Категорія
Гроші
Дата

Королі новин. Хто стоїть за найбільшими новинними медіа в Україні: cайти, Telegram, YouTube, Facebook

Війна перевернула з ніг на голову новинне медіаполе: вперше у сучасній історії України телевізор програв іншому медіа. Telegram у 2022 році став основним провайдером новин. Хто зараз формує картину дня в голові українців

Уточнення. Ideal Media – це не новинний сайт, а мережа, яка допомагає новинним сайтам монетизувати трафік. Компанія зареєстрована в США в 2013 році. Олеся Бацман немає жодного відношення до компанії Ideal Media. ТОВ «ІДЕАЛ МЕДІА» - це українська компанія, яка не має жодного відношення до Ideal Media.

60% українців отримують новини з Telegram-каналів, тоді як з телебачення споживають новини лише 36% співгромадян. Це результати дослідження USAID-Internews щодо споживання медіа, опублікованого наприкінці 2022 року. 

Навіть онлайн-медіа обійшли ТБ. «Людям життєво важлива оперативна інформація, а ТБ, сайти, медіа не можуть конкурувати з Telegram-каналами, у яких одна мета – опублікувати інформацію першими», – каже Оксана Мороз, засновниця ініціативи «Як не стати овочем». Вона додає, що суттєвий недолік більшості Telegram-каналів – відсутність мінімальної перевірки інформації на достовірність.

Які ЗМІ використовують українці для отримання новин?

Які ЗМІ використовують українці для отримання новин?

Агреговані цифри мало що кажуть про інформаційну потужність конкретного ЗМІ чи квазімедіа, яким є анонімні Telegram-канали. Основний новинний продукт на телебаченні зараз – марафон «Єдині новини», який цілодобово транслюється на шести каналах. 

Частка за останні тижні – десь 10–11%, каже директор з ТБ-інвестицій Razom Group Ігор Полосьмак. За його розрахунками, тижневе охоплення марафону по всій Україні – близько 10,3 млн глядачів. Жодне інше ЗМІ не може похвалитися таким охопленням. Найбільші сайти ТСН, УНІАН та «Українська правда» мають зіставні цифри, але місячного охоплення.

До того ж на цих сайтах у рази більша кількість контенту, ніж у марафоні, тобто число споживачів однієї новини в середньому менше. Показник середнього охоплення однієї одиниці контенту дуже високий у найбільших Telegram-каналів, наприклад, кожну новину на каналі «Мир сегодня с Юрий Подоляка» і «Труха» читає (або принаймні скролить) понад 1 млн людей.

Топ-10 сайтів новин

Топ-10 сайтів новин

Топ-10 новинних Telegram-каналів

Топ-10 новинних Telegram-каналів

Топ-10 новинних YouTube-каналів

Топ-10 новинних YouTube-каналів

Топ-10 новинних Facebook-сторінок

Топ-10 новинних Facebook-сторінок

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні