Категорія
Життя
Дата

Настільна книга СЕО від Бена Горовіца, підручник з фандінгу і дещо про роботу без стресу. Топи IT-школи Mate academy радять 6 книжок, які треба прочитати, якщо хочете запускати стартап

Mate academy /Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

Які книжки лежать на столах топменеджерів школи, що знаходить роботу в IT 90% своїх випускників, і що вони радять прочитати кожному, хто замислюється про власний стартап. Фото Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

Мрієте про власний стартап або вже запустили його? Команда IT-школи Mate academy рекомендує шість книжок, що допоможуть на різних етапах цього шляху. Про найм найкращої команди, підводні камені у залученні інвестицій, збереження продуктивності без вигорання – класика лідерства від засновника Y Combinator Пола Грема і співзасновника Andreessen Horowitz Бена Горовіца

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«З огляду на глобальну ситуацію великого попиту на IT немає», – казав Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. На вересень 2023 року на майже 7000 IT-вакансій в Україні претендували понад 91 000 кандидатів, свідчать дані Djinni. Втім, IT-школі Mate academy, бізнес якої – працевлаштування та навчання айтівців, вдається не лише виживати, а й отримувати $500 000 виторгу на місяць. Це втричі більше, аніж у 2022-му. 

Які книжки лежать на столах топменеджерів школи, що знаходить роботу в IT 90% своїх випускників, і що вони радять прочитати кожному, хто замислюється про власний стартап. 

CEO варто це прочитати

«Безжальна правда про нещадний бізнес. Розбудова бізнесу в умовах невизначеності», Бен Горовіц, 2014 р. 

Радить Роман Апостол, співзасновник та CEO EdTech-стартапу Mate academy

«Безжальна правда про нещадний бізнес. Розбудова бізнесу в умовах невизначеності», Бен Горовіц, 2014 р.

«Безжальна правда про нещадний бізнес. Розбудова бізнесу в умовах невизначеності», Бен Горовіц, 2014 р.

Про книжку:

«У вражаючому томі пана Горовіца більш ніж достатньо суті, щоб стати класикою з лідерства», – йдеться в рецензії The Economist на «Безжальну правду про нещадний бізнес».

Співзасновник венчурного фонду Andreessen Horowitz Бен Горовіц дає поради з побудови та управління стартапом. Він шукає відповіді на цілий спектр болючих питань, що можуть виникнути у підприємців: як звільнити лояльного співробітника, чи можна хантити людей із компанії свого друга, чому Andreessen Horowitz надає перевагу генеральним директорам, які є засновниками компанії. 

Відгук Апостола:

Будувати великі компанії – задача з зірочкою. Будувати великі компанії під час війни – задача з трьома зірочками. Бен Горовіц пише, як бути CEO під час війни (економічної – в його випадку), проте його поради чудово переносяться на реалії українських СЕО. Книга – про складні рішення, які повинен приймати СЕО, та уроки з цих рішень. Прочитавши її, можна уникнути багатьох граблів, на які зазвичай наступають керівники компаній.

Відповіді на полярно різні питання, які знадобиться знати фаундерам 

«Хакери й Художники. Великі ідеї компʼютерного століття», Пол Грем, 2010 р.

Радить Макс Лисак, співзасновник та CGO EdTech-стартапу Mate academy

«Хакери й Художники. Великі ідеї компʼютерного століття», Пол Грем, 2010 р.

«Хакери й Художники. Великі ідеї компʼютерного століття», Пол Грем, 2010 р.

Про книжку:

«Хакери й Художники» – збірка есеїв, написаних засновником стартап-акселератора Y Combinator Полом Гремом. Їх обʼєднує спільна тема: що означає бути хорошим програмістом і як створювати інновації, водночас заробляючи статки.

Грем порівнює світ компʼютерів із інтелектуальним Диким Заходом – «ти можеш стріляти ідеями, в кого захочеш, якщо готовий до наслідків» – і вчить читача, як жити й працювати у цьому світі. 

Чому «Хакери і Художники»? За Гремом, у цих професій багато спільних рис. Одна з них – створення гарних речей. У гостьовій лекції у Гарварді він стверджує, що світ переживає золотий час хакінгу, і проводить чергову паралель із програмістами та митцями. «У часи Леонардо живопис не був настільки крутим, яким став завдяки роботі цього художника, – каже він. – Наскільки крутим стане хакінг, залежить від того, що ми зробимо з цим медіумом».    

Відгук Лисака: 

Пол Грем, засновник легендарного тек-акселератора Y Combinator, зібрав докупи кілька есе зі свого блогу в книгу. Він дав відповіді на питання: «Як розуміти ідеї, які є загальноприйнятими та водночас хибними», «Як стати багатим», «Які мови програмування є перспективними», «Чому нерівність у доходах не є проблемою» та «Чому сучасні школи більше неефективні» і так далі. Але необов’язково купувати книгу, щоб отримати доступ до мудрості цієї легендарної у світі стартапів людини. Всі есе є у відкритому доступі

Золота класика про найм та корпоративну культуру 

«Робота рулить! Уроки Google. Правила гри у команді мрії», Ласло Бок, 2015 р.

Радить Анна Апостол, співзасновниця та COO EdTech-стартапу Mate academy

«Робота рулить! Уроки Google. Правила гри у команді мрії», Ласло Бок, 2015 р.

«Робота рулить! Уроки Google. Правила гри у команді мрії», Ласло Бок, 2015 р.

Про книжку:

У 2023-му Google обійняв 11-те місце у рейтингу найкращих великих роботодавців Америки від Forbes і третє – у рейтингу роботодавців для жінок. Потужний бренд роботодавця компанія побудувала, зокрема, завдяки Ласло Боку – ексвіцепрезиденту з персоналу у Google. Він залишив компанію у 2016-му.

«Робота рулить!» – бестселлер The New York Times bestseller та Wall Street Journal. У ній Бок описує, як будував політику роботи з людьми у Google. Топменеджер дає інструменти з побудови компанії, працювати у якій мріє кожен, ґрунтуючись на психології, поведінковій економіці та досвіді, набутому у технологічному гіганті.  

Відгук Апостол:

Ця книга – джерело крутих інсайтів з найму та корпоративної культури в Google. Всередині багато корисного про повноваження менеджерів і загалом прийняття рішень. В частині про обмеження влади менеджерів гарно описується логіка роботи, яка підштовхує людину до збереження контролю, у той час коли працівники, насправді, прагнуть більшої автономії. У Google керівники не вирішують, кого приймати на роботу або кому надавати підвищення. Цими питаннями займається спеціальний комітет. 

Також корисний опис про використання даних для підтвердження правильності прийнятих рішень (data-driven approach), оскільки наша інтуїція часто помиляється. Фахівці з комп’ютерних наук стверджують: мозок отримує щоденно 11 мільйонів бітів інформації, але може обробити лише 40. Ми часто приймаємо недоцільні рішення, навіть не усвідомлюючи цього. 

Корисно про залучення коштів та економічні наслідки цього

«Гід фаундера. Венчурне фінансування» Дейв Лішего, 2017 р. 

Радить Олександр Улицький, CFO EdTech-стартапу Mate academy

«Гід фаундера. Венчурне фінансування» Дейв Лішего, 2017 р.

«Гід фаундера. Венчурне фінансування» Дейв Лішего, 2017 р.

Про книжку:

Дейв Лішего очолює відділ фінансового планування та аналізу у Duolingo. Раніше він обіймав посаду старшого асоціата інвестиційної команди Innovation Works. «Я консультую компанії з портфелю IW з фінансових питань, включаючи залучення коштів, структури угод і фінансове моделювання», – описував він свою роботу.

«Гід фаундера. Венчурне фінансування» Лішего на 145 сторінках пояснює засновникам стартапів, як проводити розрахунки, щоб переконатися, що вони отримують справедливу угоду. 

Відгук Улицького:

Корисний, обʼємний і дуже доступний гайд для фаундерів з VC фандінгу та структурування. Книга допомагає засновникам стартапів розуміти підводні камені залучення інвестицій і структурування таких угод. Корисно і з точки зору розуміння засновниками економічних наслідків того, на що вони погоджуються.

Про self-development, який допомагає фаундерам розвивати стартап 

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу», Девід Аллєн, 2002 р.

Радить Інна Янко, QA Lead EdTech-стартапу Mate academy

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу», Девід Аллєн, 2002 р.

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу», Девід Аллєн, 2002 р.

Про книжку: 

Девід Аллєн – консультант і коуч із 20-річним стажем, який співпрацював зокрема з Microsoft та Ford Foundation. «Як упорядкувати справи» – інструмент для продуктивності без стресу. Фундаментальна ідея Аллєна – ефективність прямо пропорційна нашій здатності розслаблятися та заспокоювати розум. 

Коуч впроваджує правило «Дій, делегуй, додай у чергу, дискваліфікуй» (do it, delegate it, defer it, drop it), що допомагає зрештою очистити скриньку з вхідними повідомленнями. Він вчить долати почуття тривожності й перевантаженості і на ходу перевизначати цілі, залишаючись зосередженим.  

Відгук Янко:

Більшість з нас чули про важливість «порожнього інбоксу», уміння сконцентруватися та «працювати у потоці», про користь створення списків справ, пріоритизацію і таке інше. Але часто люди не розуміють, як втілити ці речі в життя, або ж недооцінюють їхню важливість. Девід Аллєн описує та систематизує підходи до організації справ, які я використовую впродовж багатьох років і вважаю корисними й ефективними. Аллєн дає досить прості інструменти і пояснює, чому варто чинити так чи інакше. Прочитавши «Getting things done», ви дізнаєтеся, як бути ефективним і не перебувати в постійному стресі.

Про тестування гіпотез та вибору потрібно рішення для користувачів

«На гачку. Як створити продукт, що чіпляє», Нір Еяль, Раян Гувер, 2014 р.

Радить Олександр Бартосюк, Head of Product EdTech-стартапу Mate academy

«На гачку. Як створити продукт, що чіпляє», Нір Еяль, Раян Гувер, 2014 р.

«На гачку. Як створити продукт, що чіпляє», Нір Еяль, Раян Гувер, 2014 р.

Про книжку:

«На гачку» описує, як створити продукт, що «зачепить» і закохає в себе користувачів. Автор книги Нір Еяль працював в індустріях відеоігор та реклами, де вивчив і випробував на міцність інструменти залучення аудиторії.   

Еяль ділиться готовою моделлю з чотирьох етапів – тригер, дія, варіативна нагорода й інвестиція, – яку варто вбудувати у продукт, аби вплинути на поведінку клієнтів. 

Тригери Еяль поділяє на зовнішні (текстові повідомлення, пуш-повідомлення) та внутрішні. Останні складніші і потребують глибокого розуміння мотивації та страхів користувача. Дія – поведінка людини, яка очікує на винагороду. Варіативна винагорода викликає бажання через свою непередбачуваність. Наприклад, Pinterest дає користувачу картинки, які той шукає, а повʼязаний контент – це неочікувана винагорода. 

Зрештою, інвестиція – етап, на якому користувач ділиться чимось із сервісом: часом, особистою інформацією, грошима. Він робить це, адже інвестиція обіцяє кращу наступну взаємодію. До прикладу, Linkedin обіцяє користувачам більш привабливий профіль, якщо вони заповнять якомога більше полів інформації про себе. 

Відгук Бартосюка: 

У книзі розглядається одне з ключових завдань продуктових команд і засновників стартапів – як зробити так, щоб продукт став частиною щоденного життя користувачів. Гарно розкривається фреймворк, що складається з тригеру, дії, винагороди та інвестиції. Якщо з тригером і дією зазвичай особливих проблем не виникає, продуктові команди часто пропускають дві інші складові: несподівану винагороду для користувача, що підтримує зацікавленість, та інвестиції, які створюють відчуття прив’язаності й лояльності до продукту. Книга максимально практична: в кінці кожного розділу автор надає список дій та вправ, що значно спрощує життя читачу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні