Категорія
Життя
Дата

У 2023-му українське кіно принесло державі 31,4 млн грн. Це в 4,5 раза більше, ніж торік. Які фільми «заробили» найбільше

У 2023-му українські фільми принесли державі рекордну суму коштів у гривні: 31,4 млн. Це більше, ніж за останні чотири роки. Як кіно може «заробляти» для держави і від яких фільмів вона отримала найбільше

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Десять місяців 2023 року принесли Державному агентству України з питань кіно 31,4 млн грн від реалізації прав на фільми – це в 4,5 раза більше, ніж торік. Якщо Держкіно фінансово підтримує виробництво фільму, отримує відсоток прибутку від його комерційного використання. Розмір відсотку завжди різний; його фіксують у договорі між продюсерами та Держкіно. Гроші надходять до спецфонду держоргану.

Причина такого зростання – вихід у прокат фільмів, на які були великі сподівання, каже продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич. Вона згадує мультфільм «Мавка. Лісова пісня» та історичний екшн «Довбуш» Олеся Саніна. Перший – виробництва Film.ua Group, другий — Pronto Film. Обидва, зі слів продюсерки, «отримали солідне фінансування». 

На виробництво «Мавки» агентство виділило 49,5 млн, на «Довбуша» – 65 млн грн. Мультфільм «повернув» державі 12,4 млн грн, історичний екшн – 1,9 млн грн, свідчать дані звіту Держкіно за 2023 рік.

Загальна сума повернутих Держкіно коштів за останні п’ять років складає 91 млн грн. Скільки держава інвестує у фільми? Лік на мільярди. Станом на листопад 2022 року у виробництві перебувало 137 фільмів із загальною сумою держпідтримки 1,5 млрд грн, йдеться у звіті Держкіно за 2022 рік.

У 2023-му українське кіно принесло державі 31,4 млн грн. Це в 4,5 раза більше, ніж торік. Які фільми «заробили» найбільше /Фото 1

За останні п’ять років найбільшу суму спецфонду приніс фільм «Студії Квартал 95» «Я, ти, він, вона». У 2019-му до спецфонду надійшло 13,3 млн грн.

Які фільми принесли гроші Держкіно

Найбільше у 2023 році «повернула» «Мавка»: 12,4 млн грн – це 40% від усіх виплат, що надійшли до спецфонду за реалізацію прав на фільми. Впродовж восьми місяців в українському та світовому прокаті мультфільм заробив $20 млн. В Україні прокат триває досі, а кількість країн, де покажуть мультфільм, зростає. «Мавку» продали на понад 20 територій, а 1 грудня вона вийде на Netflix.

Цьогоріч воєнна драма «Снайпер. Білий ворон» (2022) принесла спецфонду 2,2 млн грн, торік – понад 940 000 грн. Держава інвестувала у фільм майже 24 млн грн – це 80 % загальної вартості виробництва фільму. Загальні збори склали 5 246 205 грн, свідчать дані Держкіно. Фільм виходив у прокат в країнах Балтії, а діджитал-права на показ фільму придбали провідні світові та українські сервіси – Amazon Prime Video, Apple TV+, Netflix, Megogo та Sweet.tv.

За останні п’ять років найбільшу суму спецфонду приніс фільм «Студії Квартал 95» «Я, ти, він, вона». У 2019-му до спецфонду надійшло 13,3 млн грн. Впродовж тривалого часу цей фільм був найбільш касовим українським фільмом в Україні, бо зібрав 71 млн грн за весь час прокату. У березні 2023-го титул відійшов «Мавці»

Скільки держава заробляє на кіно

Загальна сума повернутих Держкіно коштів за останні п’ять років складає 91 млн грн.

Як кіно заробляє для держави

Держкіно має право на відсоток від комерційного використання фільму, а управлінням прав займається продюсер, пояснює Сінькевич. Він чи вона продають стрічку на різні території та діджитал-платформам, передають у прокат тощо.

Для кожної стрічки відсоток прибутку, який треба сплатити Держкіно, визначають окремо. У випадку з «Мавкою» розмір частки агентства у майнових правах на фільм складає 26,45%, пише «Детектор медіа». Саме таку частку від прибутку творці стрічки студія «Анімаград» (частина Film.ua Group) повинні сплатити Держкіно.  

«Ми сплачуємо відсоток від продажів, поки не повернемо 50% від суми, яку отримали від Держкіно на створення фільмів, – каже продюсерка Анна Яценко. Серед стрічок, випущених продакшеном Forefilms, співвласницею якого є Яценко, – «Я і Фелікс» Ірини Цілик, «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча.

Фільм Лукіча зібрав у прокаті 34,3 млн грн, вийшов на Netflix, Megogo та Sweet.tv. При залучених близько 20 млн грн від Держкіно повернути вдалось 6,3 млн грн. «Але кожен кейс окремий, бо на кожен фільм окремо підписаний договір про дистрибуцію і у кожного свій бокс-офіс», – каже Яценко.

На що скеровують гроші зі спецфонду?

Натисніть «Читати більше»

Згідно з чинним законодавством, бюджетні кошти можна використати для: 

  • створення та розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії, фільмів художньої та культурної значущості та фільмів-дебютів в обсязі до 100%;
  • розповсюдження та популяризація національних фільмів шляхом фінансування творчих зустрічей, презентацій, прем’єрних показів, рекламування та інших необхідних заходів;
  • покриття витрат на проведення конкурсного відбору фільмів (проведення експертної оцінки кінопроєктів, придбання канцелярських товарів, оргтехніки, обладнання, програмного забезпечення);
  • покриття витрат на видачу державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрацію фільмів;
  • забезпечення виконання міжнародних договорів у сфері кінематографії.

В період з 2019 по 2023 рік виробництво фільмів фінансували коштом загального фонду держбюджету, із спеціального фонду гроші не залучали, йдеться у відповіді Держкіно на запит Forbes. 

Чи є шанси, що зростання надходжень у спецфонд Держкіно стане тенденцією? Ні, переконана Сінькевич: на горизонті немає великих релізів. Їх появі не сприяє відтік кадрів зі сфери та брак фінансування, додає продюсерка. 

«Щоб отримати міжнародні кошти, потрібно спершу залучити національні, – каже Сінькевич. – Тому виробництва, як було до вторгнення, немає. І навіть якби [зараз] знімався, умовно, «Довбуш», зібрати команду на зйомки було б майже неможливо».   

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні