Категорія
Світ
Дата

Політична історія Камали Гарріс. Чим відома віцепрезидентка США і потенційна номінантка у президенти від Демократичної партії, яка замінить Джо Байдена

3 хв читання

Камала Гарріс віцепрезидентка США Демократична партія /Getty Images

Камала Гарріс – віцепрезидентка США і потенційна кандидатка у президенти від Демократичної партії Фото Getty Images

У неділю, 21 липня, після кількох тижнів тиску з боку однопартійців і донорів нинішній президент США Джо Байден оголосив про відмову від участі в наступних виборах очільника Білого дому. Майже одразу він висловив підтримку Камалі Гарріс, нинішій віцепрезидентці. Bloomberg підготував коротке досьє на потенційну кандидатку від Демократичної партії на президентські перегони. Forbes переказує головне з матеріалу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, 59, нині є очевидною заміною Джо Байдену, пише Bloomberg, але такого не можна було сказати до президентської кампанії 2024-го року. Існує думка, що Байден вирішив балотуватися на другий термін саме через непопулярність Гарріс серед американців. Віцепрезидентка отримала підтримку від значної кількості демократів, але цілком можуть зʼявитися ті, хто кине їй виклик.

Неоднозначні результати опитувань

Опитування на початку липня від Bloomberg News/Morning Consult показало: 46% виборців хитких штатів (swing state) довіряють Гарріс у виконанні обовʼязків президента, якщо Байден буде не в змозі продовжувати роботу. А близько 77% демократів у таких штатів сказали, що підтримують заміну Байдена його віцепрезиденткою.

Після невдалих для Байдена дебатів із Дональдом Трампом, канал CNN провів опитування, яке свідчить на користь Гарріс. У гіпотетичному протистоянні Гарріс – Трамп віцепрезидентка відстала б від колишнього президента на 2% (42–47%) серед зареєстрованих виборців, в той час як Байден від Трампа відставав би на 6% (43–49%).

Трохи кращі результати, ніж Байден, Гарріс також отримала в опитуваннях серед молоді і темношкірих виборців, виявив головний директор з досліджень в HIT Strategies Рошні Нединґаді.

Дональд Трамп Камала Гарріс опитування /Скріншот зі статті The Washington Post

Газета Washington Post зібрала результати різних опитувань виборців США про те, кого вони хочуть бачити президентом США, Камалу Гарріс чи Дональда Трампа. Їх було проведено після дебатів 27 червня. Фото Скріншот зі статті The Washington Post

Хто така Камала Гарріс

Камала Гарріс народилася у мультикультурній родині: її мати була дослідницею раку грудей, яка переїхала до США з Індії, а батько – викладач економіки з Ямайки. У своїх мемуарах Гарріс пригадує, як ходила із батьками на протести на підтримку громадянських прав і свобод, що надихнуло її стати юристкою, а згодом і політикинею, пише Bloomberg.

Гарріс називає себе християнкою, хоча в дитинстві разом із мамою ходила в індуїстські храми, а її чоловік, Дуґлас Емгофф, єврей.

Віцепрезидентка США навчалася в Університеті Говарда, а юридичний диплом отримала в юридичній школі при Каліфорнійському університеті. 

Карʼєра Гарріс почалася у 1990-му на посаді заступниці окружного прокурора в Окленді, Каліфорнія, де вона спершу займалася справами про домашнє насильство і насильство над дітьми

Політичні досягнення Камали Гарріс

Політична карʼєра Гарріс почалася ще у 2003-му, коли їй треба було брати участь у виборах на посаду окружного прокурора Сан-Франциско, а потім і на посаду генерального прокурора штату Каліфорнія. Обидва рази вона перемагала.

Гарріс називає себе прогресивною прокуроркою, а одним зі своїх головних завдань вважає реформу кримінального правосуддя, зазначає американське видання. Але ліві критики закидають їй зростання кількості обвинувачувальних вироків.

У своїй книжці «Розумний підхід до злочинності» (Smart on Crime) Гарріс писала про свою філософію раннього втручання і реабілітації правопорушників, які вчинили свій перший і нежорстокий злочин, резюмує Bloomberg.

У 2016-му вона потрапила до Палати представників від штату Каліфорнія і увійшла до судового комітету, де відзначилася гострими допитами чиновників і номінантів адміністрації Трампа.

Гарріс пробувала себе у кокусах Демократичної партії під час президентської кампанії 2020-го, під час якої на неї покладали великі сподівання. Але нездатність чітко донести до виборців свою політику, а також внутрішні суперечки в її оточенні призвели до того, що вона знялася з перегонів у грудні 2019-го. У серпні 2020-го Байден обрав її своєю кандидаткою у віцепрезиденти.

Гарріс на посаді віцепрезидентки

У Гарріс іноді виникали проблеми із комунікуванням, що республіканці намагаються використати проти неї, а колишні співробітники називають її жорсткою начальницею. І тим не менш на своєму посту вона достатньо активна і робить внесок у збільшення популярності Демократичної партії серед різних категорій населення:

  • саме лише обрання першої жінки і першої темношкірої людини на посаду віцепрезидента пожвавило жінок країни, особливо темношкірих, які є базою демократів;
  • регулярні виступи проти збройного насилля, скасування конституційного права на аборти та заборони певних книжок, які вона робить на прохання Білого дому для протидії політичним опонентам;
  • Гарріс їздить на зустрічі у виборчі округи, в яких у Байдена проблеми, і виступає перед аудиторією та молоддю, які є найбільш розчарованими у демократах категоріями виборців;
  • одна із улюблених фраз Гарріс: «Я люблю покоління Z».

Потенційні кандидати у віцепрезиденти

Bloomberg пише, що, найімовірніше, Гарріс обере губернатора-демократа із хиткого штату, наприклад, Джоша Шапіро із Пенсильванії чи Роя Купера з Північної Кароліни. Також звучали імена губернатора Кентуккі Енді Бешеара, міністра транспорту Піта Буттіґіґа і сенатора «хиткої» Аризони та колишнього астронавта Марка Келлі.

Можливі конкуренти Гарріс

  1. Ґевін Ньюсом – губернатор Каліфорнії.
  2. Джей Бі Пріцкер – губернатор Іллінойса і мільярдер.
  3. Вес Мур – губернатор Меріленду.

У вищезгаданих кандидатів є перевага в тому, що вони прямо не дотичні до політики та економіки Байдена, як у Гарріс. Зате нинішня віцепрезидентка може використати на свою президентську кампанію гроші, які назбирав Байден, а це $96 млн – новому кандидату треба буде починати збір з нуля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд