RMZ Infinity Complex, будинок Google та інших компаній інформаційних технологій, Бангалор /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

США, Польща чи ОАЕ. Де підняти гроші українському стартапу у 2022 році. Огляд найкращих умов

RMZ Infinity Complex, будинок Google та інших компаній інформаційних технологій, Бангалор Фото Getty Images

Через війну багато стартапів шукає екосистему поза межами України. США та європейські держави пропонують урядові програми для підтримки українських компаній – гранти, консультації, допомогу у візових питаннях. Яку країну обрати?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Через російське вторгнення більшість венчурних інвесторів перестали розглядати Україну як країну для інвестицій. Хоча і до цього український ринок був значно скромнішим навіть за ринки менших за розміром держав. 

США, Польща чи ОАЕ. Де підняти гроші українському стартапу у 2022 році. Огляд найкращих умов /Фото 1

Водночас на світовому венчурному ринку ситуація погіршилась, і раунди стало піднімати складніше. Війна, висока інфляція, зростання відсоткових ставок та інші фактори спричинили падіння розміру ринку у II кварталі 2022 року до $120 млрд. 

США, Польща чи ОАЕ. Де підняти гроші українському стартапу у 2022 році. Огляд найкращих умов /Фото 2

Конкуренція за гроші зросла, велика кількість стартапів зараз шукає екосистему поза межами України. На які країни звернути увагу? 

Де найкращі умови для українських стартапів: детальний розбір 

Європа

Польща 

Територіально й культурно близька країна, громадяни якої підтримують українців мало не потужніше за всіх інших. Держава з найзручнішою логістикою для українців, польську мову вивчити легко, а англійську знає понад третина населення. 

З 2017 року працює програма Polish-Ukrainian Startup Bridge, яка поєднує українських засновників із польською екосистемою. Вона допомагає отримати інвестиції, менторство, офіс, фінансову допомогу, тренінги. 

Також в країні працює урядова програма для іноземних стартапів Poland Prize, яка дає гранти до 66 000 євро, допомагає розвʼязувати питання з банками та житлом, залучати інвестиції, проходити акселерацію – словом, готує стартап до роботи в Польщі, супроводжує до виходу продукту на ринок. 

Польська інвестиційна і торгова агенція надає українським компаніям безплатний коворкінг у центрі Варшави, а також поради щодо взаємодії з державою, інформацію щодо ведення бізнесу в Польщі тощо. 

Німеччина

Це країна з найбільшою економікою в Європі, інтернаціональним середовищем, високим рівнем володіння англійською. Вона має другий найбільший ринок венчурних інвестицій у Європі та посідає друге місце в Європі за кількістю стартапів. 

Після «брекзиту» Берлін став найбільш стартапним містом Європи (а доти був Лондон). Якщо ваш стартап у сфері ITC чи фінтеху, то обов’язково треба розглянути Німеччину як опцію для релокації, бо країна має потужний бекграунд у цих індустріях. 

Нідерланди

Ще одна інтернаціональна та англомовна країна, але вартість життя там дуже висока: Амстердам на 17-му місці в Європі, Гарлем – на 25-му, Утрехт – на 26-му. Перед нідерландськими здебільшого лише швейцарські та скандинавські міста. 

У Нідерландах стартапам з України допоможуть отримати стартап-візу, також є різноманітні профільні спільноти для допомоги українцям

Іспанія

Дружня та відкрита країна, де вже веде бізнес багато українців. Країна проводить інноваційну політику та приязно ставиться до стартапів з України, безплатно запрошуючи команди на різноманітні івенти. 

У липні 2022 року в Іспанії запустився фонд Demium Central Europe Talent Fund I FCRE, який інвестує в компанії із Центральної Європи, зокрема з України. 

Spanish Startups надає українським стартапам, які хочуть переїхати в Іспанію, безплатні консультації щодо екосистеми та правил ведення бізнесу в країні. 

Франція

У Франції закрита екосистема, де не розмовляють англійською. Але отримати підтримку можна й там – у країні діє UA startup integration program in France, яка охоплює акселераційну програму в EuraTechnologies, коворкінг, допомогу в отриманні грантів, школу, страхування тощо. 

Греція

За ініціативи Грецької федерації підприємництва працює програма Greek — Ukrainian StartUp Gateway, яка охоплює допомогу у візових питаннях, розвитку бізнесу, безплатний переїзд до Греції, офіс та нетворкінг. 

Азія 

Далека та мало зрозуміла частина світу із зовсім іншими культурою та мовами. Українські стартапи йдуть туди рідко, хіба що ті, які цілеспрямовано прямують на азійський ринок. 

Близький Схід 

Ізраїль

Відомий розвиненою стартап-екосистемою, великою кількістю єдинорогів та великою кількістю мігрантів, зокрема з України. Вони можуть допомогти командам, які нещодавно переїхали. Можна отримати добре фінансування на ранніх стадіях.

Державні органи та приватний бізнес обох країн беруть участь в ініціативі Global Israeli Initiative, яка допомагає українцям з освітніми програмами, отриманням інвестицій, участю в конференціях. 

ОАЕ

В Еміратах багато нафтових грошей та хороша податкова система, але ці гроші активно інвестують у житло, а не в стартапи, тому особливих умов та допомоги українські команди тут не отримають. 

Північна Америка

Канада

Уряд Канади сприяє розвитку технологічних стартапів. Для них у країні працює Startup Visa Program, яка, крім візи та посвідки на проживання, дає простий доступ до фінансування, іноземних ринків, допомогу в розвитку стартапу, допомагає знайти контакти з експертами, потрібними саме вашому стартапу. 

Зверніть увагу на те, що у Квебеку більшість жителів франкомовні, в інших регіонах англомовні чи інколи двомовні. 

США 

Стартапи з українським корінням або пов’язані з Україною (наприклад, розташований R&D-центр) розподілені у світі нерівномірно. Центральні офіси абсолютної більшості розміщені в США, кілька в Україні та кілька в інших країнах Європи. 

Українські стартапи зазвичай можна зустріти на трьох стадіях фандрайзингу:

  • передпосівній
  • посівній 
  • раунд А. 

Стартапи, які дійшли до раунду Б, складають незначну кількість, на рік таких навряд буде більше за 2–3, і зазвичай вони розташовані в США. 

США – це Мекка венчурної індустрії, куди хоч раз у житті приїжджають всі. Але потрапити до США складно.

Однозначний плюс Америки в тому, що там часто можна зустріти змішані команди, в яких лише один засновник родом з України. Зазвичай це позитивно впливає на успіх стартапу. Серед таких стартапів – Whatsapp, GitLab, Rallyware. 

Штати мають велике різноманіття бізнес-віз, які підходять і для стартапів, але це саме візи в класичному розумінні, тобто лише дозвіл на в’їзд та перебування – допомоги вони не передбачають. Немає у Штатах і державної програми підтримки стартапів з України, є лише окремі приватні ініціативи, як-от ця на $30 млн

Кілька центрів у Штатах, на які варто звернути увагу українцям. 

Кремнієва долина 

Однозначний плюс Кремнієвої долини в тому, що вона має найбільшу концентрацію стартапів в Америці, а отже, чудову екосистему. 

На Долину припадає третина венчурних інвестицій у США, а кількість угод на $100+ млн буквально за рік зросла в півтора раза. 

 

США, Польща чи ОАЕ. Де підняти гроші українському стартапу у 2022 році. Огляд найкращих умов /Фото 3

Саме тут найбільша кількість єдинорогів у США.

США, Польща чи ОАЕ. Де підняти гроші українському стартапу у 2022 році. Огляд найкращих умов /Фото 4

Однозначний мінус — штат Каліфорнія, де розташована Долина, на третьому місці за вартістю життя (на другому Нью-Йорк, про нього далі). 

Нью-Йорк 

Тут одна з найкращих екосистем для стартапів у сфері Life Sciences, блокчейну, фінтеху, а також найбільша кількість edtech-стартапів у США. 

Маямі

Початково в місті бурхливо розвивалась велика кількість криптостартапів, але зараз активні й стартапи в інших напрямах – сильний напрям Life Sciences. Також тут одні з найнижчих податків у США. 

Техас

Штат почав активно залучати стартапи лише останніми роками. Тут немає податку на прибуток підприємств, вартість життя одна з найнижчих у Штатах, а Техаський університет входить до 40 найкращих у світі, тому проблем із найманням освічених співробітників-американців не має бути. 

На якій країні зупинити вибір

Якщо стартап збирається виходити на глобальний ринок і має унікальну технологію та бізнес-модель, найкраще вибрати США — там найбільші можливості. 

Якщо лише на ринок Європи, то найпростішою для адаптації буде екосистема Польщі – і з погляду можливостей для українців, і з погляду вартості та якості життя. 

Азія, Латинська Америка та Близький Схід занадто далекі територіально й ментально і не дають можливостей, якихі не можна отримати деінде. Африки на стартап-мапах світу поки майже не видно. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні