Категорія
Життя
Дата

1500 відвідувачів у день та 20 000 літрів борщу щороку. Вийшов фільм Veselka про найвідоміший український ресторан Нью-Йорка. П'ять фактів про заклад у цифрах

ресторан Veselka в Нью-Йорку /Getty Images

З початком повномасштабного вторгнення Veselka зібрала $500 000 на допомогу Україні, кількість відвідувачів у закладі подвоїлася Фото Getty Images

«Десятиліттями ресторан був серцем громади. Тепер його роль важливіша, ніж будь-коли», – йдеться в документальному фільмі Veselka, що вийшов у прокат 22 лютого. Головний герой стрічки – однойменний український заклад, який відкрився у Нью-Йорку у 1950-х роках. Щороку там готують 1,8 млн вареників і 20 000 літрів борщу. Що потрібно знати про Veselka – найвідоміший ресторан української кухні за межами України? Forbes зібрав пʼять фактів про заклад у цифрах

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

На тісній кухні на Нижньому Мангеттені ліплять вареники українці з Нової Каховки, Миколаєва, Львова і Тернополя. Це працівники Veselka – найвідомішого ресторану української кухні в Нью-Йорку, що десятиліттями працює на Другій авеню.

Документальний фільм Veselka вийшов у прокат 22 лютого. Покази триватимуть до 28 лютого в кінотеатрах «Планета Кіно» у Києві, Львові, Одесі та Харкові. Режисер стрічки Майкл Фіоре – постійний гість закладу з 1990-х років. Veselka була другою їдальнею для студентів Нью-Йоркської школи мистецтв Тіша, зокрема й для Фіоре.

Його фільм досліджує історію ресторану, стосунки між поколіннями власників, а також їхні спроби підтримати українців після початку великої війни.

З початком повномасштабного вторгнення Veselka зібрала $500 000 на допомогу Україні, кількість відвідувачів у закладі подвоїлася. «Десятиліттями заклад був серцем громади, тепер його роль важливіша, ніж будь-коли», – йдеться у стрічці, яку озвучив американський актор Девід Духовни.

Скільки людей щодня годує ресторан і що змінилося після початку великої війни? Ось пʼять фактів про культовий заклад у цифрах.

70 років роботи і три покоління власників

«Свій до свого по своє» – за таким принципом у 1954 році в Нью-Йорку почав роботу заклад емігрантів із Західної України Володимира та Ольги Дармохвал, каже дослідниця і гастроблогерка Мар’яна Душар. Veselka стартувала як кіоск із солодощами та ланчами для української громади Мангеттена. 70 років потому він став рестораном, що «вріс» у американський гастрономічний ландшафт.

Заклад Veselka в Нью-Йорку

Перше приміщення Veselka. Джерело: Fiore Media Group

У 2020-му журнал Esquire включив Veselka до списку 100 улюблених закладів США, які потрібно зберегти на тлі пандемії. У 2023-му ресторан став півфіналістом «кулінарного Оскара» James Beard Award. З 2020-го закладом керує Джейсон Бірчард – власник у третьому поколінні. Попередні 45 років ресторан очолював його батько Том Бірчард, колишній зять Дармохвалів. Шлюб із донькою засновників розпався, але Бірчард зберіг Veselka за собою.

Документальна стрічка описує труднощі, з якими стикнувся Джейсон Бірчард, зайнявши місце батька.

На кухні ресторану працює 30 українців, більшість із них мають родичів на батьківщині. Війна змусила Veselka зосередитися на допомозі Україні та сім’ям працівників, відклавши довгоочікуваний ремонт.

1500 відвідувачів на день

У березні 2022-го черга до Veselka стояла з 10-ї ранку до 10-ї вечора. До повномасштабного вторгнення РФ заклад щодня обслуговував у середньому 600–700 відвідувачів. Після початку великої війни ця цифра зросла до 1500, обсяг роботи подвоївся, розповідав CNBC менеджер ресторану Віталій Десятниченко.

Ресторан Veselka, документальний фільм

Джейсон Бірчард і Віталій Десятниченко на кухні Veselka. Кадр із фільму. Джерело: Fiore Media Group

«Неправильно було б стверджувати, що українська кухня почала бути видимою лише після початку війни, – каже Душар. – Але все українське опинилося в особливому фокусі, кухня не стала винятком». Іноземці йшли в українські заклади і з цікавості, і задля підтримки, додає дослідниця.

На хвилі підтримки Veselka почала розширюватися. У 2023 році запустили корнер у приміщенні Центрального вокзалу Нью-Йорка, на весну 2024-го анонсували відкриття нового закладу у Вільямсбурзі у штаті Вірджинія. Після запуску нової локації флагманський заклад в Іст-Вілледж на Мангеттені закриють на ремонтні роботи, зокрема для розширення кухні, розповідав Бірчард виданню The New York Post.

10 появ у фільмах і серіалах

Ресторан уже з’являвся в американських художніх фільмах, серіалах і гастрошоу. У фільмі «8 подруг Оушена» вареники з Veselka куштують Сандра Буллок і Кейт Бланшет, у закладі зустрічаються персонажі серіалу «Пліткарка».

Загалом на рахунку ресторану – 10 появ у фільмах і серіалах. Ініціатива завжди йде від кіношників, і у Veselka це вважають досягненням. «Блогерам, фуд-блогерам, журналістам зазвичай платять, щоб вони прийшли і щось зняли. У нас такий концепт, що всі приходять самі», – розповідав «Бабелю» колишній шеф-кухар ресторану Дмитро Марценюк.

Трейлер фільму Veselka: The Rainbow on the Corner at the Center of the World

У 2023-му заклад показали в гастро-шоу Taste The Nation із Падмою Лакшмі, що виходить на стрімінговому сервісі Hulu. У випуску йдеться про українську діаспору Нью-Йорка, історію української кухні та самого ресторану.

20 000 літрів борщу і 1,8 млн вареників на рік

У 1990-х Veselka стала цілодобовим закладом, де подають сніданки, бранчі, вечері та різноманітні закуски. Поряд із традиційними українськими стравами – варениками, дерунами, борщем і голубцями – в меню ресторану є польський бігос, бургери і вафлі.

Veselka, Нью-Йорк

Серед працівників Veselka – 30 українців. Фото: Getty Images

До повномасштабної війни у закладі готували 3000 вареників щодня, тепер ця цифра зросла до 5000, йдеться на сайті ресторану. Щороку виходить 1,8 млн вареників і близько 20 000 літрів борщу. Ціна за порцію вареників стартує від $9, тарілка борщу коштує $11.

$500 000 на допомогу Україні

Невдовзі після початку великої війни Veselka вирішила спрямовувати 100% виручки від продажу борщу на гуманітарні потреби України. Склад ресторану перетворили на центр для збору пожертв, зокрема ліхтариків, батарейок, гігієнічних та медичних засобів. «Люди приносили речі щодня, безперервно», – розповідав Десятниченко.

Ресторан Veselka /Getty Images

Кампанія Eat Borscht, stand with Ukraine зібрала $500 000 на підтримку України Фото Getty Images

Їжа залишається одним із найзрозуміліших способів культурної дипломатії, говорить Душар. Мер Нью-Йорка Ерік Адамс прийшов на ланч у Veselka на 12-й день повномасштабного вторгнення РФ. За борщем обговорювали потребу України в бронежилетах та інших видах допомоги. «Ми тут, щоб висловити підтримку Україні і розділити з вами трапезу – було дуже важливо», – сказав Адамс після цієї зустрічі.

За перші два місяці кампанія Eat Borscht, stand with Ukraine зібрала $150 000 на підтримку України. На початок 2024-го сума допомоги склала $500 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні