Категорія
Життя
Дата

Костюк, Зеленський, Горбунов. Чиї фільми зібрали найбільші бокс-офіси за останні десять років? 18 найефективніших українських кінопродюсерів – дослідження MBR

Єгор Олесов, Надія Коротушка, Володимир Зеленський, Ірина Костюк, Юрій Горбунов /колаж Анастасія Решетнік

Видання Media Business Reports визначило, хто з українських кінематографістів був найбільш продуктивним та ефективним за ці 10 років. На колажі: вгорі – Єгор Олесов та Надія Коротушка, знизу – Володимир Зеленський, Ірина Костюк, Юрій Горбунов Фото колаж Анастасія Решетнік

Видання Media Business Reports (медіа зі структури кінокомпанії FILM.UA Group) назвало 18 найефективніших продюсерів останнього десятиліття. До переліку увійшли продюсери, сумарні бокс-офіси фільмів яких перетнули позначку у $1 млн. Хто потрапив до ренкінгу та які з їхніх стрічок «заробили» найбільше – у дослідженні MBR

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Дисклеймер: на момент публікації продюсерів у списку було 20. Пізніше двох із них — Андрія Радько та Катерину Гордецьку — виключили з ренкінгу: після додаткової перевірки видання MBR зʼясувало, що вони не є громадянами України.

Протягом останніх десять років український кінематограф показує чимале зростання. У 2014-му частка касових зборів українських стрічок у національному прокаті складала 1% від загального бокс-офісу, у доковідному 2019-му – вже 8%, а за перші пів року 2023-го – 22,8%. Це абсолютний рекорд за роки незалежності. 

Показник успішності авторського кіно – нагороди на міжнародних фестивалях: лише цього року «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка отримала три відзнаки, а фільм «Ми не згаснемо» Аліси Коваленкоп’ять, йдеться у звіті Держкіно за 2023 рік. А успішність комерційного кіно визначають зароблені в кінотеатрах гроші. Як би не оцінювали стрічку критики, фінальне рішення приймає глядач – головний споживач фільмів. 

Зібравши бокс-офіс українських фільмів у національному кінопрокаті за останнє десятиріччя, MBR фокусувались не на проєктах, а на людях, які їх створюють. Такий кут зору має продемонструвати, хто з українських кінематографістів був найбільш продуктивним та ефективним за ці десять років. 

Фокус – на продюсерів

Проаналізувавши всі українські фільми, що були в національному прокаті з 2014 року, редакція MBR склала перелік їхніх продюсерів. Це понад 200 людей, ранжованих відповідно до сумарних зборів стрічок, над якими вони працювали. 

Утім 2023 рік ще не закінчився, тож повний рейтинг за останнє десятиліття MBR опублікують пізніше. Наразі – «тизер»: топ-18 українських продюсерів. Саме стільки за сумарною касою своїх фільмів у прокаті змогли перетнути позначку в $1 млн. 

Костюк, Зеленський, Горбунов. Чиї фільми зібрали найбільші бокс-офіси за останні десять років? 18 найефективніших українських кінопродюсерів – дослідження MBR /Фото 1
Костюк, Зеленський, Горбунов. Чиї фільми зібрали найбільші бокс-офіси за останні десять років? 18 найефективніших українських кінопродюсерів – дослідження MBR /Фото 2
Костюк, Зеленський, Горбунов. Чиї фільми зібрали найбільші бокс-офіси за останні десять років? 18 найефективніших українських кінопродюсерів – дослідження MBR /Фото 3
Костюк, Зеленський, Горбунов. Чиї фільми зібрали найбільші бокс-офіси за останні десять років? 18 найефективніших українських кінопродюсерів – дослідження MBR /Фото 4

Хто потрапив до списку найпродуктивніших продюсерів України

Першість у ренкінгу здобув продюсер Єгор Олесов із дев’ятьма фільмами. Найбільші бокс-офіси – у мультфільму «Мавка. Лісова пісня» (Animagrad, FILM.UA Group), трилера «Захар Беркут» (FILM.UA Group, CinemAday) та мультфільму «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» (Animagrad, FILM.UA Group). Їхня каса склала $4,3 млн, $1,4 млн та $1,4 млн відповідно.

Серед інших спродюсованих Олесовим популярних стрічок – «Незламна» (FILM.UA Group, «Нові люди»), «Зірки за обміном» (FILM.UA Group, Secret Service Entertainment Agency) та «Ціна правди» (FILM.UA Group, Film Produkcja, Jones Boy Films, Parkhurst).     

Ірина Костюк потрапила на друге місце завдяки бокс-офісам «Мавки» та двох перших частин «Скаженого весілля» (FILM.UA Group, «Прототип продакшн»). Каса останніх становила майже $2 млн та $1,7 млн за першу та другу частини відповідно. 

Наступні три місця ділять Сергій і Борис Шефіри й Андрій Яковлєв, які спродюсували комедію «Я, Ти, Він, Вона» (Студія «Квартал 95»), що кілька років залишалась найбільш касовим українським фільмом із бокс-офісом $2,6 млн грн та майже 800 000 проданих квитків. Цей результат вдалось обігнати лише «Мавці» із $4,3 млн та 1,2 млн проданих квитків. 

Серед найбільш касових фільмів, якими займались Шефіри, – комедії «8 кращих побачень» («Грин Филмс», Продюсерский центр «Горад») і «Слуга народу 2». Вони заробили в прокаті $1,3 млн і близько $885 000 відповідно.

До десятки найбільш продуктивних продюсерів також потрапили Надія Коротушка («Скажене весілля»), Володимир Зеленський («Я, Ти, Він, Вона») та Юрій Горбунов («Скажене весілля»).

Методологія складання рейтингу

Натисніть «Читати більше»

  • У межах дослідження проаналізовані ігрові й анімаційні повнометражні кінопроєкти національного виробництва (або у копродукції з Україною), що вийшли у національний прокат у 2014–2023 роках. Дані у топ-18, який ми презентуємо сьогодні, обмежуються 29 жовтня 2023 року.
  • Рейтинг складено відповідно до суми касових зборів усіх фільмів того чи іншого продюсера в кінопрокаті України за означений період. У більшості випадків над стрічкою працюють кілька продюсерів, тому показники одного й того самого проєкту йдуть до загального заліку кожного з продюсерів, хто брав участь у створенні фільму.
  • Рейтинг сформовано на базі відкритих даних, тож фільми, касові збори котрих виробниками не озвучувалися (або озвучувалися частково), увійшли до таблиці з відповідними примітками: наприклад, немає даних із кількості проданих квитків, хоча загальний бокс-офіс є.
  • Для уніфікації касових зборів різних років сума кожного окремого релізу обчислювалася в доларах США, виходячи з середнього офіційного курсу Нацбанку гривні до долара за перші два тижні прокату цього релізу (зазвичай саме на цей період припадає левова частка бокс-офісу).
  • Це дослідження враховує тільки національний кінотеатральний прокат, без результатів зарубіжного бокс-офісу.

У наступних дослідженнях MBR сфокусуються на авторських, фестивальних і документальних фільмах, які мають інші завдання, тож бокс-офіс для них – не ключовий показник. Відповідно, методологія підрахунків буде іншою.  

Команда MBR також працює над аналогічними ренкінгами режисерів і сценаристів. Список за повні десять років з аналізом роботи українських продюсерів, режисерів і сценаристів кіно буде опублікований на початку 2024-го у Media Business Reports.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні