Категорія
Життя
Дата

Підтримка Beyonce, образ прокурорки, TikTok. На яких комунікаційних китах стоїть передвиборча кампанія Камали Гарріс. Аналіз комунікаційниці Яни Ляхович

5 хв читання

Камала Гарріс /Getty Images

Президентська кампанія Гарріс стартувала менше ніж за тиждень після того, як Байден оголосив про самоусунення від виборів. Фото Getty Images

Коли чутки про самоусунення Джо Байдена з президентських перегонів дійшли апогею, команда Камали Гарріс розпочала активну фазу передвиборчої PR-кампанії. Ймовірно, саме Гарріс незабаром стане кандидаткою у президенти США від Демократичної партії. Як побудована її передвиборча кампанія? Розповідає керівниця корпоративних комунікацій 1+1 media Яна Ляхович.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Прокурор для Трампа

«Я – Ваш вирок», – казав кандидат у президенти України Володимир Зеленський суперникові Петру Порошенку на легендарному «стадіоні, так стадіоні». Схоже, щось подібне ми незабаром побачимо й почуємо у США. Принаймні, таку риторику транслюють західні медіа. 

Команда Камали Гарріс почала активно готуватися до виборчої кампанії з перших хвилин дебатів між Джо Байденом і Дональдом Трампом. Цим можна пояснити злагодженість дій і рекордні пожертви на кампанію Гарріс одразу після виходу чинного президента з перегонів (понад $100 млн всього за кілька днів). Комунікаційники знали, кому телефонувати, що писати й, навіть, які меми запускати.

Кампанія Гарріс у 2024 відрізняється від кампанії-2020 за кількома ключовими факторами.

Насамперед Гарріс більше не вимушена стояти за чиєюсь спиною, як було у випадку з Байденом. Вона – головна рок-зірка Демократичної партії США. Гарріс – уособлення сучасної, в хорошому сенсі мейнстримної, американської боротьби за права жінок і рівність. Афроамериканка, selfmade, лобіювала узаконення одностатевих шлюбів, боролася за право на аборт. 

Камала Гарріс /Getty Images

Гарріс – це уособлення сучасної, в хорошому сенсі мейнстримної, американської боротьби за права жінок і рівність, вважає Яна Ляхович Фото Getty Images

Та найцікавіше – нове позиціонування Гарріс. У 2020-му протести Black Lives Matter охопили всю країну. Американське суспільство постало перед «тектонічними» питаннями – як дивитися на своє «сьогодні» і чи треба переоцінити свою історію, а, отже, і національних героїв. 

Тоді прокурорське минуле Гарріс, м’яко кажучи, не додавало їй балів серед виборців-демократів – правоохоронну машину чи не першу звинувачували в системному расизмі. Тому Гарріс комунікувала свою відданість «священній боротьбі з расизмом», підтримку мігрантів, рівні права для афроамериканців. Усе, що диктував суспільний дискурс, який у ті місяці відчутно змістився ліворуч.

Та за останні чотири роки виборець-демократ у США дещо «поправішав». Криміногенна ситуація в країні погіршилася, криза з нелегальними мігрантами на півдні лише посилюється. Знову з’явився запит на порядок і закон. Комунікаційники Гарріс чудово це зчитали. А тому маємо кандидатку-прокурорку. Сталеву й безкомпромісну, як її описували ще в 90-х. 

Трамп на фоні низки кримінальних справ зустрінеться зі своїм «прокурором». Гарріс уже заявила, що «займалася злочинцями всіх видів: хижаками, які знущалися з жінок, шахраями, які обманювали споживачів, і тими, хто порушував закон заради власної вигоди». Хороший опис усіх кримінальних справ, де нині фігурує Трамп. 

Ефект Тейлор Свіфт як «секретної зброї Байдена»

Президентська кампанія Гарріс стартувала менше ніж за тиждень після того, як Байден оголосив про самоусунення від виборів. Офіційне промо зʼявилося вранці 25 липня.

«На цих виборах кожен з нас стикається з питанням: в якій країні ми хочемо жити? – каже Гарріс. – Є деякі люди, які вважають, що ми повинні бути країною хаосу. Страху. Ненависті». На фоні в цей час зʼявляються світлини Трампа й Джей Ді Венса. Гарріс додає: «Але ми обираємо щось інше. Ми обираємо свободу».

Kamala Harris Launches Her Campaign for President

Саундтрек кампанії Гарріс – трек Freedom співачки Beyonce.

Заручитися підтримкою світових зірок у США вкрай непросто, оскільки вони особливо уважно ставляться до своєї публічності й політичних питань. Beyonce відома скрупульозними поглядами до авторського права й тотальною забороною на використання творчості для промотування будь-чого. 

У 2020 році, коли на президентських виборах США перемогла команда Байден – Гарріс, результати опитування від компанії Whitman Insight Strategies and MRC Data засвідчили – на 12% виборців вплинула позиція зірок, зокрема Тейлор Свіфт.

Співачку досі називають «секретною зброєю Байдена», оскільки її вплив на американську спільноту важко переоцінити: людина року за версією Time, багаторазова рекордсменка Книги рекордів Гіннеса, мільярдерка, лауреатка найбільшої кількості профільних музичних нагород. 

Чи стане Beyonce джокером у виборчій кампанії Гарріс – поки рано казати. Але її вплив на мільйони виборців і засвідчення своєї підтримки Камалі Гарріс на ранньому етапі перегонів – вагомий комунікаційний крок.

Саундтрек кампанії Гарріс – трек найпопулярнішої співачки нашого часу Beyonce – Freedom

Ситуативи, які вмикають рушійну силу

Ситуатив, який підірвав мережу X, запустила відома британська співачка, улюблениця покоління Z з багатомільйонною аудиторією – Charli XCX. 22 липня вона написала у своїй стрічці на підтримку Гарріс: «kamala IS brat».

brat – назва останнього альбому Charli XCX. Цей термін означає «заперечення естетики «незаплямованої дівчини», яка відкидає доглянутий ідеал жіночності і пропагує більш гедоністичні й бунтарські погляди», описують критики. Тобто дуже вигідна, хоча й часом занадто смілива асоціація для можливого кандидата у президенти США, який транслює свободу, рівність і сміливість. 

Допис Charli XCX охопив понад 55 млн людей, а команда Гарріс блискавично використала ситуатив на свою користь, зробивши за кілька годин ребрендинг офіційних акаунтів, з яких ведеться передвиборча кампанія політикині. Профіль перейменували в Kamala HQ й оформили у стилістиці однойменного альбому Charli XCX.

Цей меседж «зайшов» переважно зумерам, спровокувавши у ТВ-шоу та вечірніх праймових проєктах активне обговорення про те, що ж насправді мається на увазі. 

Камала Гарріс /Getty Images

Шанси Камали Гарріс та Дональда Трампа перемогти у виборчій гонці наразі зрівнялися, каже Яна Ляхович Фото Getty Images

У одній з промов за 2023 рік Гарріс розповідала історію про маму, цитуючи: «I donʼt know what’s wrong with you young people. You think you just fell out of a coconut tree?». У соцмережах зробили мікс з треком Charli XCX, розклали її фрази на меми, поширюючи меседж, що «Камала – своя».

Зараз у TikTok можна знайти тисячі відео, де як звичайні жінки, так і знаменитості записують відео з меседжем: «Якщо Камала brat, то я теж». До речі, 26 липня офіційний акаунт Камали зʼявився в TikTok

Світові медіа констатують: до виборчої кампанії доєдналися зумери, які можуть бути впливовою рушійною силою й адвокатами бренду Гарріс в соцмережах, помноживши її популярність. 

Технологія олюднення 

Це чи не найпопулярніша політична технологія, яка використовується і серед загалом публічних людей. У суспільства є великий запит на відкритість, простоту й «бути твоїм другом». Тому комунікаційники та політтехнологи часто вдаються до цього. 

Випадкові світлини Джо Байдена, який замовляв бабл-ті в китайському кварталі Лас-Вегаса, Володимир Зеленський, який купує хот-доги та каву на АЗС, а тепер – Камала Гарріс, яка зʼявляється в магазині платівок та відкрито спілкується з натовпом.

Усе це – демонстрація близькості до простих людей, стирання межі між високим політикумом і виборцями. І, як бачимо, це працює вдало. Бо шанси Гарріс та Дональда Трампа перемогти у виборчій гонці наразі зрівнялися. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд