Категорія
Лідерство
Дата

У Ferrexpo борються зі стресом за допомогою концепції «біологічної мудрості». Що це і як учить команду справлятися з переживаннями

4 хв читання

«Для нас це нове поле – як виводити себе з депресивних станів у більш організоване, як давати собі раду з тим, що відбувається навколо», – каже директорка з управління персоналом та побутом Ferrexpo Анна Адом. /Getty Images

«Для нас це нове поле – як виводити себе з депресивних станів у більш організоване, як давати собі раду з тим, що відбувається навколо», – каже директорка з управління персоналом та побутом Ferrexpo Анна Адом. Фото Getty Images

З початку вторгнення стрес полонить кожного українця і триває не день і не тиждень, а понад рік, констатує директорка з управління персоналом та побутом Ferrexpo Анна Адом. Для її команди, що складається з тисяч людей, стрес та тривога – це ризик помилок та травм на виробництві. Як із цією проблемою справляються в Ferrexpo? За допомогою концепції «біологічної мудрості». Що це і як допомагає отримати користь від переживань

– Усі ми опинилися в ситуації, де стрес – звичайне біологічне явище, яке дає можливість організму витримати неприємні ситуації, – з тимчасового став постійним. Помічаємо це і за собою, і за командою. Бачимо, як співробітники звертаються на психологічну лінію – 2425 звернень у 2022 році проти 282 у 2021-му, – аналізуємо основні тренди у їхніх запитах та скаргах.

З початку вторгнення ми займалися волонтерством: через Ferrexpo проходив основний потік біженців із регіонів України, близьких до фронту. На другий місяць я помітила, як народ розсипається на очах. Ті, хто був включений до благодійних проєктів, вигорали сильніше, бо стикалися з особистими кейсами переселенців. Це занурювало в ще більші стрес та паніку.

Медичні теорії кажуть: стрес – ворог та джерело багатьох захворювань: від серцево-судинних до психологічних. Співробітники Ferrexpo працюють у небезпечних умовах, і будь-який додатковий стресовий фактор – ризик помилки, яка може вартувати здоров'я та життя.

Нам треба було збагнути, що робити. Як знижувати рівень стресу, щоб він не спричинив додаткових проблем.

Ми пішли традиційним шляхом: підключали лінії психологічної підтримки, розповідали, як нормалізувати тиск, які заспокійливі приймати, як висипатися, щоб повернутися до норми. Але побачили, що це не зовсім працює.

У Ferrexpo борються зі стресом за допомогою концепції «біологічної мудрості». Що це і як учить команду справлятися з переживаннями /Фото 1

«Прийняття усуває стрес. Не можеш боятися того, що сам обрав і з чим змирився», – каже Анна Адом.

Почавши копати далі, ми знайшли дослідження Гарвардської медичної школи та Центру біомедичної візуалізації Мартінос, які підводять до висновку: стрес не завжди є ворогом людини і не завжди треба з ним боротися. Він може допомогти вижити та натренувати організм. Головне – як ми осмислюємо та сприймаємо стрес. У світі ця концепція отримала назву «біологічна мудрість».

Дослідження проводили серед великої кількості людей, поділених на дві групи. Перші зазнавали серйозного стресу і вважали, що це шкідливо для їхнього здоров'я. А другі, відчуваючи такий самий стрес, ставилися до нього спокійніше. З'ясувалося: здебільшого стрес шкодив тим, хто вірив, що він небезпечний.

Під час стресу посилюється серцебиття, зростає частота дихання. У дослідженні, яке ми виявили, порівнювали, як реагували судини людей із різних груп на стрес. У людей в першій групі відбувалося різке звуження судин, і це призводило до неприємних наслідків – наприклад, до проблеми кисневого голодування життєво важливих органів: головного мозку та серця.

У тих, хто не вважав, що стрес фатальний, при високому серцебиття та диханні стан судин залишався нормальним. При цьому їхній організм отримував додаткову енергію. Серцебиття покращувало кровообіг, прискорене дихання переносило більше кисню для мозку, тіло було більш підготовленим до дій, необхідних для виходу зі стресової ситуації.

Вивчивши дослідження, ми проконсультувалися з нейробіологами. Вони пояснили: мозок та ставлення до подій, власного стану та самопочуття може регулювати гормональне тло, зміни хімії крові тощо. Важливо правильно ставитись до подій. Для нас це нове поле – як виводити себе з депресивних станів у більш організоване, як давати собі раду з тим, що відбувається навколо.

Як у Ferrexpo вчили команду «біологічній мудрості»

У комунікації з командою ми почали наголошувати на тому, що можна стати сильнішими, нервуючи. Що на стрес можна спиратися, як на нову сходинку в розвитку.

У wellbeing-програми компанії стали вплітати заняття з йоги, медитації, практики підготовки до сну. Безкоштовні класи з йоги запровадили навіть у цехах, щоб люди могли прийти й незалежно від професії взяти участь та спробувати вплинути на психологічний стан через розслаблення.

Психологічні практики фокусувалися не на знятті стресу, а на осмисленні його та використанні поліпшення ситуації. Спостерігаємо дивовижну картину: наші співробітники стали чи не здоровішими. Вони постійно спускалися до сховищ, холодних підвалів, не висипалися через нічні тривоги. При цьому рівень загальних та специфічних захворювань упав.

У середньому за рік зниження показника абсентеїзму у 2022 році становило 0,9%. Так, у 2021-му він був 3,3%, а в 2022-му – 2,4%. Якщо порівнювати пікові з погляду сезонних захворювань місяці, то падіння склало 2,3% (4,4% у 2021-му та 2,1% у 2022-му). На тлі постійного тренування організму люди стали здоровішими і легше переносять речі, які раніше переживали насилу.

Проводили вебінари про те, як вберегти ментальне здоров'я, виховувати дітей та виживати у режимі багатозадачності під час війни. Ввели тренінги з оцінки внутрішнього стану, де вчили подумки проходити через те, що турбує в організмі, як шукати і усувати причину.

Перейшли до зустрічей, на яких люди збиралися обговорити завдання, але говорили не лише про роботу, а й про те, через що вони проходять і як справляються з цим. Я постійно проводжу їх зі своєю командою. Спочатку щодня, потім раз на кілька днів, раз на тиждень тощо, у міру того, як знімалася напруга.

Коли я розумію, що зі мною відбувається, чому в мене так сильно б'ється серце, чому я так дихаю, чого боюся, це вирішує багато чого. Ми казали співробітникам: «Чому ти боїшся? Давай розберемося». Нам відповідали, наприклад: «Боюсь, що в мій дім потрапить ракета, і я загину». В результаті діалогу людина усвідомлено дивилася на свій страх. Прийняття прибирає стрес. Не можеш боятися того, що сам обрав і з чим змирився.

Команда просить, щоб ми продовжували програму. Вона відчуває: ресурс поповнюється. Звичайно, не всі хочуть брати участь чи одразу залучаються, бо це нова практика. Але зараз учасників у рази більше, ніж було на початку програми.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні