Категорія
Інновації
Дата

Перший український Фонд фондів на $300 млн. Венчурна асоціація планує вже цьогоріч створити інституцію, яка фінансуватиме фонди з фокусом на стартапи та МСБ. Які шанси (та ризики) має ідея-довгобуд

UVCA, Андрій Колодюк /колаж Анастасія Левицька

Голова наглядової ради UVCA та керівний партнер фонду AVentures Capital Андрій Колодюк. Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) планує запустити Фонд фондів до кінця 2024-го. Фото колаж Анастасія Левицька

Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) працює над запуском Фонду фондів. Подібні інституції існують у ЄС та багатьох інших країнах, обʼєднуючи десятки та сотні венчурних фондів та збільшуючи шанси стартапів та МСБ отримати фінансування. Український варіант Фонду фондів може запрацювати вже до кінця 2024-го. Як він працюватиме та чому ідею раніше не пропустили прем'єри Гройсман, Гончарук та Шмигаль?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) до кінця 2024 року планує запустити в Україні Фонд фондів. Потенційний обʼєм – у $300 млн від приватних інвесторів, повідомив Forbes голова наглядової ради UVCA та керівний партнер одного з найстаріших венчурних фондів України AVentures Capital Андрій Колодюк. Фонд фондів – це інвестиційна інституція, що збирає кошти та фінансує ними діяльність інших фондів, які своєю чергою інвестують в компанії та проєкти у своїх профілях.

Звідки впевненість у такому суттєвому розмірі майбутнього фонду? Колодюк запевняє, що вже має попередні домовленості. Серед потенційних учасників – Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ) та ще десяток інституційних інвесторів, додає він. Він відмовився розкривати їхні назви. На момент публікації цієї статті Forbes не отримав підтвердження від Європейського інвестбанка, який є розпорядником ЄІФ. «Будь-які деталі переговорів або планів співпраці з новими клієнтами залишаються конфіденційними, розкриття є прерогативою наших партнерів», – йдеться у відповіді ЄІФ 28 лютого 2024-го.

Президент Київської школи економіки (входить до UVCA) Тимофій Милованов та співзасновник IT-компанії Genesis Віталій Лаптенок, який є керуючим партнером фонду F1V, розповіли, що знають про плани запуску Фонду фондів, однак їм не відомі подробиці.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні