може створювати код злочинної програми, яка буде здатна слідкувати за натисканням на клавіатуру користувачів, або програми-вимагача. /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Фейкові дівчата і викрадення особистих даних. Хакери підхопили штучний інтелект ChatGPT для кіберзлочинів. Що у них виходить?

Багато перших користувачів ChatGPT забили на сполох після запуску чатботу в маси у грудні: застосунок може створювати код злочинної програми, яка буде здатна слідкувати за натисканням на клавіатуру користувачів, або програми-вимагача. Фото Shutterstock

Чатбот на основі ШІ ChatGPT цієї зими став хітом у світі технологій. Але спеціалісти з кібербезпеки і ранні користувачі забили на сполох: такий розумний чатбот може неабияк полегшити роботу для ласих до наживи хакерів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Дослідники з кібербезпеки кілька днів тому попередили, що кіберзлочинці почали використовувати ChatGPT на основі ШІ від компанії OpenAI, щоб швиденько створювати інструменти для зламу. Шахраї також перевіряють здатність ChatGPT створювати інші чатботи, які б видавали себе за реальних дівчат і заманював обрані цілі. Про це Forbes дізнався від одного експерта, який моніторить злочинні форуми.

Подарунок для хакерів

Багато перших користувачів ChatGPT забили на сполох після запуску чатботу в маси у грудні: застосунок може створювати код злочинної програми, яка буде здатна слідкувати за натисканням на клавіатуру користувачів, або програми-вимагача.

Аж ось, повідомляється в звіті ізраїльської безпекової компанії Check Point, підпільні злочинні форуми нарешті усвідомили такі переваги чатбота. В одному із постів, на який натрапила Check Point, хакер похвалився злочинною програмою для Android, код до якої написав ChatGPT; ця програма вкрала потрібні файли, стисла їх і надіслала куди потрібно.

Ще цей хакер розповів про інший інструмент, який встановив на компʼютер додатковий «вхід» і дав змогу занести через нього іншу шкідливу програму.

На тому ж форумі інший користувач поділився кодом Python, який може шифрувати файли і який був створений за допомогою застосунку від OpenAI. Цей користувач стверджує, що це був перший код шифрування, який він створив у своєму житті.

Як зазначила у своєму звіті Check Point, такий код можна використати для зовсім безневинних цілей. Але також його «можна змінити, щоб він міг повністю зашифрувати компʼютер так, що власник і не знатиме». Тобто він може бути подібним до програми-вимагача.

Цей же користувач раніше продав доступ до хакнутих серверів компанії і вкрадених даних, написала Check Point.

Інший користувач також говорив про використання ChatGPT для створення функцій для даркнет-маркетплейсів, таких як Silk Road чи Alphabay. Для прикладу він показав, як чатбот може швидко створити застосунок, що слідкує за цінами на криптовалюту для теоретичної платіжної системи.

Алекс Голден, засновник кіберрозвідувальної компанії Hold Security, розповів, що «любовні шахраї» вже починають теж використовувати ChatGPT, щоб створити переконливих підставних осіб.

«Вони планують створити чатботи, які зможуть вдавати переважно дівчат у переписках із потенційними цілями, – каже Голден. – Вони намагаються автоматизувати невимушену розмову».

OpenAI не відповіла на прохання надати коментар для цієї статті.

Getty Images

Чатбот GPT Фото Getty Images

Це лише початок

Згідно зі звітом Check Point, зараз розроблені за допомогою ChatGPT інструменти виглядають «достатньо примітивно», проте це лише питання часу, коли «більш винахідливі» хакери знайдуть спосіб перетворити ШІ на свою перевагу.

Рік Фергюсон, віцепрезидент американської кіберрозвідувальної компанії Forescout, каже, що поки не схоже на те, що ChatGPT здатен написати достатньо складний код, як, наприклад, для програм-вимагачів. Але застосунок від OpenAI допоможе новачкам швидше і легше вийти на ринок незаконного цифрового промислу, адже чатбот може писати примітивні, але достатньо ефективні програми-шкідники.

Фергюсона більше непокоїть не створення кодів для викрадення даних жертв, а те, що ChatGPT може допомогти створювати сайти та боти, які б обманом переконували ділитися користувачів особистою інформацією. Чатбот може «розпочати індустрію створення і персоналізації злочинних сайтів, вузькоспрямованих фішингових кампаній і переконливих афер», додає Фергюсон.

Сергій Шикевич, дослідник кіберзагроз у Check Point, сказав Forbes, що ChatGPT буде «чудовим інструментом» для російських хакерів, які недостатньо володіють англійською, щоб сформулювати переконливі фішингові листи.

Якщо ж говорити про захист від злочинного застосування ChatGPT, Шикевич каже, що зрештою і «на жаль», це питання має вирішити контрольний орган.

OpenAI запровадив певний контроль, який не дає чатботу виконувати прямі запити на створення шпигунських програм, але хакерам і журналістам вдалося обійти таке обмеження.

За словами Шикевича, такі компанії, як OpenAI, можуть на законодавчому рівні зобовʼязати навчати їхні ШІ визначати таких порушників.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні