Категорія
Лідерство
Дата

Правила переможців 2023-го. Які уроки засвоїли для себе переможці та фіналісти премії «Підприємець року». Розповідають співвласники monobank, Astarta «Аврора», «Кормотех», Gres Todorchuk і Genesis

Премія «Підприємець року»

Премія «Підприємець року»

Найкращі ідеї народжуються зранку – під час тренувань, прогулянок або в душі. А найбагатші джерела життєвої сили – погляд у майбутнє, робота і відчуття спільноти. Переможці та фіналісти премії «Підприємець року» діляться головними уроками 2023-го.

Олег Гороховський, 49

Співзасновник monobank

Відзнака «Підприємець року»

Нещодавно я дізнався, що українською «масса народу» буде «сила народу».

Мене вразило, як дух людей протрансльовано у мову. Наші клієнти, українці, мають надзвичайну силу. Тож мій головний висновок року: ми – сила, а не маса.

Не вважаю себе дуже стійкою людиною. Найкращий спосіб, щоб тебе не наздоганяли втома, сум чи депресія, – працювати. Коли мені сумно, я ще більше наповнюю календар. Але насправді, довкілля складне. Потрібна максимальна концентрація, щоб не зʼїхати з глузду.

Найкращі ідеї до мене приходять зранку, коли я займаюся спортом. Ти лише прокинувся, у тебе світла голова і можеш відволіктися від смартфону. Якщо плаваєш 40–50 хвилин, на 10-й настає стан медитації. Виходжу з басейну і одразу записую, що зробити.

Олег Гороховський, співзасновник monobank /Антон Забєльський для Forbes Україна

Олег Гороховський, співзасновник monobank Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Віктор Іванчик, 67

Засновник та СЕО Astarta Holding

Відзнака «Вибір аудиторії Forbes» 

Відзнака «Прозорість бізнесу та ділова репутація» 

Мій головний урок – не зупинятися, незважаючи на несприятливі обставини.

Фундамент моєї стійкості – приклади наших предків. Протягом віків вони боролися за справедливість, незалежність та гідність. Особливо за гідність. Ми повинні відповідати цим високим критеріям.

Я найбільш креативний, коли перебуваю в середовищі, де люди навчаються, – бізнес-школи, семінари, майстер-класи. Оточую себе книжками, аби постійно черпати там ідеї.

Віктор Іванчик, засновник та СЕО «Астарта» /Артем Галкін

Віктор Іванчик, засновник та СЕО «Астарта» Фото Артем Галкін

Лев Жиденко, 44

Співзасновник мережі «Аврора»

Відзнака «Прорив року» 

Відзнака «Вибір аудиторії Forbes» 

У працівників нашої компанії є право на помилку. Без нього люди бояться ризикувати.

Цього року я б додав право на неідеальність. Кожен у чомусь кращий, у чомусь гірший. Це класно. Неідеальність дозволяє бути собою.

У перші дні вторгнення клієнти говорили, що ми їм дуже потрібні. Ці слова давали сили. А коли ми побачили кліп Imagine Dragons про Сашка з Новогригорівки з розбомбленим будинком, у нас виникла ідея здійснити диво. Ми запропонували йому відбудувати дім. Коли Сашко ходив вулицями села, думав, що це розруха всього життя. Але – раз! – і сталося чудо.

Я знайшов нетипове для себе хобі. У дитинстві у нас було три городи, на яких мені доводилося тяжко працювати. Я присягнувся собі,

що вчитимусь і займатимусь бізнесом, аби мені більш ніколи не довелося цього робити. А цьогоріч це чомусь почало мені подобатись. Я посадив город, доглядаю за ним, експериментую. Знаходжу в цьому відпочинок.

Є три моменти, коли я винаходжу найкращі ідеї. Перший – прогулянка. Другий – їзда на машині гарною дорогою, коли я сам і слухаю музику чи аудіокнигу. У мене вмикається стан потоку. Третій – просто розмова.

 

Лев Жиденко, співзасновник мережі «Аврора» /з особистого архіву

Лев Жиденко, співзасновник мережі «Аврора» Фото з особистого архіву

Ярослава Гресь, 41

Координаторка платформи UNITED24 та співзасновниця агенції Gres Todorchuk

Відзнака «Внесок у перемогу» 

Єдине слово, в якому сконцентровані всі мої думки про 2024 рік, – «продовжувати».

Нам не можна зупинятися. Продовжувати йти, бігти, перевигадувати себе. Всі класичні комунікації випробувані. Аудиторія, клієнти, споживачі, гості втомилися. Потрібно знаходити для них нові слова, щоб зростати і допомагати Україні у визначальний час її історії.

Ми – українські підприємці. Тож я впевнена, ми зможемо знайти все, щоб продовжувати.

Ярослава Гресь, координаторка платформи UNITED24 та співзасновниця агенції Gres Todorchuk /Антон Забєльський для Forbes Україна

Ярослава Гресь, координаторка платформи UNITED24 та співзасновниця агенції Gres Todorchuk Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Володимир Многолєтній, 40

Співзасновник та СЕО Genesis

Фіналіст премії «Підприємець року», відмовився від участі в номінаціях

Одна з цінностей Genesis – ніколи не здаватися.

Виклики у всіх різні, а рецепт того, щоб залишатися продуктивним довго і не збожеволіти, простий – працювати, менше читати новини та фокусуватися в одній точці.

Підприємництво завжди було малопривабливою роботою. Треба ухвалювати складні рішення в атмосфері невизначеності. Багато стресу. У кожного є речі, які дозволяють якісно перформити на довгій дистанції. Для мене важливі гарний сон та спорт. Це амортизує тиск бізнесу.

На початку вторгнення я налаштувався, що воно триватиме пʼять років. Більше я намагаюся не думати про терміни. Зʼявилася нова реальність. Вона інша, але завдяки ЗСУ не жахлива. Є можливість жити в Києві, будувати бізнес і працювати.

Не поспішаю приймати рішення. Намагаюся «переспати з ідеєю», взяти паузу у два дні. Мозок на підкірці все обробляє, і я доходжу рішення – зазвичай під час сну або прогулянок. Не знаю, чи можна індукувати цей процес і зробити себе більш креативним.

Мій спосіб максимізації креативу – нормально висипатися.

Володимир Многолєтній, співзасновник та СЕО Genesis /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Володимир Многолєтній, співзасновник та СЕО Genesis Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Тарас Панасенко, 35

Співзасновник та СЕО мережі «Аврора» 

Відзнака «Прорив року» 

Якщо забувати про великі справи, маленькі теж згаснуть. Треба мріяти про велике, мати амбіції і не тонути в тому, що оточує.

Мене підтримують мільйон клієнтів щодня і 11 000 людей, які у нас працюють. Це відчуття спільноти та відповідальності.

Ідеї приходять до мене в абсолютно незапрограмовані моменти. Як правило, вони неробочі – коли спілкуєшся із кимось про життя або філософію.

Тарас Панасенко, співзасновник та СЕО мережі «Аврора» /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Тарас Панасенко, співзасновник та СЕО мережі «Аврора» Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

Ростислав Вовк, 43

Співзасновник та СЕО «Кормотех» 

Відзнака «Родинний бізнес»

Висновок року – я замучився жити з родиною в різних країнах.

Тому з Нового року дружина із молодшою дитиною повертаються до Львова. Що стосується бізнесу – неможливе можливо. Блокади і війни нас не зупинять. Українці – просто шалена нація, суперцілеспрямована й антикрихка.

Найкращі ідеї приходять, коли я зранку чищу зуби. Це знає вся команда. Коли треба прийняти якесь рішення, вони кажуть: «Подумай про це зранку, як будеш чистити зуби».

Триматися мені допомагають погляд у майбутнє та близькі. Цьогоріч ми писали стратегію на наступні пʼять років, і щоранку я прокидався з думками про неї. Ми багато інвестували в Україну.

Щодня ми з дітьми та дружиною зідзвонюємось і обговорюємо день. Щодня шукаєш маленьку ціль, якої маєш досягнути. Досягаєш – і з задоволенням лягаєш спати.

Ростислав Вовк, співзасновник та СЕО «Кормотех» /з архіву «Кормотех»

Ростислав Вовк, співзасновник та СЕО «Кормотех» Фото з архіву «Кормотех»

Правила переможців 2023-го. Які уроки засвоїли для себе переможці та фіналісти премії «Підприємець року». Розповідають співвласники monobank, Astarta «Аврора», «Кормотех», Gres Todorchuk і Genesis /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні